Skocz do zawartości

[do 3200] Cross - potrzebna pomoc w wyborze.

incoone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

potrzebuję porady w wyborze roweru.

Po wstępnych przeszukiwaniach chyba zdecyduje się na typ roweru Cross - uniwersalność tego typu rowerów bardzo mi się podoba.

Szukam roweru właściwie w dwóch widełkach cenowych,

albo do około 2000 zł, (zakup za gotówkę, na początku marca)

ale rozważam też wzięcie pożyczki i zakup do około 3200 zł (zakup do końca stycznia, rozważam tę opcję głównie z powodu większych możliwości negocjacji ceny w okresie pozasezonowym, jak również wybór z wyprzedażowych roczników 2014 - gdzie cena powinna być niższa).

Chciałbym, by rower służył mi przez dużo najbliższych lat, dlatego jestem skłonny zwiększyć budżet, ale też nie mam ciśnienia by wybierać rower koniecznie z górnych przdziałów mojego budżetu.

Chętnie poznam też Wasze opinie, czy różnica między rowerami do 2000 a do 3200 zł jest tak duża jakościowo, że warto dopłacać?

Przeznaczenie roweru:

1) dojazdy do pracy, niewielka odległość po centrum miasta

2) weekendowa jazda rekreacyjna po asfalcie/drogach utwardzanych na krótszych i dłuższych dystansach.

3) raz do roku wyjazd z namiotem (w tym roku mam zaplanowaną bardzo daleką trasę poza granicę naszego pięknego kraju i niemała część będzie w górzystym terenie, więc rower nie powinien mi "przeszkadzać" w wjazdach pod górkę)

Z uwagi na chęć uprawiania turystyki rowerowej rozważałem zakup roweru trekkingowego, jednak wygrał tutaj cross z uwagi na fajniejszy wygląd (z reguły crossy fajniej wyglądają), zakładając, że na codzień nie będzie mi potrzebny rower typu trekking, to raz do roku dam chyba radę przemęczyć się na dłuższej wycieczce na crossie (zakładam, ze to głównie pozycja jest wygodniejsza na dużo dalsze trasy?)

Punkt trzeci determinuje, żeby rower spełniał następujące warunki (wnioski wysunąłem po czytaniu forum - jak gdzies się mylę to mówcie):

- możliwość założenia bagażnika (sporo przed zajrzaniem na forum myślałem o Evado 5.0, ale z czego było parę tematów to ten rower nie ma dobrych mocowań pod bagażnik, trzeba jakoś kombinować)

- dobre przerzutki (i ich dużo, żeby pod górkę móc zapiąć wygodniejszy bieg)

- możliwość blokady amortyzatora (sorry za mało fachowy język)

i pewnie wiele innych o których na razie nie mam pojęcia :)

i garść informacji o mnie:

wzrost 183 cm.

waga 90 kg

długość nogi od wewnętrznej strony 84 cm.

Późno w nocy to pisze, ale chyba o niczym ważnym nie zapomniałem co może Wam pomóc w pomocy mi w wybraniu roweru :)

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Ujeżdzałem dwa rowery crossowe w ostatnich 3 sezonach więc troszkę doświadczenia w temacie crossów mam. Jeden był za 1200zł a drugi za 3400zł. Najmocniej jestem zadowolony z modelu za 3400zł ale ja dużo jeżdżę ( 200km w tygodniu). W twoim wypadku rower nie będzie jakoś mocno eksplatowany więc nie wiadomo ile pieniędzy bym w to nie ładował. Spokojnie na takim rowerze będziesz robił długie trasy - raz w tygodniu jeżdżę 100km a raz w sezonie 200km jednego dnia i rower spokojnie daje radę ;) Moja rada bo zauważyłem, że dość grube opony dają do obecnych crossów- żeby czuć troszkę prędkości i nie bać się gorszych dróg poleciłbym Ci 700x35. Takie miałem w tym najtańszym modelu i byłem bdb zadowolony. W modelu powyżej 3000zł miałem 700x38 i było dość traktorowo jak dla mnie i zmieniłem na 700x32 i na tych oponach 30 km/h średnie robiłem :)

No to popatrzmy co jest na rynku i mogę Ci polecić:

Jeździłem do tej pory na Author i złego słowa nie mogę powiedzieć  a raczej chwalę :

