Skocz do zawartości

[do 2000 i mniej] Zakup roweru

Onthor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem zmuszony kupić nowy rower więc pisze tutaj.

Szukam wytrzymałego roweru mtb z przyzwoitym osprzętem do jazdy mieszanej ( chociaż 75% miasto ). Nie interesują mnie rowery crossowe. Mój budżet wynosi 2000zł. 

Mam 192cm wzrostu i ważę ponad 90kg więc szukam roweru na którym będzie mi się jeździć komfortowo. Zależy mi głównie na wytrzymałych kołach i hamulcach tarczowych hydraulicznych. 

Mój obecny rower to Kross Hexagon x3 który jest niestety dla mnie za mały, a z samym rowerem mam nieprzyjemne wspomnienia.

Interesują mnie tylko nowe rowery.

Moje propozycja, bardzo fajnie wygląda i z tego co widzę ma nie najgorszy osprzęt -

Mimo że Kross, mega mi się podoba + mam autoryzowany serwis niedaleko http://www.mudserwis.com/kross-level-r6-2014#!#dane-techniczne

Pozdrawiam

Napisano

Ten model, który podałeś jest bardzo dobrą opcją w tej cenie. Przejrzałem oferty sklepów i nie znalazłem nic lepszego, także nie pozostaje Ci nic jak przymiarka i kupno.

Z drugiej strony dziwię się dlaczego nie szukasz crossa - ale to już nie moja działka :D

Napisano

Na bank będziesz zadowolony. Sam rok temu kupiłem R3 za 2000 i nie mam zastrzeżeń, a niemało katuję go na singlach... W tej cenie raczej nic lepszego nie znajdziesz. Poza tym ogromna sieć serwisowa w Polsce...

Napisano

Takie pytanie - domyślam się że do mojej jazdy lepsze będzie kółko 27,5? I najlepiej za takimi rowerami się rozglądać? Bo jeździłem na rowerze kolegi CUBE i on miał właśnie kółka 29 calowe i bardzo słabo mi się na nim jeździło, jak czołgiem. Ten r6 mi się bardzo podoba, lecz patrzyłem na tańszy model r3 który wymienił kolega wyżej i też się wydaje ok poza tym xcm i altusami. Z kolei ma już hamulce tarczowe hydrauliczne.

Jeśli ktoś byłby miły i podał mi najlepsze rowery z przedziału 1500/2000/2500zł to byłbym wdzięczny - miałbym jak porównać bo teraz nie wiem za czym się rozglądać. Niby jest sporo tematów na forum ale większość osób szuka 29 albo 26. 

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

Napisano

Cóż, ciężko zrozumieć kierunek w jakim idziesz... Skoro 75% po mieście i do tego musi być MTB, to niestety MUSI się to odbić na komforcie jazdy! Po prostu "góral" jest tak skonstruowany i tak ma dobrane komponenty, aby można było w odpowiedniej pozycji pokonywać trudniejsze tereny. Po mieście będzie się zachowywał jak czołg, czy kupisz takiej czy innej marki i czy będzie to koszt 2.000 czy 12.000. Pozostaje Ci więc albo kupić rower wg "potrzeb", albo męczyć się na góralu pokonując dziurawe asfaltówki...

Ewentualnie kup sam rower w kolorze i z osprzętem jaki Ci odpowiada i dokup węższe i gładsze opony. Te co zdejmiesz i sprzedasz powinny pokryć koszt nowych.

edit. No i koło 27,5''. Bliższe to rowerom cross/treking niż 26", choć przy Twoim wzroście można by pomyśleć o 29". Musiałbyś przymierzyć... 26" mimo wszystko odradzam.

Napisano

No tak ale właśnie jeździłem na 29erze  i jeździło mi się dosyć słabo, nie czułem go w zakrętach i było średnio wygodnie. Co prawda lżej się przyśpieszało i to było na plus, ale jednak nie jestem przekonany. Poza tym, lubię sobie skoczyć w cięższy teren - błotko, laski, zjazdy itp więc  crossem z wąskimi oponami bym nie pojeździł ;) Dlatego cross odpada i zmierzam w stronę roweru z 27.5' kołami. Wydaje mi się to fajnym kompromisem między mtb a crossem. W każdym bądź razie szukam roweru do 2000zł i w sumie nie padły tu jakieś konkretne propozycje ale może udało by mi się nagiąć budżet i zakupić tego Krossa R6 bo nie powiem, bardzo przypadł mi do gustu.

Rower będe kupował pewnie w lutym bo muszę na razie sprzedać telefon i dopiero.. 

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś porady lub propozycje to śmiało proszę pisać, czekam! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...