PeutLeVoir Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Witam. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze roweru szosowego. Będzie to moja pierwsza szosa, dlatego moje doświadczenie w tym temacie jest znikome i zachowuję umiarkowaną ostrożność. Nie chcę kupować czegoś z najniższej półki cenowej, gdyż uwazam, że duże kompromisy jeśli chodzi o wybór sprzętu, spowodowałyby moje późniejsze niezadowolenie i szybką chęć zmiany roweru na lepszy. Do tej pory jeździłem na rowerze trekingowym galileo kands, jednak zapragnałem jeździc nieco dalej i nieco szybciej. W wakacje robiłem ponad 1000 km na miesiąc. Bardzo chętnie jeżdżę po górach (na razie niewielkich, ale nie poddaję się na odcinkach z nachyleniem 13%. Tu też pojawi się moje pytanie o dobór kasety, czy wystarczy 11-25 czy wziąć na wszelki wypadek 11-28. Jak już podałem, wcześniej jeździłem na galileo kands z kasetą 7 stopniową (14-28, największa zebatka raczej nieużywana) i korbą 48/38/28 (najmniejsza nieużywana). Maksymalna kwota jaką chiałbym wydać na nowy sprzęt to 3300 (lub z bólem serca 3400 zł), gdyż później chciałbym dokupić inne potrzebne akcesoria. Na razie skłaniam się ku zakupowi FOCUS Culebro SL 3.0 (mógłbym go dostać z pewną obniżką) http://www.focus-bikes.com/gb/en/bikes/2015/road/performance-culebro/culebro-sl-30.html ale jeśli mielibyście dla mnie jakieś lepsze propozycje to byłbym bardzo wdzięczny. Problemem jest też dobór rozmiaru. W grę wchodzi tu chyba 58 albo 61. Niestety w mojej okolicy nie mam możliwości przymierzenia sie do tego roweru. Może podam moje parametry. Wzrost 193 cm, waga 80-86 kg(dawno sie nie ważyłem), długośc nogi 91-92 cm. Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
marco68 Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 A ja proponuje na początek Tribana 500 z Decathlonu,cena poniżej 2000,zobaczysz jak się jeżdzi i ewentualnie po jakimś czasie odsprzedaż,tribany bez problemu schodzą
erzurum Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Bzdura, masz 3300 to wydaj na rower 3400, będziesz potem zadowolony, jak dobrze poszukasz to i na 105 znajdziesz. Mając taki budżet od tribanów trzymaj się z daleka.
PeutLeVoir Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Napisano 7 Grudnia 2014 A jak z tym rozmiarem? Myślicie, że 61 będzie dobry? Dzisiaj jeszcze raz mierzyłem nogę i wychodzi nawet 93 cm.
erzurum Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 wszystko zależy od geometrii poszczególnych rowerów, najważniejsza jest długość, dla Ciebie powinna być w okolicach 59cm, może nawet ciut więcej.
PeutLeVoir Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Napisano 7 Grudnia 2014 ten FOCUS, którego sobie upatrzyłem ma 605 długość górnej góry dla rozmiaru 61, dla 58 jest to 580.
erzurum Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 szukałbym innego roweru, 61 to moim zdaniem za dużo a 58 może być mało. Ja mam 190 i jeżdżę na szosie o długości górnej rury 582, jesteś jednak aż 3cm wyższy, 58 w mojej ocenie odpada, 61 też.
Mod Team adamos Napisano 7 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 7 Grudnia 2014 ale jeśli mielibyście dla mnie jakieś lepsze propozycje to byłbym bardzo wdzięczny. Jak nie boisz się kupować za granicą, to przejrzyj ofertę takich sklepów jak Planet-X, Ribble Cycles, Merlin w zakresie takich budżetowych szosówek. Dość często można ustrzelić niezły rower w dobrej cenie.
PeutLeVoir Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Napisano 8 Grudnia 2014 Może jednak zaryzykuję z tym focusem, bo strasznie ciężko mi znaleźć inny w odpowiednim rozmiarze (jak jest dobra cena to zazwyczaj dla M albo L, a rozmiary większe raczej niedostępne)
rodszyld69 Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 Może jednak zaryzykuję z tym focusem, bo strasznie ciężko mi znaleźć inny w odpowiednim rozmiarze Spójrz na tego Eastway-a jest na napędzie Sram Apex i z cena zbliżoną do Twego budżetu.
PeutLeVoir Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Napisano 1 Stycznia 2015 Nie jestem jednak przekonany do zakupu za granicą. Mam jeszcze jednak wątpliwości dotyczące rozmiaru. Zmierzyłem swój dotychczasowy rower z braku dostępnych danych w sieci. Długośc rury podsiodłowej to 50 (chyba trochę mało jak na mój wzrost), a długośc górnerj rury chyba 58 (60 horyzontalnie). Nie wydaje mi się, żeby był za długi - raczej krótki, więc może nie będzie problemem jeśli wezmę rower z rurą górną 60,5? Znalazłem jeszcze taki ciekawy rowerek. Trochę powyżej budżetu, ale można by się poświęcić: http://allegro.pl/sensa-romagna-sport-2015-r-nowy-20-i4892002786.html
Mod Team adamos Napisano 1 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 1 Stycznia 2015 SENSowna cena jak za ten rower. Skontaktuj się ze sprzedawcą, może jeszcze coś ugrasz.
xeg Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Jeszcze niedawno można było wyrwać Karbonowy Btwin Mach 700 na 105 5700 w rozmiarze 59 lub 61 za ok 3350zł, przejdź się do decathlonu i niech sprawdzą w systemie czy nie została gdzieś jakaś sztuka.
PeutLeVoir Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Napisano 3 Stycznia 2015 Niby fajna opcja, ale niestety u mnie w mieście jest tylko Decathlon Easy i nie ma rowerów.
xeg Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 To zadzwoń do jakiegokolwiek decathlonu, poproś aby połączyli Cię z działem rowerowym i niech sprawdzą w systemie czy został jakiś mach 700. Jeśli tak to poproś o sprowadzanie do najbliższego decathlonu i przymierz.
PeutLeVoir Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Napisano 10 Stycznia 2015 Czy warto oszczędzić te 400-500 zł i zrezygnować z Tiagry na rzecz Sory? Jeżdżę dużo po górach - jak sora się sprawuje w takich warunkach?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.