Black996 Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Witam jestem laikiem nie wiem co wam podać aby wybrać dla mnie rower dlatego proszę o wyrozumiałość. Chciałbym rower którym będę mógł jeździć po drogach gruntowych i asfalcie (na asfalcie najczęściej) mój wzrost to ok. +180cm. Przedział cenowy do 1400zł nie mam więcej kasy na rower. Jeśli ma ktoś jakiś tani sklep to prosił bym o linki. Rowerem musi być nowy i wydaje mi się że MTB.
rodszyld69 Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Chciałbym rower którym będę mógł jeździć po drogach gruntowych i asfalcie (na asfalcie najczęściej) To po jakiego Ci potrzebny rower MTB, szukaj crossa lepiej sie nada na takie trasy. Np: Kands Maestro.
Matt92 Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Dokladnie, tak jak wyzej napisal rodszyld69 potrzebny Ci cross. Maestro bądz taki Northtec. http://allegro.pl/rower-northtec-caledon-vb-rybnik-shimano-alivio-i4923069320.html chyba najlepsze propozycje w tym przedziale cenowym.
AdaskoKross Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 kands energy 1300 to też dobre rozwiązanie http://allegro.pl/rower-gorski-kands-energy-1300-z-tarczami-shimano-i4909220331.html.
ILC Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Energy 1300 to rower górski. Autorze, jeśli kupujesz na odległość to dobrze będzie jeśli podasz wewnętrzną długość nogi od podłoża do krocza. Z góry obstawiam 19".
venom7 Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Zgadzam się z przedmówcami. Pod twoje słowa i oczekiwania również stawiam na crossa- uniwersalny rower. Co do wzrostu wujek google nie boli masz tam kalkulatorki i instrukcję jak liczyć jak pisał kolega wyżej, wzrost, długość nogi do krocza. Musisz znaleźć tabelę rozmiarów dla cross/trekking będzie pewnie na tej stronie gdzie i liczydełko do ramy. Pomyśl nad używanym w tej cenie. Bardzo podobny wątek i budżet jest obecnie prowadzony na forum. Można kupić rower o klasę wyżej, trzeba jednak trochę uważać, prosić o zdjęcia dokładne, obejrzeć z bliska, karta gwarancyjna, paragon, szukaj blisko siebie, nie jesteś pewny pytaj na forum co sądzą inni. Warto kombinować. Zależy tez ile km zamierzasz robić w roku jak nie wiele to Kands nowy w zupełności Ci wystarczy.
AdaskoKross Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Energy 1300 to rower górski.. Górski jak cholera ... to bardziej ATB na tym osprzęcie co jest sprawdzi się idealnie na to czego wymaga autor ..
ILC Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 na tym osprzęcie co jest sprawdzi się idealnie na to czego wymaga autor .. Pierwsza i najważniejszy plus dla Maestro to koła 28". Poza tym niższa waga o około 1,5kg, mniejsze opory powietrza na tych oponach, dodatkowo v-ki, które można niewielkim nakładem zastąpić lepszym kompletem (deore okolo 130zł komplet) - łatwa konserwacja, spora dostępność części zamiennych i skuteczność identyczna albo i lepsza jak te słabiutkie tarcze. Nic tylko brać Maestro - względem Energy będzie na pewno szybszy i wygodniejszy na asfalcie a w lekkim terenie także sprawdzi się idealnie.
AdaskoKross Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 mniejsze opory powietrza na tych oponach, Chłopie co ty gadasz ? Chyba masz na myśli toczenia . Energy 1300 to otwarcie możliwości na przyszłość ... Ponad to za 130 zł dostaniesz dobrego używanego hydraulika czy też nowego niskiej klasy który i tak będzie lepszy od vałek ...
