Skocz do zawartości

[tylna przerzutka] Czy można zastosować przerzutkę 9rz do napędu Dyna-Sys?

praddie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy Forumowicze!
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem przejścia z napędu 3x9 na DynaSys, jednak decyzji jeszcze nie podjąłem, bo jednak wypluć naraz tyle kasy to trochę dla mnie za ciężki temat.
Natomiast zacząłem mieć ostatnio problemy z poprawnym wyregulowaniem przerzutki tylnej (M772). Nie mogąc sobie z tym poradzić, podjechałem do serwisu i serwisant stwierdził, że przerzutka jest "lekko przekoszona" (żadnego dzwona nie miałem, ale czasami mój rower bierze syn i mogło się zdarzyć, że on trochę mniej uwagi przywiązał do obchodzenia się z rowerem). Przyglądając się linii łańcucha faktycznie można stwierdzić, że góra z dołem się nie do końca pokrywa...
Zacząłem próbować "naprostowywać" ręcznie wózek i jedyne, co osiągnąłem, to to, że śruba górnego kółka puściła gwint i kółko wypadło :(
Miałem już się poddać (śruba była cała, ale zapewne górna część gwintu gniazda puściła i nie chciała przyjąć śruby, która wkręcona była dość płytko) i kupić nową przerzutkę, ale okazało się, że śruba drugiego kółka jest większa i zamiana obu śrub i jednoczesne użycie kleju do gwintów dało pozytywny rezultat.
Nie zmieniło to jednak faktu, że przerzutka nie daje się nadal wyregulować, a przyznam się, że boję się ponownie próbować naginać wózek.

Po przydługim wstępie, pytanie:
Czy jest jakaś przerzutka, którą mógłbym zastosować do napędu 3x9 i później użyć jej do napędu DS?

Przykład: Kupuję M773 albo M786, dostosowuję ją (jeżeli można, to jak? - może wymiana kółek? czy wózek nie będzie za wąski dla łańcucha 9rz?) i przy hipotetyczne wymianie napędu na DS w przyszłości nie muszę już kupować nowej przerzutki.

Przy okazji pytanie odnośnie korb DS:
Jeżdżę niewiele, 2-3/tyg po 10-20km po lasach; niewielkie zjazdy i niezbyt ciężkie podjazdy choć czasami lubię się sprawdzić podjeżdżając pod bardziej stromą górkę, ale to są sporadyczne wypadki.
Czy jest jakaś kosmiczna różnica pomiędzy korbami FC-M610, FC-M670 i FC-M780, która uzasadniałaby - w moim przypadku wydanie większej gotówki?

Pozdr,
PRaddie.

• Mod Team
Napisano
Zacząłem próbować "naprostowywać" ręcznie wózek

Nie wózek a hak trzeba prostować.

Przerzutka 10rz nie będzie dobrze pracowała na 9rzędach..

• Mod Team
Napisano

różnica pomiędzy korbami FC-M610, FC-M670 i FC-M780

FC-M640 Deore - pełne ramiona, korba jest cięższa

FC-M670 SLX- w tym momencie najlepszy stosunek cena/jakość. Technologia ta sama jak w wyższym modelu XT. Puster ramiona w środku, nieporównywalnie lżejsza od Deore. Warto się nią zainteresować, chociaż dla Ciebie to bedzie raczej przerost formy...

FC-M780 XT - jak dla mnie to jest to samo co wyżej, tylko z możliwością wzięcia srebrnego koloru lub czarnego.

Napisano

Nie wózek a hak trzeba prostować.

Sorrki, zapomniałem dopisać.

Ów serwisant stwierdził, że hak jest prosty (przyznam, że stwierdził to "na oko"). Ja niestety nie wykazuję się wiedzą w tym temacie i nawet nie wiem, czy do takiego stwierdzenia wystarczy "oko", czy jakiś specjalistyczny sprzęt.

Sądzisz, że warto skonsultować to z innym serwisem ?

Pozdr.

PRaddie

Warto się nią zainteresować, chociaż dla Ciebie to bedzie raczej przerost formy...

Wielkie dzięki, właśnie na taką radę liczyłem. Wybiorę Deore.

Pozdr.

PRaddie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...