Skocz do zawartości

[do 700] MTB na dojazdy do szkoły i weekendowe przejażdżki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jest to pilna sprawa zakupowa - chcę się tylko zorientować co można kupić/złożyć w tym budżecie.

Potrzebuje pojazdu na dojazdy do szkoły (jak się stary rozleci - degradacja postępuje), łącznie 5km na dzień oraz weekendowo dla taty (tak do max. 30km w weekendy). Trasy bardzo różne, moja droga do szkoły jest wiecznie w remoncie - błoto, szuter, skrót błotną ścieżką przez park, krawężniki, niespodzianki, śniegi i lody w zimie. Rower ma jeździć bezproblemowo i bezawaryjnie. Co do wygód - nawet nie musi to mieć kasety (ale mile widziana), biegów też nie muszę mieć wiele (3x7 to nawet za dużo), manetki 'klikające' nie gripshifty, osprzęt chyba najtańszy - altus/acera max, i rama: wytrzymała, co najmniej 21" - ja mam 195cm a tata 185cm wzrostu, wagi po 100kg. Zapewne nowe rowery w grę nie wchodzą (chyba że coś bardzo ciekawego).

700 zł to absolutny max razem z wymianą części w rowerze używanym, za sam rower wyjściowo mógłbym wyłożyć koło 500. Rozważam złożenie roweru na używanej ramie i częściach.

Proszę o przykładowe oferty czego się można w tym budżecie spodziewać.

Napisano

A jakie są różnice między kołami 26" a 28" (oprócz rozmiaru oczywiście)?
Czy te Romety Ramblery występują z ramami większymi niż 20 cali?

Napisano

Koło 28" świetnie nadaje się na proste i dłuższe trasy. Doskonale radzi sobie w jeżdzie po mieście, szutrowych i polnych drogach. Koło 26" nadaje się bardziej na krótkie i bardziej techniczne trasy. Te romety dostepne sa w rozmiarach 20" i 21" cali.

Napisano

Ja w swoim crossie szerszej opony jak 2.0 nie wsadzę. Z przodu szersza jeszcze wejdzie ale tył to 50 mm max i tak jest z większością. Są przypadki że nawet opona szerokości 2.0 nie wchodzi w tylne widełki.

Napisano

Znośnie to wygląda ale jest na wolnobiegu, lepsze rozwiazanie to kaseta, amortyzator zoom ze skokiem 80 mm. To prawie makrokesz, wolałbym szukać używki. Jezeli chodzi o bez awaryjność to kłopot moze być z wolnobiegiem w którym często padają ośki, problem moze byc z regulacją gdyż tarcze potrafią lekko falować. Ale jak jesteś lekki to na dojazdy  do szkoły by się nadał, może trochę posłuży.

Napisano

Znośnie to wygląda ale jest na wolnobiegu, lepsze rozwiazanie to kaseta,

Nówki na kasecie w tym budżecie raczej nie znajdę.

zoom

Czyli słabo...

problem moze byc z regulacją gdyż tarcze potrafią lekko falować.

Niska jakość? Z mechanicznymi tarczami nigdy nie miałem problemu w regulacji, Vki są dla mnie gorsze.

Ale jak jesteś lekki to na dojazdy  do szkoły by się nadał, może trochę posłuży.

Lekki nie jestem o czym w pierwszym poście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...