Skocz do zawartości

[6000zł] jaki niezawodny rower kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chce kupić solidny i niezawodny rower do jazdy po lesie i ogólnie wycieczki rowerowe. Mam do wydania maksymalnie 6tys. Moj wzrost to 174cm. Czy rower z kołami 29 cali będzie dla mnie dobry?

Napisano

Proponuję odwiedzić jakiś sklep i pooglądać usiąść i bardziej uściślić swoje preferencję. A drogi nie znaczy też niezawodny. Zobaczyć rowery z kołami 26 i 29 cali aby posiadać też własne zdanie na ten temat :).

Napisano

Jak już, wchodzą w grę rowery 27.5 i 29. Wszędzie się trąbi że 26 to przerzytek, znikają ze sklepów. Co ja potem kupię na do niego?

Wydaje mi się ze w 5minut pod sklepem nie da sie wyczuc różnicy, po krókiej jeździe na rowerze 29 wrażenie jest takie że jest wielki i niezdarny.

Napisano

Co ja potem kupię na do niego?
Części do 26" jeszcze jest trochę na rynku ale na jak długo starczy to nie wiem. Jedną niedogodnością jest to że praktycznie nie ma nowości jeśli chodzi o części do małego koła.

po krókiej jeździe na rowerze 29 wrażenie jest takie że jest wielki i niezdarny.
To szukaj dla siebie bike na średnim kole.
Napisano

Wszędzie się trąbi że 26 to przerzytek, znikają ze sklepów. Co ja potem kupię na do niego?

heheh no ale co Ty chcesz kupować? co tam jest innego niż np w 29" ...rama, obręcze, szprychy, koła i amorek 

26" znikną ze sklepów tak jak stare samochody z niemiec...tylko że u nas się nimi jeździ i jakoś części są

Napisano

Ja bym kupił 27,5 jeśli nie chcesz 29".

Jeśli do "starego" 26" musisz sporo dołożyć to bym sobie odpuścił.

Pomijając późniejszą dostępność części (amortyzator,koła,rama), to jeśli kupisz nowy rower na kołach 26", to przy ewentualnej odsprzedaży będziesz zmuszona oddać go za grosze.

Wystarczy popatrzeć na Allegro jakie wypasione maszyny można kupić za śmieszne pieniądze na małych kółkach.

Napisano

KwiatkuZłoty, napisałaś, że chcesz kupić rower do jazdy po lesie i wycieczek. Czy to ma być rower MTB czy może bardziej trekingowy (z bagażnikiem i błotnikami)?

Jeśli jednak chcesz kupić rower MTB to koła 27.5 będą dla Ciebie najodpowiedniejsze. Zapewniają lepszą trakcję niż koła 26 - po prostu łatwiej pokonuje się przeszkody typu korzenie, kamienie i inne nierówności. Równocześnie taki rower jest zwrotniejszy i łatwiejszy do rozpędzenia niż 29er. 

Z budżetem 6 tys. masz bardzo duże pole do popisu. Możesz poszukać roweru przeznaczonego dla kobiet (o specjalnej budowie ramy) lub też poszukać męskiego roweru w odpowiednim rozmiarze ramy. 

Szukając roweru powinnaś wziąć pod uwagę przede wszystkim niską wagę - zwłaszcza kół, następnie jakość osprzętu i amora.

Oto kilka propozycji dla Ciebie: 

Nie wiem na ile jesteś wytrenowana dlatego wybrałem rowery z bardziej "miękkimi" przełożeniami (3x10). Obręcze w tych rowerach niestety nie są zbyt lekkie (ok. 520g/szt.). Jeśli chciałabyś rower o naprawdę lekkich kołach trzeba by dłużej poszukać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...