Obecnie na tym jeżdżę i mogę polecić, że sprawdzony. Nie podobają mi się tylko takie grube opony ale nie wiem do jakich dróg ty szukasz i przekracza twój budżet o 100zł ale to ten jeden model co droższy Ci podam byś miał porównanie:

http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/airline-2015

Co do Krossa to ogólnie nie lubię tej marki z faktu, że słabe ramy mają- trafiłem na takowy egzemplarz. Polecane na forum były Evado 5 z 2014 roku- jakbyś znalazł, popytał w salonie o  ten model z tamtego sezonu za pewne dostałbyś dobry rabat i myślę, że koło 2000zł można by było go znaleźć. Obecny Evado z 2015 patrząc po częściach nie polecam z tego roku to Evado 6 prezentuje się dobrze za 3100zł.

http://www.kross.pl/cross/evado-6-0

Mi się najmocniej podoba ten rower- cube

http://www.rowery-cube.pl/kolekcja.php

Rower cube Natura Pro Black Anthrazit Blue 2015- 3050 zł.

Z Unibike zawsze chwalono Viper i Zethos. Viper mnie przynajmniej nie powala. Zethos już całkiem tylko już za 3300zł.

Popatrz jeszcze na Meridę gdzie akurat widzę nie dodali cen na stronie. Trzeba poczekać pewnie.

Z tych co Ci wymieniłem przynajmniej mi najbardziej podoba się Cube. Jednak wszędzie pytałbym o rabaty lub o rowery z 2014 roku by przyoszczędzić z parę stów, A na krosie evado 5 z 2014 roku wyszedłbym dobrze,

Pomyśl jeszcze o używanym rowerze można za kwotę 2000zł kupić rower na częściach z półki 3000-3500zł. Podam Ci przykład:

http:olx.pl/oferta/rower-cross-kellys-definite-28-caly-na-shimano-deore-xt-lx-CID767-ID3vmQp.html#d67bca8ee3

Za 1800zł rower który nowy kosztuje 3500-4000zł. Przykład i są takie rowerki na olx czy allegro- pomyśl ;) Na rynku używanym można trafić perełkę tylko trzeba obserwować. Wtedy zmieścisz się w budżecie bez pożyczki i z naprawdę dobrym sprzętem ;)

Napisano

Dzięki za dłuższą wypowiedź, będę brał ją pod uwagę i wszystko po pracy w domu dokładnie przeanalizuje.

Odnośnie Krossa to nie boję sę pękających ram (przejrzałem cały wątek na forum odnośnie pękania ram u tego producenta i żaden problem niedotyczył Evado).

Ale też mam pytanie odnośnie mocowania bagażnika, jak w Evado zamontować porządny bagażnik ? (nie mówię o tych montowanych na sztycę siodełka, z uwagi na bardzo mały udźwig)

Rowerów używnych trochę się boję, bo bardzo słabo się znam, zapewne z większością nie będzie problemów i wytrzymały by ze mną wiele lat, ale jednak jest pewne ryzyko.

Czekam też na kolejne pomocne posty.

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Czy różnica w cenie około 500 zł jest warta dopłacenia?

EDIT:

Albo inaczej: Waszym zdaniem do tego co opisałem w pierwszym poście spokojnie mi wystarczą komponenty z rocznika 2014?

No i cały czas piszcie jak macie jakieś sugestię odnośnie konkurencji dla Zethos 2014 w cenie około 3tyś.

Napisano

Czy różnica w cenie około 500 zł jest warta dopłacenia?
Znasz już cenę końcową za jaką możesz kupić model Zethosa z 2015 :icon_question:  Spytaj się w sklepie za jaka cenę mozesz kupić model z roku 2014 i 2015. Następnie będziesz mógł zobaczyć różnicę w cenie. chyba że już negocjowałeś cenę jednego i drugiego. W sumie ja bym nie dopłacił 5 stów do tych różnic. <_<
Napisano

Walcz o rabaty - w tym okresie wszędzie trzeba o nie pytać lub coś ze starszych roczników. Trzeba rozmawiać, blefować, kombinować i parę stówek urwiesz ;)

Napisano

Kolega nagadek coś nie śpieszy się, żeby tu odpisać,

wysłałem do niego wiadomość na PW bo też byłem ciekaw tego o co pytasz.

W sktócie to napisał, że o rabat specjalnie się nie targował, sklep w którym zamówił poleca, zadowolony jest z pierwszego wrażenia roweru jak i szybkości realizacji zamówienia + opakowania roweru.

Odnośnie moich poszukiwań to trochę stanęły w miejscu, trochę z uwagi na brak czasu.

Wiem, że w Łodzi są przynajmniej dwa modele z rocznika 2014 (Zethosa), w jednym sklepie(hurtowni) jeszcze nie byłem. W drugim, gdzie by mi pasowało najbardziej kupić, bo mam blisko z pracy, zamiast rabatu proponowali drobne gadżety typu oświetlenie itp. co mi za bardzo nie pasuje ;) (Bliskość ma o tyle znaczenie, że tam gdzie kupię będę chciał jeździć z rowerem żeby przeserwisować co tam będzie, a sam nie dam rady).

