Aro666 Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Witam serdecznie forumowiczów. W najbliższym czasie planuję wymianę kasety oraz łańcucha w swoim bike'u. Wygląda to następująco: -przód Shimano Acera FC-M340 (stan przyzwoity, więć zostaje) -tył Shimano Alivio RD-MC20 ( udało mi się znaleźć nowy taki sam model, więc również będzie wymieniony) Moje pytanie jest zatem następujące: -w jaką kasetę (8 rzędów) oraz łańcuch powinienem zainwestować? Przerzutka Alivio pracuje w trybie 11-30T, więc z tym większego problemu nie ma. Problemem jest dla mnie jednak dobór łańcucha. Model Acera, który posiadam, według producenta pracuje tylko z łańcucyhami w systemie IG. Niestety ta technologia się nie sprawdziła i praktycznie nie ma już opcji zaopatrzyć się w taki łańcuch. Czy system HG będzie kompatybilny z posiadaną przeze mnie korbą? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. A666
beskid Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Kupujesz sobie kasetę Alivio CS-HG51 i już jeden problem z głowy. Łańcuch jaki tam sobie chcesz byle pod 8rz. Korbą i IG się nie przejmuj bo chodzić to będzie bez problemu o ile będzie wszystko wyregulowane. U mnie łańcuch IG 90 chodził na technologii HG i na odwrót jest tak samo.
Aro666 Napisano 20 Września 2014 Autor Napisano 20 Września 2014 Dzięki wielkie za błyskawiczną odpowiedź. Mam jeszcze małe pytanko czy jest istotna różnica pomiędzy kasetą CS-HG51, a CS-HG31? Wiem, że to niższa półka, ale poszukuję czegoś w kolorze czarnym, a proponowane przez Ciebie Alivio występuje tylko w wersji srebrnej. Łańcuch, który planuję założyć to HG-50..
beskid Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Nie ma między tymi kasetami istotnych różnic. Trwałość każdej kasety zależy głównie od jakości łańcucha bo to on "żłobi" koronki. Co do łańcucha to kup sobie coś z Connex'a serii 800 http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-800-6-7-8-sp-spinka-box-i4563984378.html bo będzie na pewno lepszy od tego Shimano. Shimano robi słabe łańcuchy a jedyny w pełni wartościowy pod 8rz HG91 jest dość drogi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.