Skocz do zawartości

[Kierownica] jaka szerokość kierownicy

uczaj25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pewien dylemat związany z długością kierownicy aktualnie posiadam 580mm i od jakiegoś czasu myślę nad wymianą kierownicy na szerszą. Zainteresowałem się kierownicami Thomsona, głównie z powodu ich wytrzymałości ale gdy przeglądałem ich ofertę to widziałem tylko długości 730mm po niżej nie znalazłem, a więc nie sądzicie że 730mm dla 26era nie jest przesadą. Czytałem że szerokość kierownicy dopiero się w następujący sposób długość ramion + 10-15cm czyli w ramionach mam 50cm to kierownica w szerokości powinna mieć max 650mm. Czytałem gdzieś ze kierownicę można samemu skrócić, ale czy karbon również czy nie zbytnio. Proszę o radę, aha mam mostek 100mm.

Napisano

mam w 26 kierę easton'a EA50 (w prawdzie nie prostą tylko ze wznosem 20mm) o długości 680 i nie wyobrażam sobie wężej a wzrost mój raptem 169cm

I polecam eastona - raczej nie jest gorszy od Thomsona

Napisano

Tez o tym slyszalem.

Lecz pamietaj ze szersza kiera czesto wymaga zmiany mostka na krotszy.

Pamietaj rowniez ze giete kierownice po skroceniu az o (+-) 8cm moga cierpiec na brak miejsca na montaz wszystkiego co na niej miescic sie powinno.

Zacznij od 680.

Napisano

Zawsze miałem proste kierownicę więc będę się trzymał już prostej. Jestem świadomy ze mostek trzeba skrócić, w pierwszym poście napisałem ze mam 100 mm a dokładnie chce zmienić na 100mm bo teraz mam 120mm, lecz odczuwam ze jest za długi.

To jak uważacie kupić 730mm a jak coś to skrócić, sam juz nie wiem, dziwie się ze Thomsona ma tak wąski wybór szerokości

Napisano

Wcale nie waski lecz "na topie".

I dlaczego wegiel? Przy takiej szerokosci waga w porownaniu z alu nie powala. Lecz cena jak najbardziej.

Napisano

Nie musze mieć węgla chociaż teraz posiadam węglowego wcsa, ale już wyrosłem z mani lekkości. Jak czytałem w opisie te kierownice 730 dedykowane są dla 29er

Napisano

Moim zdaniem jest zbyt dużo zmiennych, żeby stwierdzić jednoznacznie jaka kierownica będzie danemu człowiekowi pasować. Wszystko zależy od preferencji, stylu jazdy, geometrii i przeznaczenia roweru itp. Długi mostek i kierownica 580 prawdopodobnie robi z Twojego roweru bardzo stabilny krążownik. Jeżeli dobrze się z tym czujesz, nie szalałbym z szerokością, bo krótki mostek z szeroką kierą może Cię wkurzać (rower stanie się nadsterowny). Z drugiej strony 580 mm to dość mało jak na XC, a im agresywniej jeździsz tym bardziej szerszy kierownik się przydaje. Tak jak mówisz, skróć mostek o te 20 mm. Zobaczysz, poczujesz, czy to była zmiana na lepsze i czy "ścisnęło" cię na tyle, że poszerzyłbyś kierownicę. Sam musisz dojść, niestety... Dobrą opcją jest pożyczenie rurek od kogoś, żeby nie tracić pieniędzy na próżno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...