Sotnikov Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 Czołem, Niech Was nie niepokoi tytuł. Nie jedziemy (jeszcze) na Wschód Zastanawiałem się dość długo, czy pisać o tym na Forum, ale czas leci szybko a ja chyba pierwszy raz w życiu potrzebuję pomocy innych osób, przynajmniej tak publicznie. Dla niekorzystającego z FB itp. Jest nieco dziwne zwracać się tak publicznie i czuję się z tym nieswojo, lecz sytuacja właściwie zmusza mnie do wyciągnięcia prywatnych spraw na powszechny widok. Ale do rzeczy! Mój ojciec będzie miał w październiku operację. Szpital wymaga, by przed operacją samemu znaleźć ok. 7 osób z grupą krwi "A RH+" i przekazać ją na cel operacji dla konkretnej osoby. Nie jest to niby obligatoryjne, ale czasem zdarza się, że odpowiedniej grupy po prostu nie ma i trzeba ją sprowadzać nagle z daleka transportem lotniczym, za co wszyscy płacimy. W praktyce wygląda to tak, że oddając honorowo krew, zgłasza się pobranie dla konkretnej osoby i szpitala. Wśród moich znajomych, mam tylko jedną osobę, która ma tę grupę i może oddać z przeznaczeniem dla mojego ojca. Dlatego mam ogromną prośbę do tych z Was, którzy mają grupę "A RH+" i mogliby oddać krew. Niestety, jak się powszechnie uważa, grupa "0" nie jest uniwersalna. To znaczy jest, ale dziś stosuje się ją tylko w ekstremalnych sytuacjach. Jeżeli ktoś z Was może oddać w Warszawie tę grupę krwi, to będę bardziej niż wdzięczny. Jeśli stałoby się tak, że krwi będzie więcej niż potrzeba, to też super, bo przyda się po prostu komuś innemu. Tym z Was, którzy oddadzą krew zwracam oczywiście koszt dojazdu. Najważniejsze jest, by oddając krew zaznaczyć,że jest ona dla MACIEJA POLKOWSKIEGO, do szpitala MAZOVIA - To bardzo ważne. Upuścić krwi można tu: Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawieul. Saska 63/7503-948 Warszawatel.: (22) 514-60-00fax: (22) 619-14-79e-mail: rckik@rckik-warszawa.com.plstrona internetowa: www.rckik-warszawa.com.pl
mariusz231 Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Nie musi byc konkretnie taka grupa, jak ktos ma inna i odda, to biorcy zostanie podana taka jaka potrebuje. Na fb jest grupa honorowych dawcow krwi. Dodaj jest do nich i tam napisz, ktos sie znajdzie co odda lub napisz w innym podobbny temacie dla krwiodawcow na fb.
Sotnikov Napisano 20 Września 2014 Autor Napisano 20 Września 2014 Teoretycznie tak, ale szpital wyraźnie prosił, by była to konkretna grupa. Jest faktycznie tak, jak piszesz, ale często bywa, że tej konkretnej grupy po prostu brakuje i jest wtedy problem, pomimo że "litry" się zgadzają. Poza tym szpital będzie przed operacją robił badanie mieszając krew z próbki od mojego ojca i dawcy, by wykluczyć jakiekolwiek możliwe niedopasowanie, które może się zdarzyć nawet przy tej samej grupie. Tak więc potrzebna jest wyłącznie ta grupa.
Zikki Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Planowałem iść dzisiaj oddać krew ale od poniedziałku jestem przez 10 dni na antybiotyku, co skutecznie mi to uniemożliwia. Oddanie krwi musi się odbyć w Warszawie? Jestem z Bydgoszczy, więc nie wiem czy w tej sytuacji w ogóle by to coś pomogło. Jak tylko będę mógł oddać krew, zamierzam to zrobić. Niestety też nie znam swojej grupy. Będzie to mój "pierwszy raz".
