Susel Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Witam.Szukam roweru MTB do maksymalnie 1500zł. Rozglądałem się trochę i miałem kilka pomysłów: Kross Hexagon X5 - na początku wpadł mi w oko, ale szybko sprowadzono mnie na ziemię mówiąc, że to dobra marka, na którą nie ma co patrzeć w tej cenie,Kands Energy 1300 DISC - tutaj niemal się zdecydowałem. Wygląda - jak dla mnie świetnie. Właśnie czegoś takiego szukam, tylko nie te hamulce (tutaj są tarczowe mechaniczne). Szczególnie zależy mi na:- hamulcach tarczowych (nie bardzo się orientuję jeżeli chodzi o różnice w użytkowaniu i serwisowaniu/regulowaniu h. mechanicznych, a hydraulicznych) - dość szerokich oponach - jak w w/w Energy- budowie - ponownie najlepiej takiej jak w Energy. Mam 175cm wzrostu przy 65kg - więc myślę, że rama 19' będzie OK. Szukam czegoś, czym dam radę codziennie dojeżdżać przez miasto do szkoły, zajechać lasem nad wodę, ale i szosą 40km za miasto. Myślałem też nad crossem (zamiast MTB), ale nijak mi się to nie podoba. Tak, to może nie najmądrzejsze podejście, ale nie zmienię tego. : ) Z góry dziękuję za pomoc i proszę o wyrozumiałość.
grzegorz1988wroc Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Poszukaj czegoś z hydraulicznymi albo zainwestuj 2 setki i zmien te atrapy hamulców. Jeśli ma się przede wszystkim podobać to chyba nie musisz szukać rad na forum. Poszukaj czegoś z hydrauliką albo zainwestuj 2 setki extra na hamulce.
rodszyld69 Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Kross Hexagon X5 - na początku wpadł mi w oko, ale szybko sprowadzono mnie na ziemię mówiąc, że to dobra marka, na którą nie ma co patrzeć w tej cenie, Pomyśl na tym Hexem X9
modrzew Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Cross to właśnie taki wycieczkowy rower, będzie lepszy zwłaszcza że większość tras to miasto. Nie ma co iść za owczym pędem, bo pewnie "wszyscy mają górale to ja też", zgadza się? Chociaż w tym budżecie i tak trudno mówić o MTB, prędzej o ATB z racji chociażby osprzętu i tak jak radzi rotszyld jak już Hexagon to ten "najwyższy" bo pozostałe przypominają bardziej makrokesza niż rower. Opony to cześć eksploatacyjna, którą się wymienia wedle potrzeb i uznania. I tu znowu do miasta i na okazyjnie wycieczki szerszy kapeć będzie tylko przeszkadzał, ale jak wolisz. Hamulce do takiego zastosowania - i tak wystarczyłyby v-brake aż nadto.
RideMyBike Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 No to jeśli chodzi o coś więcej niż Hexagon, to może również Kross'owy Level R2 z 2014 -> http://swiatrowerow.com.pl/pl_PL/p/Kross-Level-R2-2014-limited/1196 Nawet w cenie się cudem zmieścił... Przede wszystkim hamulce na hydrauliku, szału nie robią, ale skoro ma być hydraulik... - główka tapered - na przyszłość pomoże w wymianie amora - Dobry kompromis opon asfalt/teren (Schwalbe Smart Sam 2.1) - napęd nie najwyższych lotów, ale w tej cenie... i tak jest moim zdaniem nieźle! - koła 27,5 cala, co wchodzi jako standard... Za dwie stówki więcej da się kupić R3, gdzie są już konkretniejsze hamulce Avid DB1 (OEM Elixira 1), blokada amora w manetce i tylna przerzutka na Alivio. edit. Ewentualnie poszukać 1-2 rocznej używki, gdzie dostaniemy osprzęt o klasę lub dwie wyższy
rodszyld69 Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 - główka tapered - na przyszłość pomoże w wymianie amora Akurat główka w nim jest standardowa ale rower nie jest najgorszy. Jedyny problem to jak pisałeś będzie z wymianą na lepszy wideł.
grzegorz1988wroc Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Ktoś kto ma 1500zł nie wstawi za pół roku nowej Reby, tylko raczej kupi nowy rower jak się ten rozleci.
rodszyld69 Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Ktoś kto ma 1500zł nie wstawi za pół roku nowej Reby Nie wiem czy wymieni sobie nowy wideł czy rower ale ma prawo wiedzieć co go może spotkać przy zakupie roweru z prostą rurą sterową.
