Kasan Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Witam, planuje kupic rower w sklepie niedaleko mnie, wybralem kilka modeli w przystępnej cenie, ok. 1750zl. Oto one, prosze o pomoc w wybraniu najlepszego. Kross hexagon x9 Haibike power rc 26 model 2013 deore Kross level a3 2014 Kross level b2 2014 Giant revel 29er 1 2013
rodszyld69 Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Kross A3 jest najlepiej wyposażony, za nim plasują się hexagon i haibike, które maja lepsza tylną przerzutkę ale mają gorsze manetki i korby. Plus dla A3 za blokade amortyzatora z manetki.
Przemek1 Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Witam, ja jak bym miał wybierać z podanych przez ciebie to wybrałbym model 29er - GIANTA.
rodszyld69 Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Giant ma amortyzator ze skokiem 80 mm, to troche mało jak na rower mttb.
robertocarlos Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 lepsza korba ,przerzutka czy manetki ?? to mozna wymieniac poki mieszcza sie w normalnych cenach a najwazniejsza jest geometria ramy ...Idz do sklepu i sie przejedz na kazdym z nich bo nawet mala ,niewidoczna roznica moze byc przyczyna dyskomfortu i przeszkoda dla optymalnej jazdy !! Dziwne jak ktos poleca komus rower bo ma lepsza ( na papierze) korbe czy przerzutke..To nie sa duze roznice klas a dla wielu nie sa one az tak odczuwalne..Wazna jest rama,katy ,kierownica itp zeby pozycja jezdzca byla jak najwygodniejsza.. Przejedz sie ,zdecyduj na ktorych modelach jezdzi sie najwygodniej,na ktorych czujesz ze jak wsiadasz to mozesz jechac na koniec swiata i wtedy zastanawiaj sie nad osprzetem na ktory warto postawic..
chudeusz09 Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Podpisuję się pod tym co pisze robertocarlos. Zwróć też uwagę na piasty/koła. To całkiem istotna rzecz a przy ewentualnej wymianie dosyć droga. Takie rzeczy jak np "przerzutka deore" działają na wyobraźnię ale jak kupisz np alivio to wcale dużo gorzej nie będzie. Takie rzeczy jak przerzutki, manetki, itp wymienisz stopniowo i bez dużego jednorazowego wydatku (chyba że wymienisz wszystko na raz ). Ja właśnie "poleciałem" na deore/alivio a okazuje się że mam chyba najtańsze na rynku piasty i obręcze a teraz chcąc je wymienić będę musiał wyłożyć trochę gotówki. Hamulce też miałem pożal się boże alhonga (20zł/kpl!). No ale napis na przerzutce "DEORE" jest . Szukaj równowagi i nie łykaj tego że jakaś jedna czy dwie z reguły najtańsze części mają napis np XT.
Kasan Napisano 11 Września 2014 Autor Napisano 11 Września 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, naprawdę się przydały. Dzisiaj byłem w sklepie i oglądałem. Doradca doradził mi jeszcze http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.4.niebieski.2015/17696/76357/#specifications na 2015 rok, dostane rabat na 1750zł, co o nim myślicie? Prosiłbym jeszcze o rozstrzygnięcie sporu między http://pbrowery.pl/product_info.php/roam-disc-model-2014-p-511 vs http://pbrowery.pl/product_info.php/evado-20-model-2014-p-398 I jak one wyglądają sprzętowo, cena do jakości?
rodszyld69 Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Ten giant jest na kole 27,5" główka ramy jest prosta. Pod ten rozmiar koła nie pchałbym się w ramę bez główki taperowanej. Pod ten rozmiar koła lepsze amortyzatory produkowane sa pod główke stożkową i w razie przymusowej wymiany będziesz miał problem z ich dostępnością. W kołach 29" i 26" nie ma tego problemu gdyz to są już produkowane od kilku i kilkudziesięciu lat więc z wymianą na lepszego widła nie ma takiego problemu. Co do tych dwóch dalszych propozycji, przedewszystkim sa to rowery crossowe a nie mtb, ceną nie zachwycają ale kupujesz stacjonarnie to cena ciut wyższa niz w necie ale możesz jeszcze trochę ponegocjować cenę. Osprzet maja podobny, to możesz wybrać który Ci pasuje. Osobiście wybrałbym gianta ze wzgledu na hamulce tarczowe
Kasan Napisano 11 Września 2014 Autor Napisano 11 Września 2014 dzięki za odpowiedź. Wiem, że są to crossowe, a te wcześniejsze MTB. Na razie nie umiem się do końca zdecydować co wybrać, jutro jadę do sklepu, pojeżdżę na MTB(najbardziej podoba mi się A3) i na tych crossowych i wybiorę. Pozostaje kwestia pieniędzy, bo jeżeli nie zejdzie mi z 2000zł z A3, to będę się musiał zastanowić nad tańszym rozwiązaniem. Ceny na internecie są takie same jak te w sklepie stacjonarnym + w stacjonarnym mogę negocjować . Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc!!
rodszyld69 Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Ja bym sie do tego A3 przymierzył i kupił w necie np. http://www.top-narty.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=266531&gclid=CjwKEAjwkMWgBRCJ1L_wypbX0wkSJAC3Xio2pkloEt99IievLhUrT-iZTbcxJfxiDXffAtTUhn2K3BoC8jbw_wcB
Kasan Napisano 12 Września 2014 Autor Napisano 12 Września 2014 jeszcze mam jedno pytanie, jak wygląda zastawienie kross level A3 i B3? B3 ma koła 29 i jeżeli sprzętowo będzie tak jak w a3, to chyba dołoże 100zł do tego b3.
rodszyld69 Napisano 12 Września 2014 Napisano 12 Września 2014 B3 jest trochę gorzej wyposazony ma klasę nizej manetki, niższej klasy korbę, hamulce ma mechaniczne, A3 posiada hydrauliki jest to już odczuwalna róźnica. Reszta je na podobnym poziomie. Jesli jednak zdecydowałbyś się na zakup w internecie ten jest lepszy od B3 http://allegro.pl/rower-northtec-cayon-29-alivio-2014-24b-sale-i4526135725.html , lub mozesz zakupic stacjonarnie gdyz producent pochodzi również ze Sląska.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.