Najgorzej, że sklepy które najkorzystniej dla mnie podchodziły do rabatów, to nie mają już rocznika 2014, a dodatkowo mam do nich najdalej ;), Tak czy siak korzystniej na razie mi kupić z rabatem rower 2015 niż 2014 bez rabatu (biorąc pod uwagę zmiany w osprzęcie)

Dodatkowo na razie też nie zamykam się tylko i wyłącznie do UNIKIBE, w tym tygodniu postaram się pojeździć po innych sklepach.

Pozdrawiam

Piotr

EDIT:

venom7, możesz napisać czy ten Author AIRLINE (chyba jednak za wysoka cena dla mnie, ale o zniżki dla byłych studentów zawsze warto się spytać w sklepach)

i ten Cube Nature Pro black anthrazit blue 2015 mają mocowania pod bagażnik?

Napisano

(zakup do końca stycznia, rozważam tę opcję głównie z powodu większych możliwości negocjacji ceny w okresie pozasezonowym, jak również wybór z wyprzedażowych roczników 2014 - gdzie cena powinna być niższa).
Źle trafiłeś. Na zimowe zakupy trzeba się szykować latem. Wymieniasz walutę po lepszym kursie i zimą robisz zakupy, ale zagranicą. Wczoraj trafiłem na świetny rower AC01 od BMC, ale kurs franka szwajcarskiego nie pozwala mi nawet na zakup w funtach (na chwilę obecną £900 czyli 4500 pln)

Z uwagi na chęć uprawiania turystyki rowerowej rozważałem zakup roweru trekkingowego, jednak wygrał tutaj cross z uwagi na fajniejszy wygląd (z reguły crossy fajniej wyglądają), zakładając, że na codzień nie będzie mi potrzebny rower typu trekking, to raz do roku dam chyba radę przemęczyć się na dłuższej wycieczce na crossie (zakładam, ze to głównie pozycja jest wygodniejsza na dużo dalsze trasy?)
Każdego crossa przerobisz na trekkinga, wystarczy dokupić bagażnik błotniki i oświetlenie.

Twoja chęć jazdy w górzystym terenie to jazda po górach czy podjazdy po szosie? Jeżeli  offroad to obładowane 35mm opony będą grzęznąć. Wybrał bym jakiegoś 29era któremu da się zamontować bagażnik, a na resztę roku założył miejskie opony.

Napisano

Każdego crossa przerobisz na trekkinga, wystarczy dokupić bagażnik błotniki i oświetlenie.

No niestety, też tak myślałem ale okazało się, że nie każdy cross ma możliwość zamontowania bagażnika :(.

Jazda po górach = szukanie zawsze drogi asfaltowej.

Napisano

@smallR

Dobry rowerek wybrałeś. Przy czym będziesz mieć problem z błotnikami i bagażnikiem. Ciężko do niego cokolwiek dopasować.

Wersja 2014 kolorystycznie jest ładniejsza wg. mnie :P Za to w 2015 już korbę XT wstawili.

Napisano

Dzieki . Bralem pod uwage Radona i Evado 7.0 ale jakos ten Cube mi bardziej podchodzi :) a co do bagaznika to nie mam parcia na niego a z tego co widzialem sa na stronie Cube`a bagazniki to ktorys bedzie pasowal pewnie :)

Napisano

Na swoim Authorze Airline jeżdzę bez błotników. Zawsze miałem przeświadczenie, że z crossa można zrobić trekinga. Proponuje spytać w salonie. Nie chciałem psuć mu wyglądu błotnikami ;) Zaliczyłem na nim bardzo udany sezon- więc mogę polecić ale moja rada jak mówiłem zmień na cieńsze oponki niż zestawowe ;)

Napisano

Siemka

ja w lutym tez bede zamawial rowerek a dokladnie CUBE CROSS PRO 2015 jesli jestes zainteresowany to mozna sie pokusic o "grupowy" zakup i mozliwosc wytargowania ceny.

http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_cube_cross_pro_czarny_2015/12635.779.1.1.pl.0.htm  - tutaj z autoamtu masz 10% rabatu od ceny katalogowej

Ja choruje  u nich na tego http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_cube_cross_niebieski_2015/12633.779.1.1.pl.0.htm

może znalazłbym coś o lepszej cenie i wyposażeniu ale ten mi się podoba  :woot: myślę tylko nad rozmiarem bo z  tego co czytam to crossy Cube

lepiej brać rozmiar większe...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...