Rumpert Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 Cześć Mam zamiar wymienić przednia przerzutkę (Shimano Altus) tak do 100zl. http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/6028-kross-black-edition-2/?tab=1 Tu jest specyfikacja roweru. Myślałem nad SLX FD-M671, ale nawet nwm czy będzie pasować. Będę w ogóle czuł różnice? Co polecacie?
rodszyld69 Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 Myślałem nad SLX FD-M671, ale nawet nwm czy będzie pasować. Prawdopodobnie łańcuch będzie ocierał o prowadnicę przerzutki, ten slx jest do napędu dyna sys (10 rzędowego) pod inna linię i szerokość łańcucha. Będę w ogóle czuł różnice? Według mnie, nie. Lepiej jest wymienic manetki oraz linki i pancerze wtedy kultura pracy na pewno wzrośnie.
rodszyld69 Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 Wiec jakie manetki polecasz? :-) Przy Twoim napędzie 3x8 wyboru nie ma dużego praktycznie żadnego tylko te Alivio 3x8
Rumpert Napisano 7 Lutego 2015 Autor Napisano 7 Lutego 2015 One maja już w komplecie te linki i pancerze? Nie znam się Ile będzie mnie kosztować założenie i wyregulowanie?
rodszyld69 Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 One maja już w komplecie te linki i pancerze? Tak, są w komplecie z linkami ale bez pancerzy. Tu masz tańsze używki Alivio. Ile będzie mnie kosztować założenie i wyregulowanie? Można to samemu zrobić http://blogrowerowy.pl/wpis/wymiana-linek-i-pancerzy/ . Cen w serwisach niestety nie znam.
Rocky98 Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 W komplecie są linki, musiałbyś zakupić pancerze. Koszt zależy od serwisu. Cenniki serwisów znajdziesz w necie.
Alsew Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 Alivio przy tych to śmiech http://allegro.pl/sram-attack-i5040802534.html
rodszyld69 Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 Alivio przy tych to śmiech A przeczytałeś uwaznie pierwszego posta
Alsew Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 A przeczytałeś uwaznie pierwszego posta Przeczytałem, ale budżet jest po to żeby go naciągać Mam 10 letnie przerzutki Altus i do tego te manetki Srama i biegi zmieniają się dużo szybciej i płynniej niż w kumpla 6-letnim GT gdzie z tylu jest Deore Lx, z przodu Alivio i manetki Alivio... O czymś to świadczy ... Jeśli autor tematu chce poczuć różnicę to, albo niech dołoży kasy do tych Sramów , albo niech wymieni linki + pancerze i zostanie przy tym co ma...
rodszyld69 Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 Mam 10 letnie przerzutki Altus i do tego te manetki Srama i Ja jeżdzę na pełnym napędzie sram x9 ale nie proponuję osobie która ma 100 zł Mam 10 letnie przerzutki Altus i do tego te manetki Srama i biegi zmieniają się dużo szybciej i płynniej niż w kumpla 6-letnim GT gdzie z tylu jest Deore Lx, z przodu Alivio i manetki Alivio... O czymś to świadczy ... przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka, więc jeszcze o niczym nie świadczy.
Rumpert Napisano 7 Lutego 2015 Autor Napisano 7 Lutego 2015 Dzięki wszystkim za rady. Wymienię tylko linki i pancerza, a na następny rok chyba wymienię cały napęd
Alsew Napisano 7 Lutego 2015 Napisano 7 Lutego 2015 Wymienię tylko linki i pancerza, a na następny rok chyba wymienię cały napęd Dobra decyzja. przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka, więc jeszcze o niczym nie świadczy. Fakt przecież kumplowi w pancerze nie zaglądałem
rodszyld69 Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Fakt przecież kumplowi w pancerze nie zaglądałem to nie tylko pancerze ale też zużycie i czystość pozostałej części składowej napędu w rowerze oraz dbałość o odpowiednie jego ustawienie
Alsew Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 to nie tylko pancerze ale też zużycie i czystość pozostałej części składowej napędu w rowerze oraz dbałość o odpowiednie jego ustawienie Ostatnio nawet regulowałem mu te Deorki wiec widziałem, że jest wszystko OK, a jeśli chodzi o przebieg to są niemowlaki w porównaniu z moimi Altusami , tylko pancerzy nie ruszałem bo nie mieliśmy akurat nowych na wymianę... Podsumowując manetki Sram Attack to najlepszy wybór z możliwych przy napędzie 3x8, miałem w swoim rowerze różne Shimano i mam porównanie, więc jeśli @ Rumpert nie ma parcia żeby przejść na większą ilość przełożeń to te manetki są dobrą inwestycją na przyszłość ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.