Skocz do zawartości

[4000-4200] Cube Ltd Pro 2015 vs. KTM Ultra 1964 2015

Karek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Zastanawiam się nad dwoma rowerami:
KTM Ultra 1964 2015
http://www.ktm-bikes.at/en/bikes/hardtail.html?action=bike_details&bike_id=235520&cHash=23718eecd54770f736b9cced47c12c8d
Cube Ltd Pro 2015
http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/ltd/cube-ltd-pro-275-blackline-2015/

Obydwa rowery mogę mieć w cenie 4200-4300 PLN. Obydwa na kółkach 27.5
Mam 175-176 cm wzrostu, 58 kg, długośc nogi do klejnotów (chyba tak sie mierzy) 80cm.
Jaki rozmiar ramy ? W cubie chyba problemów nie będzie bo 18' powinna być idealnia. Natomiast w KTM ? 17' czy 19' ?
Na pewno będę mierzył obydwa i oglądał na żywo, ale najpierw chciałbym się Was poradzić :)
Rower do jazdy w terenie - las, szutry. Wyjazdy w góry na singletracki pod Smrkiem i Rychlebskie ścieżki.
Czasami maratony mtb bardziej amatorsko na zasadzie przejechania się niż robienia wyniku :)
Będę wdzięczny za wszystkie porady :)

Napisano

Porównując 17" KTM i 18" Cube, to geometria w tym drugim będzie sprzyjać bardziej technicznym trasom ( bardziej zwrotny ze względu na krótsze tylne widełki). Osprzęt tez jest po stronie kubusia, jedynie waga roweru (jak jest realna) jest po stronie KTM-a. Co do rozmiaru to 19" może być za duża ale masz w planach przymiarkę więc sam sprawdzisz która rama Ci pasuje.

Napisano

Który lepszy ?
 Ten Cube z 2014 nie ma taperowanej główki, zdecydowanie nie pchałbym się w ten model. W razie awarii widła i przymusu wymiany będzie problem z dostaniem go pod zwykłą główkę. Najwyższy model amortyzatora z prostą rura sterową do koła 27,5' to XCR wyższych modeli już pod zwykłą główkę nie produkują.
Napisano

Czyli model z 2014 odpada. Przymierzałem dzisiaj model 2015 rozmiar 18 i wrazenia bardzo pozytywne:) jedyne co to wydawał się troche za krótki ale po wymianie mostka na ciut dłuższy było już ok. Jutro chyba dokonam zakupu:)

Napisano

A jak Wam sie podoba ktm 1964?
 Z tej trójki jest najtańszy, najlżejszy i ma najlepszy amortyzator. :P Co do wymiarów to ma najkrótszą górną rurę i najdłuższe tylne widełki więc pozycja będzie na na nim najmniej wyciągnięta i będzie najmniej zwrotny z tych trzech propozycji. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...