Dawiduch Napisano 2 Stycznia 2015 Napisano 2 Stycznia 2015 Witam, Mój rower (Giant Cross K2) po 12 latach ciągłej eksploatacji jest już mocno zmęczony i rozważam kupno czegoś nowego. Na sprzęcie znam się raczej kiepsko- po prostu jeżdżę na rowerze i tyle ; ). Dlatego proszę Was o pomoc w wybraniu optymalnego roweru. Rocznie robię ok. 2-4 tyś km, głównie po drogach asfaltowych. Tylnie koło w przypadku wypraw będzie obciążone sakwami. Na co dzień pomykam sobię na cieńszych oponach zatem oczekuję aby rower nie był zbytnio ociężały. Zależy mi aby był to rower wyposażony w hamulce tarczowe i amortyzowany widelec z możliwością blokady skoku itp. Rozważam kupno modelu Unibike’a Zethos’a z 2014 roku ale słyszałem, że z tymi hamulcami tarczowymi różnie bywa i nie wiem jak sie do tej informacji odnieść. Nie miałem jeszcze okazji jeździć na rowerze z hamulcami tarczowymi, także nie wiem kompletnie nic odnośnie kosztów eksploatacji i bolączek związanych z ich użytkowaniem. Jakie rowery w tym przedziale cenowym polecacie i dlaczego? Nie ukrywam też, że zależało by mi na jakiejś przecenie. Mam 185 cm wzrostu i ważę 69 kg więc chyba wchodzi w rachubę rama 21 cali ? Aha i przy okazji, pewnie będę musiał kupić nowe opony bo nie lubie jeździć na takich grubych. Aktualnie mam opony szosowe; P ale obciążenie sakwy jest bardzo małe i zastanawiam się jaką oponę dobrać w przypadku większego obciążenia (ekwipunek na tygodniową wyprawę). Z góry dziękuję i pozdrawiam, Dejvit
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.