Skocz do zawartości

[1500-2500] Rower Mtb

Michauke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na starcie pragnę powitać wszystkich obecnych jako nowy użytkownik.

Sprawa prezentuje się tak- śmigam obecnie tylko po szosie, w związku z czym zrobiło mi się tęskno do moich pięknych, okolicznych lasów. Potrzebuję górala na sporadyczne, aczkolwiek dość intensywne przejażdzki, najprawdopodobniej około 40-50 kilometrów szybkim tempem po górkach, piachu i korzeniach, raz w tygodniu + od czasu do czasu jakiś maraton, może bez aspiracji medalowych, ale jednak nie chciałbym żeby sprzęt trzymał mnie na samym końcu. Mam 200cm wzrotu i 85kg wagi.

Najbardziej skusiła mnie jak dotąd ta oferta:

Kross Level A6- napęd z tego co zdążyłem poczytać bomba jak na taką cenę, rock shox z przodu, no i wygląd (bądź co bądź też ważny) jak dla mnie 10/10.

Jest tylko jedno "ale"- skłaniałbym się raczej ku większemu rozmiarowi niż 26", najchętniej 27,5". Czy jest szansa na coś takiego w przynajmniej podobnej cenie i o przynajmniej podobnej specefikacji?

Jeśli chodzi o mój budżet- przedział jest dość szeroki, ponieważ początkowo planowałem wydać coś z okolic dolnej granicy, ale nie mogąc znaleźć nic ciekawego, postanowiłem go nieco zwiększyć, jednak pod warunkiem że będą to pieniądze dobrze wydane. W każdym razie cena odgrywa dość istotną rolę, a przekroczenie górnej granicy raczej nie wchodzi w grę.

Proszę o wszelkie propozycje oraz rady- może moje skłonności do większego kółka są nieuzasadnione? Generalnie wszelkie opinie mile widziane, z góry dzięki

Napisano

Nie jestem za dobrze obeznany w mtb, ale jak dla mnie nieco gorszy jest amor i hamulce, za to 27,5 ma lepszą przerzutkę z przodu i korbę ze zintegrowaną ośką, więc wydaje mi sie że jako tako się to równoważy. Poza tym kusi mnie to 27,5, bo o 29 naczytałem się sporo jako o mniej zwrotnym rozmiarze, a ścieżki u mnie wąskie i kręte :)

Napisano

Jak Ci nie przeszkadzają te różnice to bierz 27.5", ja jeżdzę na 29' i muszę przyznać że jest zdecydowani mniej zwrotna od 26". Jaka jest róźnica pomiędzy 29" a 27,5" to nie wiem bo nie jeżdziłem ale czytałem że nie wielka. Czy się równoważą różnice w osprzęcie między nimi, to zależy co kto potrzebuje ale są nie wielkie. Więc jak masz ciągotę do średniaka to go bierz bo jest w dobrej cenie. :)

Napisano

Dzięki, sprawdzę jeszcze w ciągu najbliższych dni czy nie ma jeszcze czegoś wartego uwagi i jeśli nic nie znajdę wybiorę któregoś z tych trzech ( tzn dwa romety i kross o którym pisałem na początku). Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...