Skocz do zawartości

[ok 2000zł] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam poszukuję roweru myślę że MTB będzie odpowiedni do jazdy dość uniwersalnej ale z przewagą dróg leśnych w miarę normalnych,

Budżet: 2000zł +/-

Wzrost: 178cm

Waga ok. 70kg.? ogólnie jestem szczupły :)

długość nogi ok. 81cm.

Chciałbym:

koła 26`, (opony 2.0* ) ale nie jestem ekspertem i nie wiem czy słusznie, rozmiar ramy myślę że 20 - 21 cali. A i nie wiem czy hamulce typu V czy tarczowe? Bo kiedyś tarcza mi się trochę wygięła i obcierała co mnie spowalniało...

Proszę o "fachową" pomoc. Szczególne podziękowania dla @aie

Ps: wcześniej/obecnie mam rower Alpina Eco M20 black/grey 17.5` ( http://www.bikko.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/a/l/alpina_eco_m20.jpg ) i chciałbym coś w podobnym stylu.

* - w Alpinie mam opony Continental Race king 2.0 także w razie czego można zamienić.

Specyfikacja mojego obecnego roweru:

http://zapodaj.net/7dcf093458287.jpg.html

Znalazłem coś takiego:

- http://allegro.pl/rower-mtb-27-5-cross-traction-xt-ham-hyd-rock-shox-i5052373572.html

- http://allegro.pl/rower-romet-rambler-r-line-2-0-rama-20-wyprzedaz-i4958193880.html

Napisano

Z twoich propozycji wybrałbym Rometa jest na dobrym osprzęcie jak na swoją cenę. Według mnie to 20" będzie za duży na Twój wzrost, szukaj roweru w rozmiarze 18-19"  Ten Cross na kołach 27,5" u mnie odpada w przedbiegach za brak taperowanej główki co w średnim kole jest bardzo istotne w późniejszej modyfikacji roweru. Tu jest Romet w rozmiarze 18' i 20" ale cena jest wyższa

Napisano

Cena identyczna a względem Romet'a, rama trochę za mała (17") brak taperowanej główki, amortyzator z niskiej półki (taki sam montują w rowerach i po 1000zł), korba, przerzutka przód także klasę słabsze...ogólnie mówiąc w tej samej cenie dużo lepiej prezentuje się Romet i będzie błędem, kiedy wybierzesz meridę.

Napisano

Według mnie to 20" będzie za duży na Twój wzrost, szukaj roweru w rozmiarze 18-19"

tak z ciekawości zapytam :) chłopak jeździ spokojnie nie wyczynowo i ma dopiero 17,5 lat wiec jeszcze pewnie urośnie, więc nie lepiej kupić rower z ramą np: 19,5 -20' tak aby nie wymieniał sprzętu za 2 lata ?

Napisano

Ten romet 2.0 z tego co widzę także nie posiada taperowanej główki, w dodatku koła 26"...  
 Przy rowerze na kołach 26" posiadanie taperowanej główki nie jest tak wymagane ze względu na to że amortyzatorów lepszej klasy z prostą rura sterową jest jeszcze pod dostatkiem do kół 27,5' jest już z tym problem. 

więc nie lepiej kupić rower z ramą np: 19,5 -20' tak aby nie wymieniał sprzętu za 2 lata ?
 A ubrania też kupujesz większe z myślą że za rok dwa urośniesz. Żeby mieć pełny komfort jazdy rower powinie byc dopasowany do wzrostu jego użytkownika. 
Napisano
A ubrania też kupujesz większe z myślą że za rok dwa urośniesz. Żeby mieć pełny komfort jazdy rower powinie byc dopasowany do wzrostu jego użytkownika.

... ubrania nie kosztują 2 tysiaki i nie są wieczne wiec takie porównania są do..., chłopak nie jeździ agresywnie zero skoków itp.

