Dessiner Napisano 31 Stycznia 2015 Napisano 31 Stycznia 2015 Witam, otóż zamierzam wymienić kasetę w moim rowerze, jest to kaseta 9 rzędowa CS-HG50-9 11t - tak pisze na starej kasecie. Teraz mam dylemat ponieważ nie wiem co kupić liczyłem zęby na starej kasecie to na dole jest 11 u góry 34. Mam jeszcze jedno pytanie co to oznacza jeśli 3 pierwsze od dołu zębatki się ruszają ? Chodzi mi od tej co ma 11 zębów. Z góry dziękuję za pomoc
rodszyld69 Napisano 31 Stycznia 2015 Napisano 31 Stycznia 2015 Teraz mam dylemat ponieważ nie wiem co kupić liczyłem zęby na starej kasecie to na dole jest 11 u góry 34. http://rower-sport.pl/pl/p/Kaseta-SHIMANO-DEORE-CS-HG50-9-rzedowa-11-34/154 Mam jeszcze jedno pytanie co to oznacza jeśli 3 pierwsze od dołu zębatki się ruszają ? Może kaseta jest nie dokręcona.
Dessiner Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Napisano 31 Stycznia 2015 Wielkie dzięki za szybką odpowiedź
Foxi Napisano 31 Stycznia 2015 Napisano 31 Stycznia 2015 Jeśli nie jeździsz po górach nie potrzebujesz aż tak dużej zębatki jak 34 Możesz kupić 11-30 i będziesz miał płynniejsze przejścia między biegami
Dessiner Napisano 1 Lutego 2015 Autor Napisano 1 Lutego 2015 A to może byc taka ilość jak chce ? Nawet 32 ?
chudeusz09 Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Może być nawet 28. Tylko niektóre przerzutki (shadow) mogą stwarzać problemy z obsługą ale wszystko jest do ogarnięcia.
Shiryu Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Jeśli nie jeździsz po górach nie potrzebujesz aż tak dużej zębatki jak 34 To zależy od korby, możliwości rowerzysty ORAZ terenu. Nie trzeba od razu gór, żeby potrzebować lżejszych przełożeń.
Dessiner Napisano 1 Lutego 2015 Autor Napisano 1 Lutego 2015 Lepiej nie kombinować i miec zapas, wezmę te co mają 34 zębatki
Foxi Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 To zależy od korby, możliwości rowerzysty ORAZ terenu. Nie trzeba od razu gór, żeby potrzebować lżejszych przełożeń. Oczywiście, że tak ale zakładałem, że skoro ma 9 z tyłu to musi mieć 3 z przodu. Ja mam u siebie 34 a z przodu 24 i nawet kiedy ja jadę na rowerze a ktoś obok idzie to nie używam takich koronek. Na maratonach i XC to samo zakręcił bym się na śmierć stojąc w miejscu Aczkolwiek kiedyś używałem też tego przełożenie ale nie wiem czemu teraz to sobie tego nie wyobrażam No i nie ma co krzyżować łańcuch żeby jechać na 3x1
Shiryu Napisano 2 Lutego 2015 Napisano 2 Lutego 2015 No widzisz. A mi zdarzyło się raz czy drugi zatęsknić za czymś w rodzaju 26-36, bo obecne 28-36 było ciut za ciężkie na konkretny podjazd. Może i mam nogi z waty ( ), ale w takim razie tym bardziej warto założyć, że inni też mogą
modrzew Napisano 2 Lutego 2015 Napisano 2 Lutego 2015 ale zakładałem, że skoro ma 9 z tyłu to musi mieć 3 z przodu. Doprawdy? Nie musi Ja mam u siebie 34 a z przodu 24 i nawet kiedy ja jadę na rowerze a ktoś obok idzie to nie używam takich koronek. Na maratonach i XC to samo zakręcił bym się na śmierć stojąc w miejscu Jakiś bardziej stromy i/lub długi podjazd kiedykolwiek zaliczyłeś? Te maratony to chyba taka imitacja XC po płaskim i asfaltach? Ty tak na poważnie takie głupoty serwujesz?
Foxi Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Doprawdy? Nie musi Nie musi ale zapewne tak jest. Jakiś bardziej stromy i/lub długi podjazd kiedykolwiek zaliczyłeś? Te maratony to chyba taka imitacja XC po płaskim i asfaltach? No bike maratony grabka nie są jakoś szczególnie trudne ale po asfalcie się tam nie jeździ (nie licząc pierwszych kilometrów). I nigdy w życiu nie używałem tam takiego przełożenia. Jestem ciekaw gdzie Ty używasz takiego przełożenia
beskid Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 @Foxi a pojedz sobie chłopie na średnio trudny maraton gdzieś w naszych górach to się przekonasz gdzie stosuje się 36,34,32/24
Foxi Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 Na pewno są podjazdy gdzie nawet 40 by się przydało Ale tak jak mówię trochę jeździłem i 34 używam tylko od święta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.