Skocz do zawartości

[napęd] Dobór łańcucha do korby Acera FC-M340

Aro666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów.

W najbliższym czasie planuję wymianę kasety oraz łańcucha w swoim bike'u.

Wygląda to następująco:

-przód Shimano Acera FC-M340 (stan przyzwoity, więć zostaje)

-tył Shimano Alivio RD-MC20 ( udało mi się znaleźć nowy taki sam model, więc również będzie wymieniony)

Moje pytanie jest zatem następujące:

-w jaką kasetę (8 rzędów) oraz łańcuch powinienem zainwestować?

Przerzutka Alivio pracuje w trybie 11-30T, więc z tym większego problemu nie ma.

Problemem jest dla mnie jednak dobór łańcucha.

Model Acera, który posiadam, według producenta pracuje tylko z łańcucyhami w systemie IG.

Niestety ta technologia się nie sprawdziła i praktycznie nie ma już opcji zaopatrzyć się w taki łańcuch.

Czy system HG będzie kompatybilny z posiadaną przeze mnie korbą?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

A666

Napisano

Kupujesz sobie kasetę Alivio CS-HG51 i już jeden problem z głowy. Łańcuch jaki tam sobie chcesz byle pod 8rz. Korbą i IG się nie przejmuj bo chodzić to będzie bez problemu o ile będzie wszystko wyregulowane. U mnie łańcuch IG 90 chodził na technologii HG i na odwrót jest tak samo.

Napisano

Dzięki wielkie za błyskawiczną odpowiedź.

Mam jeszcze małe pytanko czy jest istotna różnica pomiędzy kasetą CS-HG51, a CS-HG31?

Wiem, że to niższa półka, ale poszukuję czegoś w kolorze czarnym, a proponowane przez Ciebie Alivio występuje tylko w wersji srebrnej.

Łańcuch, który planuję założyć to HG-50.
.

Napisano

Nie ma między tymi kasetami istotnych różnic. Trwałość każdej kasety zależy głównie od jakości łańcucha bo to on "żłobi" koronki. Co do łańcucha to kup sobie coś z Connex'a serii 800 http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-800-6-7-8-sp-spinka-box-i4563984378.html bo będzie na pewno lepszy od tego Shimano. Shimano robi słabe łańcuchy a jedyny w pełni wartościowy pod 8rz HG91 jest dość drogi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...