Napisano
ubrania nie kosztują 2 tysiaki i nie są wieczne wiec takie porównania są do

a Ty jeździsz na większym rowerze :icon_question:  Zwróciłeś uwagę jaką długośc ma nóg :icon_question:  Z takimi wymiarami to na rowerze 20" będzie o górną rurę jajca obijał. Ja na 29" w roz. 19" i z nogą 85 cm mam ok 3 cm luzu a jemu polecasz 20" :blink: Raz że straci na zwrotności, drugi że może uszkodzić swoje atrybuty męskości :sick:

Napisano

No widzisz, a ja mam 86 nogę i ramę 19,5 i jest dla mnie za mała przy kole 26'. rurka jest jakieś 10cm - 12 cm niżej. Proponujesz więc żeby kupił rower 18' a za rok dwa będzie się męczył albo wymieniał ramę ? Teraz chłopak ma rower z ramą 17,5 może podejdzie i sam zmierzy ile ma luzu ?

Napisano

Proponujesz więc żeby kupił rower 18' a za rok dwa będzie się męczył albo wymieniał ramę ?
 Skąd wiesz że będzie za mała :icon_question: Na dzisiaj @@Daniel19972, potrzebuje max 19", za dwa lata może będzie szukał samochodu bo rodzinę założy <_< Najlepiej jak podejdzie sobie do najbliższego sklepu rowerowego i przymierzy się do 18" czy 19" na "średnim kole" i wtedy będzie miał jasność czego szukać.
Napisano

Oczywiście że to najlepsze wyjście - sklep i przymiarka. Skoro szanowny kolega ma 3 cm niżej rurkę zapewne od kości miednicy (a nie od luźnego zwisającego przyrodzenia) i jest bezpiecznie to autor tematu powinien szukać właśnie takiej ramy z takim prześwitem i ma jeszcze zapas na kilka dodatkowych cm (wzrostu). Może masz rację że 20' to za dużo na dzień dzisiejszy ale w mniej niż 19' bym się nie pakował.

Odchodzimy za to od tematu wyboru rower typu cross/ mtb :) Autor zapewne liczy że ktoś po prostu zaproponuje jakiś dobry rower niekoniecznie "to co jest aktualnie modne bo nowa nowinka technologiczna i zarazem kilkadziesiąt procent droższe od sprawdzonych rozwiązań".

Napisano

A więc tak przemyślałem sprawę i na razie nowego roweru nie kupuję tylko naprawię stary a zakup nowego w kwietniu. Chociaż czy ceny mogę dobrze wzrosnąć? Bo jeśli tak to nie wiem czy będzie sens przedłużania zakupu o 2 miesiące?

Napisano

ciaż czy ceny mogę dobrze wzrosnąć?
Raczej nie wzrosną, ceny z tego rocznika już znamy, a z ubiegłego pewnie będą na tym samym poziomie problem może nastąpić z dostępnością przecenionych rowerów.

Bo jeśli tak to nie wiem czy będzie sens przedłużania zakupu o 2 miesiące?
moze być tak że nie dostaniesz już roweru z ubiegłego roku w swoim rozmiarze.
Napisano

Zależy co rozumiesz poprzez to odłożenie zakupu na 2 miesiące, jeśli chcesz dozbierać fundusze to sytuacja będzie wyglądać jak wyżej. Jeśli możesz kupować już teraz to według mnie nie ma na co czekać.

Napisano
Ciekawie to napisał rodszyld69 :) :) jazda w terenie na za dużej ramie to słaby pomysł. Mój syn przy wzroście 180 na maratony jeździ na ramie kellysa 17". Ma coś takiego - http://www.expertbik...2013-p-201.html przy czym jak kupowałem to tyle nie kosztował :)

Nie obraź się, ale o co chodzi ?  Cieszysz się że ma za mała ramę ?

post-181203-0-13809300-1423506133_thumb.jpg

Napisano

Spodobała mi się dosadna forma wypowiedzi rodszyld69 :)