ILC Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Chyba masz na myśli toczenia Tak, chodziło mi o opory toczenia. Autor w pierwszym poście napisał, że będzie jeździł głównie i najczęściej na asfalcie tak więc po co pchać się w kloca Energy jeszcze na dodatek na 26" ? Nie widzę żadnego sensu.
AdaskoKross Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Sens w tym , że jeśli autorowi coś się zmieni nie zostanie z ręką w nocniku . Będzie w stanie śmigać po bardziej wymagających terenach itp.
Black996 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Napisano 30 Grudnia 2014 Dokładnie czasami jeżdżę po dość ostrym ternie rzadko ale chciałbym czasami
ILC Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Twoja decyzja, ale ja wolałbym mieć większy komfort na co dzień niż tylko czasami - rzadko jak sam mówisz w terenie.
AdaskoKross Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Panie mówisz to tak jakby Kands 1300 był z igieł ... Jak sobie dobierze pozycję to będzie wygodnie . Mówię ci ziomek bierz Kanda 1300 sam miałem brac na kołach 28 ale mnie przekonywali , że kiedyś mi się zmieni i nie zostanę zmuszony do wymiany ramy itp teraz przekazuję to tobie byś nie zrobił głupoty . A Kandsem 1300 pojeździsz wszędzie czy to teren czy szosa wszędzie . Kupno Kandsa 1300 to jak kupno piasty pod tarcze możesz mieć vłki ,a możesz mieć tarcze nie jestes od jednego uzależniony . Aha jeśli będziesz już brać Kandsa 1300 to zwróć uwagę na kolorystykę byś później nie żałował . :-)
ILC Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 @AdaskoKross - niedługo planuję zakup czegoś na szosę, będzie to jazda 95% asfalt jednak czasami mam przejazd polną ścieżką - zaproponujesz mi jakiś przełaj/szosówkę czy może jednak górala bo sprawdzi się lepiej na tych 5%, a co tam asfalt, góral też sobie dobrze poradzi aleee jaki komfort na tych 5% całościowej trasy fiu fiu... ^ Tak mniej więcej widzę twoje porady.
Black996 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Napisano 31 Grudnia 2014 Teraz to ja już sam nie wiem co robić PS Lubię szybką jazdę, na szybkość to chyba szosowe i crossy ale nie mam zielonego pojęcia.
rodszyld69 Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Lubię szybką jazdę, na szybkość to chyba szosowe i crossy Szosówka tylko na asfalt. Cross jazda mieszana asfalt + szutry. do stylu jazdy który preferujesz cross to optimum, nie pchaj się w żadne mtb na kołach 26"
Black996 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Napisano 31 Grudnia 2014 To co byś proponował z tych crossów?
rodszyld69 Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 proponował z tych crossów? Już Ci zaproponowałem kilka postów wcześniej Kandsa Maestro, w tym budżecie nie wiem czy coś lepszego trafisz. Na 180 cm wzrostu rozmiar 19" powinien być na ciebie dobry. Spytaj sie o ten rozmiar tu, tu, lub ten Eurobike który jest lepiej wyposażony niż Kands. Jeżeli chodzi o tego ostatniego to nie wiem jaki rozmiar może Ci pasować, 19" czy 20,5".
ILC Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 To co byś proponował z tych crossów? Przez kilkanaście postów próbujemy polecić Ci Maestro...
AdaskoKross Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Widzicie każdy ma swoje zdanie więc się wypowiada :-) Dawid ale szosa to na szosę nie będzie ci się w terenie śmigało wygodnie , góralem to i na szosie pojedziesz i będzie przyzwoity komfort . Ja powiedziałem jakie mam zdanie każdy coś dał od siebie jednakże ostatecznie nie my wybieramy , a kolega Black.
Black996 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Napisano 31 Grudnia 2014 Dobra temat do zamknięcia, zastanawiam się nad wyborem poradzę się waszymi opiniami i coś się do kupy poskłada. Dziękuje wszystkim chętnym za wypowiedzi i życzę wam do siego roku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.