Pol Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Cześć, Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu roweru a jako, że jest pora zimowa to i ceny powinny być niższe. Mam 189cm wzrostu i ważę ~90kg, do moich preferencji należy jazda po mieście - głównie po chodnikach - oraz wypady za miasto (30-50km) zawsze po asfalcie, szutru i leśnych ścieżek unikam jak ognia, jeżdżę w pozycji pochylonej. Myślę, że 21'' cross spełni moje wymagania ale ciężko jest mi się na coś zdecydować. Zależy mi na mocnej bazie: dobra rama, hamulce tarczowe, 3x9. Z tego co się orientowałem to często polecane są Lazaro Integral, Kands Maestro oraz Kross Hexagon X8 ale z doświadczenia wiem, że nie warto brać rzeczy, które mają dużo "wodotrysków" i warto skupić się na solidnych podstawach. Właśnie tu pojawia się pytanie, jaki rower wybrać do 1500zł, który będzie spełniał moje oczekiwania. Nie ukrywam, że jestem w stanie dołożyć kilkaset zł jeżeli rower będzie naprawdę warty uwagi - wygoda, zdrowie i "możliwości rozbudowy" przede wszystkim
emcinek Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Jeżeli tylko i wyłączne asfalt, to dlaczego nie wybierzesz szosy? A jeżeli chcesz mieć bazę i rozbudowywać rower, to może od razu się zaczniesz bawić w składanie roweru? Za 1500zł kupisz sobie porządną ramę, dobry widelec, dobre hamulce tarczowe, dołożysz coś i będziesz miał nowe porządne koła. Kierownice, siodło, sztycę, korbę, przerzutki, manetki, na allegro jakieś używane wynajdziesz, do tego tanie linki i pancerze i da radę jeździć, a w późniejszym terminie pozmieniasz sobie we używane elementy, na docelowe. Przy okazji się pobawisz, bo składanie roweru to fajna sprawa.
Pol Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Napisano 9 Grudnia 2014 Zapomniałem wspomnieć, tereny poza moim miastem są górzyste więc szosówka nie za bardzo zda egzamin.
rodszyld69 Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Nie ukrywam, że jestem w stanie dołożyć kilkaset zł jeżeli rower będzie naprawdę warty uwagi - wygoda, zdrowie i "możliwości rozbudowy" przede wszystkim Do takich wymagań na pewno będziesz musiał dołożyć. Polecam Evado 4.0 http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-4-0-2014 a najlepiej Evado 5.0 http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0. Może być też Orkan 5.0
emcinek Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 To jeździsz w terenie, czy po asfalcie? Bo ukształtowanie terenu nie ma tu nic do rzeczy. Możesz również zmontować sobie przełajówkę, to i na asfalcie pośmigasz i teren nie będzie ci groźny.
rodszyld69 Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Możesz również zmontować sobie przełajówkę, to i na asfalcie pośmigasz i teren nie będzie ci groźny. Najtańsza przełajówka http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/accent/accent-2015/rowery-przelajowe/accent-cx-one-498920?cPath=6_699_2811& z aluminiowym widelcem
Pol Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Napisano 9 Grudnia 2014 Evado 4.0 Wygląda nieźle ale czy nie znajdzie się nic tańszego w okolicy 1500-1700zł? To jeździsz w terenie, czy po asfalcie? Jeżdżę po asfalcie, tylko raz zdarzyło mi się po szutrze i niezbyt przyjemnie to wspominam więc mogę powiedzieć, że ciągle trzymam się szos ale nie do końca jestem przekonany do szowsówki
rodszyld69 Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 ale czy nie znajdzie się nic tańszego w okolicy 1500-1700zł? Ten Orkan jest w granicy 2100 zł ale zawsze możesz próbować się potargować ze sprzedawcą, może jakiś rabat dostaniesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.