TumekPL Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 Witam, Kupiłem nowe koła shimano acera. Po okresie 2 miesięcy w tylnym kole, podczas jazdy zaczęło coś tykać. Sprawdziłem szprychy - były lekkie luzy. Nie miałem klucza, nigdy nie centrowałem kół - zatem pojechałem kupić i przy okazji nabyłem umiejętność centrowania koła, bo jedna ze szprych pękła podczas dokręcania, reszta się nieco rozregulowała, ale sytuacje opanowałem wstawiłem nowy nypel i szprychę - koło kręci się nie bijąc na boki, lecz problem tykania cały czas występuje. Gdy pokręcę śrubą, która jest w piaście tyknie również występuje, podczas potrząsania kołem, także. Nie mogę odnaleźć przyczyny tykania, czy miał ktoś podobny problem i wie co może być przyczyną? Pozdrawiam
marcinek1992 Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 Prawdopodobnie rozleciala się któraś z kulek występujących w piascie. Ale niech ocenia to eksperci.
szybkilopez Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 Pytanie czy tykanie jest jak kręcisz kołem do przodu i do tyłu? Jeśli tak to najwyraźniej coś się dzieje z łożyskami. Trzeba rozkręcić i zobaczyć. Mogło coś się dostać między kulki i tyka, albo któraś kulka już ma dość Być może za mocno lub za słabo skręcone konusy.
TumekPL Napisano 18 Listopada 2014 Autor Napisano 18 Listopada 2014 Niema znaczenia czy przód czy tył. Konusy, tzn?
szybkilopez Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 Shimano nie stosuje łożysk maszynowych w swoich piastach są kulki i bieżnie, i konusy, które zamykają w całość. Jeśli są skręcone za mocno lub za lekko mogą pojawiać się dziwne objawy. Trzeba by to rozkręcić i sprawdzić, ale przy skręcaniu jest trochę zabawy z konusami bo nie można skręcić ich za mocno bo będzie duży opór i szybciej wyrobią się bieżnie, kulki, ale za luźno też nie może być bo koło dostanie luzu i będzie kiwać się na boki. Skręcić trzeba z wyczuciem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.