Skocz do zawartości

[do 1400] MTB jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem laikiem nie wiem co wam podać aby wybrać dla mnie rower dlatego proszę o wyrozumiałość. Chciałbym rower którym będę mógł jeździć po drogach gruntowych i asfalcie (na asfalcie najczęściej) mój wzrost to ok. +180cm. Przedział cenowy do 1400zł nie mam więcej kasy na rower. Jeśli ma ktoś jakiś tani sklep to prosił bym o linki. Rowerem musi być nowy i wydaje mi się że MTB.

Napisano

Energy 1300 to rower górski. Autorze, jeśli kupujesz na odległość to dobrze będzie jeśli podasz wewnętrzną długość nogi od podłoża do krocza. Z góry obstawiam 19".

Napisano

Zgadzam się z przedmówcami. Pod twoje słowa i oczekiwania również stawiam na crossa- uniwersalny rower.

Co do wzrostu wujek google nie boli masz tam kalkulatorki i instrukcję jak liczyć jak pisał kolega wyżej, wzrost, długość nogi do krocza. Musisz znaleźć tabelę rozmiarów dla cross/trekking będzie pewnie na tej stronie gdzie i liczydełko do ramy.

Pomyśl nad używanym w tej cenie. Bardzo podobny wątek i budżet jest obecnie prowadzony na forum. Można kupić rower o klasę wyżej, trzeba jednak trochę uważać, prosić o zdjęcia dokładne, obejrzeć z bliska, karta gwarancyjna, paragon, szukaj blisko siebie, nie jesteś pewny pytaj na forum co sądzą inni. Warto kombinować. Zależy tez ile km zamierzasz robić w roku jak nie wiele  to Kands nowy w zupełności Ci wystarczy.

Napisano
na tym osprzęcie co jest sprawdzi się idealnie na to czego wymaga autor .. 

Pierwsza i najważniejszy plus dla Maestro to koła 28". Poza tym niższa waga o około 1,5kg, mniejsze opory powietrza na tych oponach, dodatkowo v-ki, które można niewielkim nakładem zastąpić lepszym kompletem (deore okolo 130zł komplet) - łatwa konserwacja, spora dostępność części zamiennych i skuteczność identyczna albo i lepsza jak te słabiutkie tarcze. Nic tylko brać Maestro - względem Energy będzie na pewno szybszy i wygodniejszy na asfalcie a w lekkim terenie także sprawdzi się idealnie.

Napisano
mniejsze opory powietrza na tych oponach,

Chłopie co ty gadasz ?  :wallbash: Chyba masz na myśli toczenia .  Energy 1300 to otwarcie możliwości na przyszłość ... Ponad to za 130 zł dostaniesz dobrego używanego hydraulika czy też nowego niskiej klasy który i tak będzie  lepszy od vałek ...

Napisano

Chyba masz na myśli toczenia

Tak, chodziło mi o opory toczenia.

Autor w pierwszym poście napisał, że będzie jeździł głównie i najczęściej na asfalcie tak więc po co pchać się w kloca Energy jeszcze na dodatek na 26" ? Nie widzę żadnego sensu.

Napisano

Twoja decyzja, ale ja wolałbym mieć większy komfort na co dzień niż tylko czasami - rzadko jak sam mówisz w terenie.

Napisano

Panie mówisz to tak jakby Kands 1300 był z igieł ... Jak sobie dobierze pozycję to będzie wygodnie . Mówię ci ziomek bierz Kanda 1300 sam miałem brac na kołach 28 ale mnie przekonywali , że kiedyś mi się zmieni i nie zostanę zmuszony do wymiany ramy itp teraz przekazuję to tobie byś nie zrobił głupoty . A Kandsem  1300 pojeździsz wszędzie czy to teren czy szosa wszędzie . Kupno Kandsa 1300 to jak kupno piasty pod tarcze możesz mieć vłki ,a możesz mieć tarcze nie jestes od jednego uzależniony . Aha jeśli będziesz już brać Kandsa 1300 to zwróć uwagę na kolorystykę byś później nie żałował . :-) 

Napisano

@AdaskoKross - niedługo planuję zakup czegoś na szosę, będzie to jazda 95% asfalt jednak czasami mam przejazd polną ścieżką - zaproponujesz mi jakiś przełaj/szosówkę czy może jednak górala bo sprawdzi się lepiej na tych 5%, a co tam asfalt, góral też sobie dobrze poradzi aleee jaki komfort na tych 5% całościowej trasy fiu fiu...

^ Tak mniej więcej widzę twoje porady.

Napisano

Teraz to ja już sam nie wiem co robić :)

PS Lubię szybką jazdę, na szybkość to chyba szosowe i crossy ale nie mam zielonego pojęcia.

Napisano

Lubię szybką jazdę, na szybkość to chyba szosowe i crossy
 Szosówka tylko na asfalt. Cross jazda mieszana asfalt + szutry. do stylu jazdy który preferujesz cross to optimum, nie pchaj się w żadne mtb na kołach 26"  :thumbsup:
Napisano

proponował z tych crossów?
 Już Ci zaproponowałem kilka postów wcześniej Kandsa Maestro, w tym budżecie nie wiem czy coś lepszego trafisz. Na 180 cm wzrostu rozmiar 19" powinien być na ciebie dobry. Spytaj sie o ten rozmiar tu, tu, lub ten Eurobike który jest lepiej wyposażony niż Kands. Jeżeli chodzi o tego ostatniego to nie wiem jaki rozmiar może Ci pasować, 19" czy 20,5".
Napisano

Widzicie każdy ma swoje zdanie więc się wypowiada :-) Dawid ale szosa to na szosę nie będzie ci się w terenie śmigało wygodnie , góralem to i na szosie pojedziesz i będzie przyzwoity komfort . Ja powiedziałem jakie mam zdanie  każdy coś dał od siebie  jednakże  ostatecznie nie my wybieramy , a kolega Black.

Napisano

Dobra temat do zamknięcia, zastanawiam się nad wyborem poradzę się waszymi opiniami i coś się do kupy poskłada. Dziękuje wszystkim chętnym za wypowiedzi i życzę wam do siego roku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...