Susel Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Napisano 4 Stycznia 2015 Hmm... A co możecie mi napisać na temat tego sprzętu? Limber Corado na hydraulice - http://allegro.pl/rower-29-limber-corado-19-alivio-hydraulika-i4958439277.html Mnie - jako laika, który spędził kilka naście godzin w internecie w tym temacie ostatnimi dniami przeraża zbyt niska cena. Jaki jest w nim haczyk?
rodszyld69 Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Jaki jest w nim haczyk? To firma z ramą no name, osprzęt firmowy, która nie ma zaplecza projektantów, menadżerów czy rozbudowanego systemu sprzedaży więc i cena jest niska.
modrzew Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Tania rama z dalekiego wschodu, najprawdopodobniej OEM z katalogu któregoś wytwórcy takich rzeczy (miejsce pochodzenia to akurat żaden zarzut sam w sobie bo "wielcy i uznani" też tam zamawiają albo stamtąd pochodzą, kwestia jakości wykonania o ktorej trzeba się przekonać samemu) + tani najprostszy osprzęt = tani rower. Ot taki haczyk
grzegorz1988wroc Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Nie wiem czy wymieni sobie nowy wideł czy rower ale ma prawo wiedzieć co go może spotkać przy zakupie roweru z prostą rurą sterową.Suntury są w ofercie taperowane jak i zwykłe, za rok czy dwa pewnie też będą.
rodszyld69 Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 za rok czy dwa pewnie też będą. A co dalej Wymiana roweru
modrzew Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Rotszyld, tak z autopsji po moich znajomych, rodzinie, etc., jak ktoś nie jest rowerowym entuzjastą to rower to dla niego sprzęt czysto użytkowy, jeździ się do oporu, naprawia się tylko rzeczy naprawdę uniemożliwiające dalszą jazdę ( np. łysa opona jest dalej ok póki nie sparcieje i nie pęknie, napęd może być słychać z kilometra, itp.) Jak się rozleci to czas na nowy. Oczywiście na forum można pisać jak się to będzie dbało i chuchało i nie trzymało na balkonie ale życie sobie Pamiętam miny i pytania ludzi jak podczas zeszłorocznego wypadu w górki po każdej jeździe wyjmowaliśmy z kumplem stojak i czyściliśmy i serwisowaliśmy na nim rowerki na parkingu pod pensjonatem - to było dla nich jak jakieś misterium, dziwne i w ogóle po co Także imho nie ma co patrzeć tylko z punktu widzenia rowerowego freaka, "bo nie ma główki tapered" - who cares, jak widelec za 200-300zł może się okazać cenową abstrakcją, a przecież "każdy działa tak samo bo się ugina"...
rodszyld69 Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 nie ma co patrzeć tylko z punktu widzenia rowerowego freaka, "bo nie ma główki tapered" - who cares, jak widelec za 200-300zł może się okazać cenową abstrakcją, a przecież "każdy działa tak samo bo się ugina"... dla mnie to obojętne czy kupi sobie z prostą rura czy taperowaną, ważne że został poinformowany o możliwych niedogodnościach związanych z wyborem takiego czy owego roweru. W końcu prosił o informacje a co z nimi zrobi to już jego sprawa
Susel Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Napisano 5 Stycznia 2015 Chciałbym podziękować wszystkim za pomoc. Zdecydowałem się. Pozdrawiam serdecznie.
rodszyld69 Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Zdecydowałem się Napisz chociaż co wybrałeś
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.