Skocz do zawartości

[przerzutka] przednia SRAM X7 Direct Mount S3 39T czy łyknie 38t?

Nugosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem jakiś czas temu przerzutkę przednią SRAM X7 Direct Mount S3 39T, ponieważ chciałem przerobić swój napęd 3x10 na 2x10 z zębatkami 39/26. Ostatnio zmieniła mi się trochę koncepcja (dużo siedziałem nad kalkulatorem) i zdecydowałem się na 38/24 tym sposobem tracę po jednym (górnym i dolnym) przełożeniu z całego zakresu. Z czego przy mojej aktualnym ustawieniu 44/33/22 + kaseta 36-11 i tak rzadko kiedy zdarza mi się używać maksymalnego przełożenia jak i minimalnego jakie oferuje ten zestaw, więc nie ma sensu iść w 39/26 lepiej tak mi się wydaje wsadzić 38/24 bezpieczniej będzie gdy znajdzie się jakiś bardzo wymagający podjazd.

Jakby ktoś pytał to kółka mam 26" rower można zobaczyć w moim garażu.

Dobrze ale nie rozpisując się bardziej. Chodzi o to że SRAM produkuje przerzutki dedykowane do danego zakresu korby, no i tak oto istnieje przerzutka do 38/24.

Nie mam jeszcze nowych zębatek na stanie żeby wsadzić je i samemu przetestować dlatego pomyślałem, że może wpierw tutaj zapyta.

Pytanie czy moja aktualna "dedykowana" do 39/26 nie da sobie rady z mniejszymi zębatkami?

Czy ktoś miał taki "problem" lub sam ma podobne ustawienie na rowerze.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Nugosz

post-167556-0-98093400-1420282717_thumb.png

post-167556-0-40140200-1420282949_thumb.png

Napisano

Przykro mi ale nie. Oczywiście zaraz ktoś napisze że to "super" łączyć średni wózek z kasetą 36T bo w realu działa, manetka 2x10 obsłuży 3x10 itd, a parę złotych w kieszeni, ale w wypadku sztywnego mocowania S3 niestety nie ma miejsca na kombinacje. Blat 42T to i przerzutka 42, blat 38T to nowa przerzutka bo i skok zębów też inny 13vs14 ale co najważniejsze inna wysokość mocowania jak i samej prowadnicy. Tak Sram to "rozwiązał" dając w nagrodę wagę przerzutki ok 120 g. plus dużą sztywność. Sam to przerabiałem przechodząc z Flasha 26 na 29 i na różne blaty i tym samym mam w domu 3 przerzutki Srama S3 :) Jednak w ostatnim F29 wymyśiłem sobie napęd Shimano to na przodzie jest XTR który nie ma otworów pod konkretny blat tylko mozna przesuwać w razie zmiany blatów. Ale jeśli chodzi o zmiane biagów to moim zdaniem lepiej jest to rozwiązane w Sramie nawet łącząc manetkę Shimano z przednia Srama. Jak chcesz to S3 X7 38T mogę tanio sprzedać, bo nie używam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...