Skocz do zawartości

[do 1500zł] Rower do jazdy po i poza miastem, szosa

Pol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu roweru a jako, że jest pora zimowa to i ceny powinny być niższe. Mam 189cm wzrostu i ważę ~90kg, do moich preferencji należy jazda po mieście - głównie po chodnikach - oraz wypady za miasto (30-50km) zawsze po asfalcie, szutru i leśnych ścieżek unikam jak ognia, jeżdżę w pozycji pochylonej. Myślę, że 21'' cross spełni moje wymagania ale ciężko jest mi się na coś zdecydować. Zależy mi na mocnej bazie: dobra rama, hamulce tarczowe, 3x9. Z tego co się orientowałem to często polecane są Lazaro Integral, Kands Maestro oraz Kross Hexagon X8 ale z doświadczenia wiem, że nie warto brać rzeczy, które mają dużo "wodotrysków" i warto skupić się na solidnych podstawach. Właśnie tu pojawia się pytanie, jaki rower wybrać do 1500zł, który będzie spełniał moje oczekiwania. Nie ukrywam, że jestem w stanie dołożyć kilkaset zł jeżeli rower będzie naprawdę warty uwagi - wygoda, zdrowie i "możliwości rozbudowy" przede wszystkim ;)

Napisano

Jeżeli tylko i wyłączne asfalt, to dlaczego nie wybierzesz szosy?

A jeżeli chcesz mieć bazę i rozbudowywać rower, to może od razu się zaczniesz bawić w składanie roweru? Za 1500zł kupisz sobie porządną ramę, dobry widelec, dobre hamulce tarczowe, dołożysz coś i będziesz miał nowe porządne koła. Kierownice, siodło, sztycę, korbę, przerzutki, manetki, na allegro jakieś używane wynajdziesz, do tego tanie linki i pancerze i da radę jeździć, a w późniejszym terminie pozmieniasz sobie we używane elementy, na docelowe. Przy okazji się pobawisz, bo składanie roweru to fajna sprawa.

Napisano

Zapomniałem wspomnieć, tereny poza moim miastem są górzyste więc szosówka nie za bardzo zda egzamin.

Napisano

Nie ukrywam, że jestem w stanie dołożyć kilkaset zł jeżeli rower będzie naprawdę warty uwagi - wygoda, zdrowie i "możliwości rozbudowy" przede wszystkim
Do takich wymagań na pewno będziesz musiał dołożyć. Polecam Evado 4.0  http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-4-0-2014  a najlepiej Evado 5.0 http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0 Może być też Orkan 5.0 
Napisano

To jeździsz w terenie, czy po asfalcie? Bo ukształtowanie terenu nie ma tu nic do rzeczy. Możesz również zmontować sobie przełajówkę, to i na asfalcie pośmigasz i teren nie będzie ci groźny.

Napisano

Evado 4.0

Wygląda nieźle ale czy nie znajdzie się nic tańszego w okolicy 1500-1700zł?

To jeździsz w terenie, czy po asfalcie?

Jeżdżę po asfalcie, tylko raz zdarzyło mi się po szutrze i niezbyt przyjemnie to wspominam więc mogę powiedzieć, że ciągle trzymam się szos ale nie do końca jestem przekonany do szowsówki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...