mariusz231 Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 To i tak jej nie poznasz, bo dopiero po drugim oddaniu dowiesz sie jaka masz grupe i otrzymasz ksiazeczke, gdzie bedziesz mial wbijane kiedy i co oddales:rolleyes:
Sotnikov Napisano 2 Października 2014 Autor Napisano 2 Października 2014 Zikki, bardzo Ci dziękuję za chęci. Krew na tę konkretną operację można oddać tylko w Warszawie i tylko na ul.Saskiej 63/75. Spowodowane jest to oszczędnościami ze strony NFZ. Krew dla mojego ojca będzie transportowana tuż przed operacją jednym tylko kursem. Niestety, chociaż jest to zrozumiałe, to takie są realia. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.
mariusz231 Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Ja p#####e ale nie wiedzialem, ze to jest az do tego stopia chore, jak nasza sluzba zdrowia. W tym roku oddawalem tylko raz dla kogos i nie bylo takich problemow. Wczesniej oddawalem i na operacje dla znajomych i chorych na raka/bialaczke, krew i plytki i nie przypominam sobie takich glupot, ze tylko jedno miejsce i jeden rodzaj krwi itp. Zapytam to sa wymogi szpitala, a nie na Saskiej? Oddaje tam od samego poczatku czyli już ponad 10 lat i nigdy z takim czyms sie nie spotkalem. Ps. Ja moge oddac ale dopiero po 20 nie bedzie za pozno?
Sotnikov Napisano 2 Października 2014 Autor Napisano 2 Października 2014 Jeśli chodzi o oddanie krwi z przeznaczeniem dla konkretnej osoby, to można ją oddać tylko na Saskiej z uwagi właśnie na koszt transportu - jest to wymóg NFZ. Jeśli zawsze oddawałeś krew właśnie tam, to pewnie właśnie dlatego nie było problemu. Nie tyle był to wymóg szpitala ile wyraźne zalecenie co do grupy krwi. Jak wcześniej rozmawialiśmy, czasem się zdarza, że "litry" się zgadzają a nie ma tej właściwej grupy w zapasie. Mój ojciec będzie miał operację 13-stego, więc będzie za późno, niemniej bardzo Ci dziękuję.
Mod Team Pixon Napisano 6 Października 2014 Mod Team Napisano 6 Października 2014 Jestem akurat przed oddaniem. Pójdę i oddam na podane przez Ciebie dane. Do tej pory liczyło się oddanie na kogoś, nieważna była grupa, ani miejsce. Myślę, że w tym wypadku jest podobnie, a ten kto Ci powiedział o tym wymogu po prostu chciałby zredukować koszty do minimum, żeby może większą premię sobie wziąć, jaki jest gospodarny... Za rok czy dwa, RCKiK będą może wymagały żeby ludzie zbierali się w trakcie operacji na jednej sali, żeby pielęgniarka nie musiała z sali do sali nosić i nie ponosić kosztów dodatkowego personelu. Żenada..
Sotnikov Napisano 6 Października 2014 Autor Napisano 6 Października 2014 Super! Mam nadzieję, że jest tak, jak mówisz. Możliwe, że chodzi właśnie o to, by szpital wykazał się gospodarnością... Bardzo Ci dziękuję.
Esterkaa Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 Chętnie oddawałam krew, niestety kilka tygodni temu odstawiłam psychotropy (leczyłam depresje) i jeszcze tego nie mogę robić...
Mod Team Pixon Napisano 29 Października 2014 Mod Team Napisano 29 Października 2014 I tak chętnie się tym dzielisz? Czy już jest na pewno wszystko dobrze? Nie pytam złośliwie. Autor wątku mógłby napisać jak ze zdrowiem pacjenta po operacji
Esterkaa Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 i tak nikt mnie tutaj nie zna, co za różnica. Poza tym depresja to choroba jak każda inna.
Sotnikov Napisano 29 Października 2014 Autor Napisano 29 Października 2014 Autor wątku mógłby napisać jak ze zdrowiem pacjenta po operacji Dziękuję, operacja przebiegła sprawnie. Na ostateczne wyniki czekamy, ale będzie dobrze. Korzystając z okazji dziękuję Wam wszystkim i jednocześnie proszę o zamknięcie / usunięcie tematu.
Esterkaa Napisano 30 Października 2014 Napisano 30 Października 2014 To wspaniale, trzymamy kciukasy za dalsze powodzenie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.