praddie Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Drodzy Forumowicze!Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem przejścia z napędu 3x9 na DynaSys, jednak decyzji jeszcze nie podjąłem, bo jednak wypluć naraz tyle kasy to trochę dla mnie za ciężki temat.Natomiast zacząłem mieć ostatnio problemy z poprawnym wyregulowaniem przerzutki tylnej (M772). Nie mogąc sobie z tym poradzić, podjechałem do serwisu i serwisant stwierdził, że przerzutka jest "lekko przekoszona" (żadnego dzwona nie miałem, ale czasami mój rower bierze syn i mogło się zdarzyć, że on trochę mniej uwagi przywiązał do obchodzenia się z rowerem). Przyglądając się linii łańcucha faktycznie można stwierdzić, że góra z dołem się nie do końca pokrywa...Zacząłem próbować "naprostowywać" ręcznie wózek i jedyne, co osiągnąłem, to to, że śruba górnego kółka puściła gwint i kółko wypadło Miałem już się poddać (śruba była cała, ale zapewne górna część gwintu gniazda puściła i nie chciała przyjąć śruby, która wkręcona była dość płytko) i kupić nową przerzutkę, ale okazało się, że śruba drugiego kółka jest większa i zamiana obu śrub i jednoczesne użycie kleju do gwintów dało pozytywny rezultat.Nie zmieniło to jednak faktu, że przerzutka nie daje się nadal wyregulować, a przyznam się, że boję się ponownie próbować naginać wózek.Po przydługim wstępie, pytanie:Czy jest jakaś przerzutka, którą mógłbym zastosować do napędu 3x9 i później użyć jej do napędu DS?Przykład: Kupuję M773 albo M786, dostosowuję ją (jeżeli można, to jak? - może wymiana kółek? czy wózek nie będzie za wąski dla łańcucha 9rz?) i przy hipotetyczne wymianie napędu na DS w przyszłości nie muszę już kupować nowej przerzutki.Przy okazji pytanie odnośnie korb DS:Jeżdżę niewiele, 2-3/tyg po 10-20km po lasach; niewielkie zjazdy i niezbyt ciężkie podjazdy choć czasami lubię się sprawdzić podjeżdżając pod bardziej stromą górkę, ale to są sporadyczne wypadki.Czy jest jakaś kosmiczna różnica pomiędzy korbami FC-M610, FC-M670 i FC-M780, która uzasadniałaby - w moim przypadku wydanie większej gotówki?Pozdr,PRaddie.
Mod Team michuuu Napisano 22 Września 2014 Mod Team Napisano 22 Września 2014 Zacząłem próbować "naprostowywać" ręcznie wózek Nie wózek a hak trzeba prostować. Przerzutka 10rz nie będzie dobrze pracowała na 9rzędach..
Mod Team Pixon Napisano 22 Września 2014 Mod Team Napisano 22 Września 2014 różnica pomiędzy korbami FC-M610, FC-M670 i FC-M780 FC-M640 Deore - pełne ramiona, korba jest cięższa FC-M670 SLX- w tym momencie najlepszy stosunek cena/jakość. Technologia ta sama jak w wyższym modelu XT. Puster ramiona w środku, nieporównywalnie lżejsza od Deore. Warto się nią zainteresować, chociaż dla Ciebie to bedzie raczej przerost formy... FC-M780 XT - jak dla mnie to jest to samo co wyżej, tylko z możliwością wzięcia srebrnego koloru lub czarnego.
praddie Napisano 22 Września 2014 Autor Napisano 22 Września 2014 Nie wózek a hak trzeba prostować. Sorrki, zapomniałem dopisać. Ów serwisant stwierdził, że hak jest prosty (przyznam, że stwierdził to "na oko"). Ja niestety nie wykazuję się wiedzą w tym temacie i nawet nie wiem, czy do takiego stwierdzenia wystarczy "oko", czy jakiś specjalistyczny sprzęt. Sądzisz, że warto skonsultować to z innym serwisem ? Pozdr. PRaddie Warto się nią zainteresować, chociaż dla Ciebie to bedzie raczej przerost formy... Wielkie dzięki, właśnie na taką radę liczyłem. Wybiorę Deore. Pozdr. PRaddie
rambolbambol Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Przerzutki tylne Shimano 10 rzędowe dobrze pracują w 9 rzędowym napędzie, pod warunkiem, że są obsługiwane przez 9 rzędowe manetki SRAM. Taki paradoks. Dziwne, ale prawdziwe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.