Onthor Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Witam, jestem zmuszony kupić nowy rower więc pisze tutaj. Szukam wytrzymałego roweru mtb z przyzwoitym osprzętem do jazdy mieszanej ( chociaż 75% miasto ). Nie interesują mnie rowery crossowe. Mój budżet wynosi 2000zł. Mam 192cm wzrostu i ważę ponad 90kg więc szukam roweru na którym będzie mi się jeździć komfortowo. Zależy mi głównie na wytrzymałych kołach i hamulcach tarczowych hydraulicznych. Mój obecny rower to Kross Hexagon x3 który jest niestety dla mnie za mały, a z samym rowerem mam nieprzyjemne wspomnienia. Interesują mnie tylko nowe rowery. Moje propozycja, bardzo fajnie wygląda i z tego co widzę ma nie najgorszy osprzęt - Mimo że Kross, mega mi się podoba + mam autoryzowany serwis niedaleko http://www.mudserwis.com/kross-level-r6-2014#!#dane-techniczne Pozdrawiam
ILC Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Ten model, który podałeś jest bardzo dobrą opcją w tej cenie. Przejrzałem oferty sklepów i nie znalazłem nic lepszego, także nie pozostaje Ci nic jak przymiarka i kupno. Z drugiej strony dziwię się dlaczego nie szukasz crossa - ale to już nie moja działka
RideMyBike Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Na bank będziesz zadowolony. Sam rok temu kupiłem R3 za 2000 i nie mam zastrzeżeń, a niemało katuję go na singlach... W tej cenie raczej nic lepszego nie znajdziesz. Poza tym ogromna sieć serwisowa w Polsce...
modrzew Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Wszystko jedno gdzie go katujesz, bo autor tematu i tak będzie jeździł głownie po mieście.
Onthor Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Napisano 5 Stycznia 2015 Takie pytanie - domyślam się że do mojej jazdy lepsze będzie kółko 27,5? I najlepiej za takimi rowerami się rozglądać? Bo jeździłem na rowerze kolegi CUBE i on miał właśnie kółka 29 calowe i bardzo słabo mi się na nim jeździło, jak czołgiem. Ten r6 mi się bardzo podoba, lecz patrzyłem na tańszy model r3 który wymienił kolega wyżej i też się wydaje ok poza tym xcm i altusami. Z kolei ma już hamulce tarczowe hydrauliczne. Jeśli ktoś byłby miły i podał mi najlepsze rowery z przedziału 1500/2000/2500zł to byłbym wdzięczny - miałbym jak porównać bo teraz nie wiem za czym się rozglądać. Niby jest sporo tematów na forum ale większość osób szuka 29 albo 26. Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
RideMyBike Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Cóż, ciężko zrozumieć kierunek w jakim idziesz... Skoro 75% po mieście i do tego musi być MTB, to niestety MUSI się to odbić na komforcie jazdy! Po prostu "góral" jest tak skonstruowany i tak ma dobrane komponenty, aby można było w odpowiedniej pozycji pokonywać trudniejsze tereny. Po mieście będzie się zachowywał jak czołg, czy kupisz takiej czy innej marki i czy będzie to koszt 2.000 czy 12.000. Pozostaje Ci więc albo kupić rower wg "potrzeb", albo męczyć się na góralu pokonując dziurawe asfaltówki... Ewentualnie kup sam rower w kolorze i z osprzętem jaki Ci odpowiada i dokup węższe i gładsze opony. Te co zdejmiesz i sprzedasz powinny pokryć koszt nowych. edit. No i koło 27,5''. Bliższe to rowerom cross/treking niż 26", choć przy Twoim wzroście można by pomyśleć o 29". Musiałbyś przymierzyć... 26" mimo wszystko odradzam.
Onthor Napisano 8 Stycznia 2015 Autor Napisano 8 Stycznia 2015 No tak ale właśnie jeździłem na 29erze i jeździło mi się dosyć słabo, nie czułem go w zakrętach i było średnio wygodnie. Co prawda lżej się przyśpieszało i to było na plus, ale jednak nie jestem przekonany. Poza tym, lubię sobie skoczyć w cięższy teren - błotko, laski, zjazdy itp więc crossem z wąskimi oponami bym nie pojeździł Dlatego cross odpada i zmierzam w stronę roweru z 27.5' kołami. Wydaje mi się to fajnym kompromisem między mtb a crossem. W każdym bądź razie szukam roweru do 2000zł i w sumie nie padły tu jakieś konkretne propozycje ale może udało by mi się nagiąć budżet i zakupić tego Krossa R6 bo nie powiem, bardzo przypadł mi do gustu. Rower będe kupował pewnie w lutym bo muszę na razie sprzedać telefon i dopiero.. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś porady lub propozycje to śmiało proszę pisać, czekam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.