Skocz do zawartości

[Koło] Tykanie podczas kręcenia kołem

TumekPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem nowe koła shimano acera. Po okresie 2 miesięcy w tylnym kole, podczas jazdy zaczęło coś tykać. Sprawdziłem szprychy - były lekkie luzy. Nie miałem klucza, nigdy nie centrowałem kół - zatem pojechałem kupić i przy okazji nabyłem umiejętność centrowania koła, bo jedna ze szprych pękła podczas dokręcania, reszta się nieco rozregulowała, ale sytuacje opanowałem wstawiłem nowy nypel i szprychę - koło kręci się nie bijąc na boki, lecz problem tykania cały czas występuje. Gdy pokręcę śrubą, która jest w piaście tyknie również występuje, podczas potrząsania kołem, także.

Nie mogę odnaleźć przyczyny tykania, czy miał ktoś podobny problem i wie co może być przyczyną?

Pozdrawiam

Napisano

Pytanie czy tykanie jest jak kręcisz kołem do przodu i do tyłu?  Jeśli tak to najwyraźniej coś się dzieje z łożyskami. Trzeba rozkręcić i zobaczyć. Mogło coś się dostać między kulki i tyka, albo któraś kulka już ma dość :)  Być może za mocno lub za słabo skręcone konusy.

Napisano

Shimano nie stosuje łożysk maszynowych w swoich piastach są kulki i bieżnie, i konusy, które zamykają w całość. Jeśli są skręcone za mocno lub za lekko mogą pojawiać się dziwne objawy. Trzeba by to rozkręcić i sprawdzić, ale przy skręcaniu jest trochę zabawy z konusami bo nie można skręcić ich za mocno bo będzie duży opór i szybciej wyrobią się bieżnie, kulki, ale za luźno też nie może być bo koło dostanie luzu i będzie kiwać się na boki. Skręcić trzeba z wyczuciem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...