Skocz do zawartości

[do 2500zł] cross głównie do jazdy po asfalcie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mój rower (Giant Cross K2) po 12 latach ciągłej eksploatacji jest już mocno zmęczony i rozważam kupno  czegoś nowego.

Na sprzęcie znam się raczej kiepsko- po prostu jeżdżę na rowerze i tyle ; ). Dlatego proszę Was o pomoc w wybraniu optymalnego roweru.

Rocznie robię ok. 2-4 tyś km, głównie po drogach asfaltowych. Tylnie koło w przypadku wypraw będzie obciążone sakwami.

Na co dzień pomykam sobię na cieńszych oponach zatem oczekuję aby rower nie był zbytnio ociężały.

Zależy mi  aby był to rower wyposażony w hamulce tarczowe i amortyzowany widelec z możliwością blokady skoku itp.

Rozważam kupno modelu Unibike’a Zethos’a z 2014 roku ale słyszałem, że z tymi hamulcami tarczowymi różnie bywa i nie wiem jak sie do tej informacji odnieść. Nie miałem jeszcze okazji jeździć na rowerze z hamulcami tarczowymi, także nie wiem kompletnie nic odnośnie kosztów eksploatacji i bolączek związanych z ich użytkowaniem.

Jakie rowery w tym przedziale cenowym polecacie i dlaczego?

Nie ukrywam też, że zależało by mi na jakiejś przecenie.

Mam 185 cm wzrostu i ważę 69 kg więc chyba wchodzi w rachubę rama 21 cali ?  

Aha i przy okazji, pewnie będę musiał kupić nowe opony bo nie lubie jeździć na takich grubych.

Aktualnie mam opony szosowe; P ale obciążenie sakwy jest bardzo małe i zastanawiam się jaką oponę dobrać w przypadku większego obciążenia (ekwipunek na tygodniową wyprawę).

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Dejvit

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...