Z takimi wymiarami to na rowerze 20" będzie o górną rurę jajca obijał. Ja na 29" w roz. 19" i z nogą 85 cm mam ok 3 cm luzu a jemu polecasz 20" :blink: Raz że straci na zwrotności, drugi że może uszkodzić swoje atrybuty męskości :sick:

Istnieje odgórna tendencja najprawdopodobniej spowodowana naszą płcią (męską) aby kupować wszystko duże, najlepiej największe jak tylko się da, dotyczy się to nie tylko samochodów ale i rowerów :) przy czym ta kompensacja na rowerze nie przekłada się chyba tak jak w samochodzie, w końcu mając za dużą ramę można uszkodzić sobie ten element kompensowany :)

Oczywiście mój pierwszy rower również był za duży, co odkryłem po roku jeżdżenia jako świeżak.

Napisano

Spodobała mi się dosadna forma wypowiedzi rodszyld69 :) Cytat

Tak kolego z tym że wysokość od podłoża do rury poziomej roweru o kołach 29' nijak się ma do wartości w rowerze 26' o tej samej wielkości ramy. Porównaj geometrie i wymiary obu ram (niby tych samych rozmiarów) a także dodaj dodatkowe centymetry dla rozmiaru koła 29' (średnica jest większa) i sumując to wszystko stwierdzisz że w rowerze 29' rurka pozioma będzie kilka cm wyżej (jakieś 3 do 4cm co daje co najmniej rozmiar minus 1' w dół dla 29tki) niż ta w rowerze 26'. Kolega zaś wybrał/zaproponował Rometa w rozmiarze 26' więc rozmawiamy o ramie pod koła 26 cala a nie 29-tce. Zobacz zresztą na aukcję tego roweru, link drugi w pierwszym poście a tam tabelka doboru ram podana przez producenta który stwierdza że ktoś o wzroście 177 cm nie zrobi sobie jajecznicy na ramie 20 calowej. Zapewne zachowana jest tam także jakaś tolerancja bezpieczeństwa dla kogoś kto ma akurat krótsza nogę.

Oczywiście mój pierwszy rower również był za duży, co odkryłem po roku jeżdżenia jako świeżak.

Pochwal się jaki to był rozmiar ramy, w jakim rowerze i jaki masz wzrost/długość nogi no i na czym teraz jeździsz ?
Napisano

Mój ostatni mtb na kołach 26' był w rozmiarze 19" i czułem że jest dopasowany pod mój wzrost i długość nogi (180 cm x 85 cm). Może bym na nim jeszcze jeździł ale ukradli mi go i niestety zmuszony byłem do szukania nowego. Też padło na ramę 19" ale z kołami 29' i jest dobrze. Mam też crossa w roz. 21" i tez mi pasuje ale nim jeżdżę tylko po mieście ale czuję że górna rura "przytula" się do moich klejnotów :P Koniec OT. Wróćmy do tematu, coś autor tematu się nie odzywa <_<

Napisano

Witam, nie odzywam się bo raczej rower będę kupował dopiero za 2 miesiące ale oczywiście możemy rozmawiać :)

Plan mam taki:

- iść do sklepu przymierzyć różne konfiguracje rama/koło i coś dopasować

- no i kupić na "internecie" ewentualnie w sklepie, oczywiście po konsultacji na forum :)

Ps. cały czas szukam i jeśli coś znajdę to będę konsultował.

Napisano

Długość nogi nie mierzyłem :) Aktualnie przy 173 cm wzrostu jeżdżę Kross Level R8 rozmiar S, czyli 17". Mój syn przy 178 cm wzrostu też jeździ na 17" Kellys TNT 10 (koło 29"), przy czym wymienił mostek na dłuższy - oba rowery do jazdy typowo w terenie, czasem wypad w góry, ale też do turystyki po asfalcie bywa. A mój pierwszy rower - to był jakiś kellys magnus na ramie 19", rocznik... jeden z pierwszych pewnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...