banco11 Napisano 12 Października 2014 Napisano 12 Października 2014 Witam, Jak w temacie, mam okazję kupić jeden z ww. rowerów (Cube Ltd CC 29er 2014 lub Merida Big Nine 1500 29er 2014). Który powinienem wybrać i dlaczego? Rower ma być przeznaczony na maratony MTB, oba w rozmiarze 19. Mam 181 cm wzrostu i krok 84 cm. Prośba o poradę. Oba poniżej 4000 tys. zł, bo lekko używane.
rodszyld69 Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Porównując geometrię tych rowerów to cube ma krótsza górną rurę horyzontalnie 600 mm od meridy 620 mm, więc pozycje na nim mniej aerodynamiczną. Merida ma mniejszy kąt podsiodłowy 72* więc będzie lepiej prowadziła się na zjazdach i stromiznach, kąt w cube 73* będzie sprzyjał wyższej kadencji. Tylne widełki w cube są krótsze o 2 mm od big nine, więc znacznej różnicy jeżeli chodzi o skrętność, między tymi rowerami nie będzie. CC ma mniejszy kąt główki ramy tym samym będzie bardziej stabilniejszy i łatwiej będzie można opanować rower przy większych prędkościach na stromych zjazdach. wymiary cube brałem z tego schematu i porównywałem rozm. 19'. Meridy z tego linku . Co do specyfikacji to według mnie merida ma lepszą ale podstawowa rzecz to że ma napęd 2x10 a cube 3x10 . Specyfikacja meridy i cube
banco11 Napisano 13 Października 2014 Autor Napisano 13 Października 2014 No właśnie... napęd, czy tak bardzo będzie mi brakowało trzeciej zębatki w przypadku wyboru 2x10? Jakie rozwiązanie jest lepsze do treningów i maratonów MTB? Co do amorków, Fox jest dużo lepszy? Piszesz, że lepszą specyfikację ma Merida choć jest cała na SLXie, a Cube ma część osprzętu na XT, mogę prosić o komentarz?
rodszyld69 Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 Czy korba na dwóch blatach czy wystarczy, tego nie wiem musisz się siebie spytać. Ale do jazdy w terenie dwublat powinien w zupełności zadowolić każdego jeźdźca pod warunkiem że dobierze sobie odpowiednią wielkość tarcz. Co do osprzętu to według mnie fox jest lepszym widłem niż reba, ale to moje subiektywna opinia. Wcześniej gdy reba miała dwie komory powietrzne ciężko by było okreslić który lepszy amortyzator. Meridka ma zamontowaną korbę slx która zbiera lepsze recenzje ze względu na wagę (lzejsza od XT) i cenę oraz jakością nie odbiegającą od owej XT. Manetki tez ma klasę wyżej od cube, slx v deore. Do tego dochodzi hamulec slx który zdecydowanie jest lepszy od m395. Dodając do tego geometrię bardziej sportową, sztywną tylną oś i trochę mniejsza wagę, dlatego według mnie merida jest na plusie
banco11 Napisano 15 Października 2014 Autor Napisano 15 Października 2014 Dzięki, bardzo mi pomogłeś swoimi komentarzami, w weekend czekają mnie jeszcze testy obu rowerów, wtedy podejmę decyzję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.