Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] Tigra czy 105

przemko85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym zmodernizować trochę naped w mojej szosówce. Zastanawiam się nad kompletem Shimano tylko czy duża różnica i bardzo odczuwalna jest między grupą Tigra a 105?

Jaką kasetę byście polecili 9, 10 czy 11 rzędową ( aktualnie mam 6). Na przód zakładam 2.

Napisano

Jeżeli kupisz najnowszy wypust napędu shimano to tiagra będzie na napędzie 10 rzędowym a 105 na 11. Najnowsza 105 jest na poziomie ubiegłorocznej ultegry a tiagra 105. Uwazam że jak przejdziesz na tiagrę to diametralnie odczujesz poprawę pracy napędu i ta w zupelności Ci wystarczy. Jest jeszcze jeden problem to szerokość tylnej piasty, czy sprawdzałeś czy wejdzie Ci do tylnych widełek. Nie wiem jaką szeroką piastę masz teraz, bo może być z tym problem zwłaszcza jak masz aluminiową ramę. Jeżeli będziesz chciał założyć ubiegłoroczny napęd to tiagra będzie 9-rzędowa a 105 10, szerokość tylnej piasty szosowej to 130 mm.

Napisano

Rodszyld - odrobinę Ci się pozajączkowało. 

Tiagra od 3 lat jest 10-rzędowa. W 2011 roku pojawiła się obecna do dzisiaj na rynku wersja 4600. 9-rzędowy był wypust poprzedni, oznaczony numerem 4500, ale to już zamierzchłe czasy. 

W 2013 roku pojawiła się grupa Sora w wersji 3500 - do dzisiaj na rynku. Wtedy to zniknął "dzyndzel" w klamkach. Ta grupa jest 9-rzędowa. To obecnie jedyna aktualna 9-rzędowa szosowa grupa Shimano. 

Co do 105 - do teraz najłatwiej kupić stopiątkę w wersji 5700 (10-rzędowa). W tym roku jednak ukazała się, sygnowana datą 2015, wersja świetnej 105-tki, która ma oznaczenie 5800 i jest 11-rzędowa. Recenzje zbiera świetne. 

Ta się składa, że jeździłem zarówno na Sorze 3500 oraz od roku na SH105 5700. I oczywiście 105 jest fajniej zestopniowana, jest odrobinę lżejsza od Sory 3500 i ładniej wygląda kokpit (w Sorze i Tiagrze przewody idą luzem, od stopiątki w górę idą pod owijką). Kultura pracy jest jednak, moim zdaniem, podobna. Tak samo wytrzymałość. Uważam Sorę 3500 za bardzo udaną grupę. Jeśli nie bardzo zależy Ci na 10rz, to będziesz z Sory bardzo zadowolony. Jeśli jednak masz odrobinę wolnych pieniędzy i Twoje koła przyjmą 11-rzędową kasetę, to szukaj od razu SH105 5800. Będziesz mieć spokój na lata, będziesz mieć świetne nowe hamulce, znakomitą ponoć korbę. 

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...