uczaj25 Napisano 7 Stycznia 2015 Napisano 7 Stycznia 2015 Witam mam pewien dylemat związany z długością kierownicy aktualnie posiadam 580mm i od jakiegoś czasu myślę nad wymianą kierownicy na szerszą. Zainteresowałem się kierownicami Thomsona, głównie z powodu ich wytrzymałości ale gdy przeglądałem ich ofertę to widziałem tylko długości 730mm po niżej nie znalazłem, a więc nie sądzicie że 730mm dla 26era nie jest przesadą. Czytałem że szerokość kierownicy dopiero się w następujący sposób długość ramion + 10-15cm czyli w ramionach mam 50cm to kierownica w szerokości powinna mieć max 650mm. Czytałem gdzieś ze kierownicę można samemu skrócić, ale czy karbon również czy nie zbytnio. Proszę o radę, aha mam mostek 100mm.
grzesiowu Napisano 7 Stycznia 2015 Napisano 7 Stycznia 2015 mam w 26 kierę easton'a EA50 (w prawdzie nie prostą tylko ze wznosem 20mm) o długości 680 i nie wyobrażam sobie wężej a wzrost mój raptem 169cm I polecam eastona - raczej nie jest gorszy od Thomsona
topol Napisano 7 Stycznia 2015 Napisano 7 Stycznia 2015 Tez o tym slyszalem. Lecz pamietaj ze szersza kiera czesto wymaga zmiany mostka na krotszy. Pamietaj rowniez ze giete kierownice po skroceniu az o (+-) 8cm moga cierpiec na brak miejsca na montaz wszystkiego co na niej miescic sie powinno. Zacznij od 680.
uczaj25 Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Napisano 7 Stycznia 2015 Zawsze miałem proste kierownicę więc będę się trzymał już prostej. Jestem świadomy ze mostek trzeba skrócić, w pierwszym poście napisałem ze mam 100 mm a dokładnie chce zmienić na 100mm bo teraz mam 120mm, lecz odczuwam ze jest za długi. To jak uważacie kupić 730mm a jak coś to skrócić, sam juz nie wiem, dziwie się ze Thomsona ma tak wąski wybór szerokości
topol Napisano 7 Stycznia 2015 Napisano 7 Stycznia 2015 Wcale nie waski lecz "na topie". I dlaczego wegiel? Przy takiej szerokosci waga w porownaniu z alu nie powala. Lecz cena jak najbardziej.
uczaj25 Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Napisano 7 Stycznia 2015 Nie musze mieć węgla chociaż teraz posiadam węglowego wcsa, ale już wyrosłem z mani lekkości. Jak czytałem w opisie te kierownice 730 dedykowane są dla 29er
Baltazaros Napisano 8 Stycznia 2015 Napisano 8 Stycznia 2015 Jak dla mnoe lepiej szerzej 720mysle idealnie. Moze masz mozliwosc pożyczyc jakąś szerszą to sprawdź jak sie będziesz z tym czuł. ...
djzatorze Napisano 8 Stycznia 2015 Napisano 8 Stycznia 2015 Moim zdaniem jest zbyt dużo zmiennych, żeby stwierdzić jednoznacznie jaka kierownica będzie danemu człowiekowi pasować. Wszystko zależy od preferencji, stylu jazdy, geometrii i przeznaczenia roweru itp. Długi mostek i kierownica 580 prawdopodobnie robi z Twojego roweru bardzo stabilny krążownik. Jeżeli dobrze się z tym czujesz, nie szalałbym z szerokością, bo krótki mostek z szeroką kierą może Cię wkurzać (rower stanie się nadsterowny). Z drugiej strony 580 mm to dość mało jak na XC, a im agresywniej jeździsz tym bardziej szerszy kierownik się przydaje. Tak jak mówisz, skróć mostek o te 20 mm. Zobaczysz, poczujesz, czy to była zmiana na lepsze i czy "ścisnęło" cię na tyle, że poszerzyłbyś kierownicę. Sam musisz dojść, niestety... Dobrą opcją jest pożyczenie rurek od kogoś, żeby nie tracić pieniędzy na próżno.
uczaj25 Napisano 8 Stycznia 2015 Autor Napisano 8 Stycznia 2015 Ok to najpierw zmienię mostek na 100mm i zobaczę jak coś to spróbuję kierownicy 680mm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.