Skocz do zawartości

[900-1200] Rower trekkingowy dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich fanów rowerów i przede wszystkim ekspertów  :) 

Chciałbym zacząć przygodę z turystyką rowerową, jednak nie jestem z tych którzy kupią buty do biegania za 300 zł, by raz w nich pokazać się w parku i schować je do szafy, wole dokonać jakiegoś przemyślanego zakupu i w razie czego, gdy zdobędę większe doświadczenie i zajawkę dostosowywać swój sprzęt. 

Więc tak, na chwilę obecną mój budżet wynosi około 1000 zł, chciałbym się zmieścić w tej granicy, jednak jeśli miałoby to się znacząco odbić na jakość, jestem w stanie zachować ten margines błędu 200zł. Rozmiar jaki mnie interesuje to 18 ewentualnie 19 cali, wiadomo że najlepiej rama aluminiowa. I teraz jeśli chodzi o kupno zwiedziłem już handlarzy w swojej okolicy i dosłownie każdy mówi mi coś innego, dlatego proszę was o pomoc. 

Jeśli chodzi o rowery nowe, najbardziej przypada mi do gustu ten egzemplarz, 

W sklepie mam do kupienia za około 1300, gdyby był on o te 300 zł tańszy raczej nie byłoby problemu, ale rower wymaga dokupienia całego osprzętu dlatego jest to najdroższa opcja. 

Pozostałe propozycje nowych rowerów to już allegro, ceny tańsze niż katalogowe, jednak nie jest już tak pewny jakości osprzętu. 

Alternatywą jest rower używany, który też wchodzi w grę, jednak w tym przypadku raczej allegro odpada, odwiedziłem sklep rowerowy który prowadzi sprzedaż takich rowerów i oczywiście zostało mi przedstawione zupełnie inne podejście. Że rower używany lepsze bo ta sama cena ale duża jakość osprzętu, niż w przypadku nówek bo wtedy sprzęt np shimano ale średniej klasy. Jeśli chodzi o używkę, mam propozycje krossa, niestety w chwili obecnej nie jestem w stanie podać dokładnego modelu, ale rower w granicach 1200-1300 zł. 

Więc proszę o jakieś rady, jestem również otwarty na inne propozycję, czy te rowery z allegro mają rację bytu ? 

Dziękuje za wszelaką pomoc :) 

Napisano

Cześć, wszystkie podane modele prócz Unibike odrzuć od razu i nawet się nad nimi nie zastanawiaj - mają wolnobieg zamiast kasety a z tym są same problemy a technologia przestarzała.

Natomiast jeśli miałbym wybierać między Unibike a czymś innym to brałbym takiego Kands'a http://allegro.pl/kands-1100-cross-line-treking-shimano-srsuntour-15-i5078397296.html. Plusy to napęd 8rzędowy co daje 24 przełożenia zamiast 21 w Unibike. 

Napisano

Super, dzięki kolejna istotna informacja którą uwzględnię teraz w dalszych poszukiwaniach. A w przypadku gdybym miał do kupienia rower w tym przedziale cenowym, jednak używany, co jest lepszą decyzją w typ przypadków ? Nówka za 1000 zł czy używka w tej cenie ?

Napisano

A to w zasadzie trzeba by być wróżką :) nie da się z opisu ocenić stanu roweru używanego - tu musisz polegać już na opinii kogoś, kto używany rower obejrzy i oceni na miejscu.

Napisano

A to już odbiegasz od tematu który sam założyłeś - Kands Energy 1100 MTB to tak jak nazwa wskazuje rower MTB czyli górski, na kołach 26" a nie 28" jak rowery trekkingowe. Musisz zdecydować na czym chcesz jeździć.

Napisano

brennabor crossowy oscyluje koło 1000 zł - pytanie jak z rozmiarówką, bo poza tym  warty rozważenia :)

(np od artex-rowery).   Edit - akurat zniknęła rama 19 :(

W stosunku do maestro m.in. słabsza przednia przerzutka i amor bez blokady... ale lepsze niż w tym kandsie crossline 1100 podanym wyżej...

Rama 19" jest dostępna w wersji brennabor mangan - ale tu już niestety osprzęt porównywalny z kandsem....

Napisano

Mam do kupienia używkę stevensa od handlarza ze swojego miasta, wymienia część osprzętu na nowy. Założył nową kasetę 24 biegową shimano, prawdopodobnie deore, wymienił manetki, wszelkie linki, hamulce wiadomo podstawowe rzeczy. Opony schwabla, strasznie zachwala. Na rower się prawdopodobnie zdecyduje, gościu chcę 1000 zł za nie go, wiem że nie wam ciężko ocenić trafność wyboru, ale chciałbym prosić jeszcze o jakieś informacje na temat rzeczy na które muszę zwrócić uwagę. Z góry dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...