Michauke Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Na starcie pragnę powitać wszystkich obecnych jako nowy użytkownik. Sprawa prezentuje się tak- śmigam obecnie tylko po szosie, w związku z czym zrobiło mi się tęskno do moich pięknych, okolicznych lasów. Potrzebuję górala na sporadyczne, aczkolwiek dość intensywne przejażdzki, najprawdopodobniej około 40-50 kilometrów szybkim tempem po górkach, piachu i korzeniach, raz w tygodniu + od czasu do czasu jakiś maraton, może bez aspiracji medalowych, ale jednak nie chciałbym żeby sprzęt trzymał mnie na samym końcu. Mam 200cm wzrotu i 85kg wagi. Najbardziej skusiła mnie jak dotąd ta oferta: Kross Level A6- napęd z tego co zdążyłem poczytać bomba jak na taką cenę, rock shox z przodu, no i wygląd (bądź co bądź też ważny) jak dla mnie 10/10. Jest tylko jedno "ale"- skłaniałbym się raczej ku większemu rozmiarowi niż 26", najchętniej 27,5". Czy jest szansa na coś takiego w przynajmniej podobnej cenie i o przynajmniej podobnej specefikacji? Jeśli chodzi o mój budżet- przedział jest dość szeroki, ponieważ początkowo planowałem wydać coś z okolic dolnej granicy, ale nie mogąc znaleźć nic ciekawego, postanowiłem go nieco zwiększyć, jednak pod warunkiem że będą to pieniądze dobrze wydane. W każdym razie cena odgrywa dość istotną rolę, a przekroczenie górnej granicy raczej nie wchodzi w grę. Proszę o wszelkie propozycje oraz rady- może moje skłonności do większego kółka są nieuzasadnione? Generalnie wszelkie opinie mile widziane, z góry dzięki
rodszyld69 Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Ofert w tym przedziale cenowym jest już nawet sporo np http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-2-0-wyprzedaz-25-i4640960167.html ale polecam ten temat podałem tam więcej propozycji na dużym kole przykłady
Michauke Napisano 13 Października 2014 Autor Napisano 13 Października 2014 Fajny, po przejrzeniu paru ofert myślę że na ten moment spośród 29er'ów to będzie mój faworyt. A jakieś opinie na temat tego mógłbym prosić?
rodszyld69 Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Rower na średnim kole osprzęt trochę słabszy od tamtego rometa ale 27,5" to nowość więc trochę drożej wychodzi z porównaniem do 29".
Michauke Napisano 13 Października 2014 Autor Napisano 13 Października 2014 Nie jestem za dobrze obeznany w mtb, ale jak dla mnie nieco gorszy jest amor i hamulce, za to 27,5 ma lepszą przerzutkę z przodu i korbę ze zintegrowaną ośką, więc wydaje mi sie że jako tako się to równoważy. Poza tym kusi mnie to 27,5, bo o 29 naczytałem się sporo jako o mniej zwrotnym rozmiarze, a ścieżki u mnie wąskie i kręte
rodszyld69 Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Jak Ci nie przeszkadzają te różnice to bierz 27.5", ja jeżdzę na 29' i muszę przyznać że jest zdecydowani mniej zwrotna od 26". Jaka jest róźnica pomiędzy 29" a 27,5" to nie wiem bo nie jeżdziłem ale czytałem że nie wielka. Czy się równoważą różnice w osprzęcie między nimi, to zależy co kto potrzebuje ale są nie wielkie. Więc jak masz ciągotę do średniaka to go bierz bo jest w dobrej cenie.
Michauke Napisano 13 Października 2014 Autor Napisano 13 Października 2014 Dzięki, sprawdzę jeszcze w ciągu najbliższych dni czy nie ma jeszcze czegoś wartego uwagi i jeśli nic nie znajdę wybiorę któregoś z tych trzech ( tzn dwa romety i kross o którym pisałem na początku). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.