kal Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Witam szykuję się do kupna roweru. Mam tylko jeden dylemat - wybrać ładniejszy kolorystycznie rower z 20 biegami czy ciut mniej atrakcyjny ale z 30 biegami. Dotychczas jeździłem na 30 biegach i źle nie było, jednak teraz gdy mam wybrać coś to zastanawiam się czemu wszystkie wyższe modele rowerów mtb hardtail mają 20, 22 lub 11 biegów. Możecie doradzić jaki napęd wybrać bo z 20 biegami nigdy nie miałem do czynienia i mam pewne obawy że nie będę mógł wjechać pod stromą górę a z kolei na zjazdach będzie mi brakowało biegów.
alagor96 Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Zredukowano przednie zębatki, ponieważ przełożeń w teorii było 30, ale wiele się dublowało. Często też zdarzało się, że skrajne biegi nie były w ogóle wykorzystywane. Jeżeli jeździsz maratony, albo coś w tym stylu, to bierz mniej biegów, ale jeśli jeździsz też po szosie, lub w bardzo ciężkim terenie, lepiej mieć więcej przełożeń (zwłaszcza w górach).
Noculak Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Twardość przełożeń możesz obliczyć tutaj. Porównaj sobie z tym, czego używałeś wcześniej i zdecyduj co Ci bardziej pasuje.
nemo2009 Napisano 18 Lutego 2015 Napisano 18 Lutego 2015 w bardzo ciężkim terenie, lepiej mieć więcej przełożeń (zwłaszcza w górach). Rowery do ciężkiego terenu maja właśnie dwie tarcze w korbie lub nawet jedną(enduro).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.