Nugosz Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Witam Kupiłem jakiś czas temu przerzutkę przednią SRAM X7 Direct Mount S3 39T, ponieważ chciałem przerobić swój napęd 3x10 na 2x10 z zębatkami 39/26. Ostatnio zmieniła mi się trochę koncepcja (dużo siedziałem nad kalkulatorem) i zdecydowałem się na 38/24 tym sposobem tracę po jednym (górnym i dolnym) przełożeniu z całego zakresu. Z czego przy mojej aktualnym ustawieniu 44/33/22 + kaseta 36-11 i tak rzadko kiedy zdarza mi się używać maksymalnego przełożenia jak i minimalnego jakie oferuje ten zestaw, więc nie ma sensu iść w 39/26 lepiej tak mi się wydaje wsadzić 38/24 bezpieczniej będzie gdy znajdzie się jakiś bardzo wymagający podjazd. Jakby ktoś pytał to kółka mam 26" rower można zobaczyć w moim garażu. Dobrze ale nie rozpisując się bardziej. Chodzi o to że SRAM produkuje przerzutki dedykowane do danego zakresu korby, no i tak oto istnieje przerzutka do 38/24. Nie mam jeszcze nowych zębatek na stanie żeby wsadzić je i samemu przetestować dlatego pomyślałem, że może wpierw tutaj zapyta. Pytanie czy moja aktualna "dedykowana" do 39/26 nie da sobie rady z mniejszymi zębatkami? Czy ktoś miał taki "problem" lub sam ma podobne ustawienie na rowerze. Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Nugosz
sivydym Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Przykro mi ale nie. Oczywiście zaraz ktoś napisze że to "super" łączyć średni wózek z kasetą 36T bo w realu działa, manetka 2x10 obsłuży 3x10 itd, a parę złotych w kieszeni, ale w wypadku sztywnego mocowania S3 niestety nie ma miejsca na kombinacje. Blat 42T to i przerzutka 42, blat 38T to nowa przerzutka bo i skok zębów też inny 13vs14 ale co najważniejsze inna wysokość mocowania jak i samej prowadnicy. Tak Sram to "rozwiązał" dając w nagrodę wagę przerzutki ok 120 g. plus dużą sztywność. Sam to przerabiałem przechodząc z Flasha 26 na 29 i na różne blaty i tym samym mam w domu 3 przerzutki Srama S3 Jednak w ostatnim F29 wymyśiłem sobie napęd Shimano to na przodzie jest XTR który nie ma otworów pod konkretny blat tylko mozna przesuwać w razie zmiany blatów. Ale jeśli chodzi o zmiane biagów to moim zdaniem lepiej jest to rozwiązane w Sramie nawet łącząc manetkę Shimano z przednia Srama. Jak chcesz to S3 X7 38T mogę tanio sprzedać, bo nie używam...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.