Skocz do zawartości

[napęd, manetki] Z crossa na szose . Wymiana Napędu i manetek

hadess

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Robie z mojego crossa szose. Widelec juz zamowiony kierownice juz mam . Hamulce mam hydrauliczne wiec załozy klamki na baranka.

NIewiem co z manetkami czy tez mocowac stare czy kupic klamkomanetki szosowe( na pewno kupie klamki szoswe dla uchwytu )

W moim rowerze mam przerzutki 3x8 , sa takie klamkomanetki ale po 400zł troche za drogo.

I teraz pytanie czy czy gdybym wymienił kasete np na 10 to razem z tym idzie wymiana tylnej przerzutki ?

to samo zrobiłbym z przednia korba wymienił na 2 , bo widze tansze klamkomanetki np 3x10 czy tez trzeba wymieniac przerzutke ?

Napisano

Do napędu 10 rzędowego tylną zmieniarkę będziesz musiał wymienić plus manetki.Przednią przerzutkę możesz zostawić jedynie co musisz zrobić to srubką regulacyjną zablokować jeden bieg. Ja ostatnio tez w swoim crossie zakładałem kasetę szosową i miałem lekkie problemy z wyregulowaniem tylnej przerzutki xt shadow. Nie wiem jaką planujesz przerzutkę i manetki?

Jak planujesz zmienić na szosową korbę to przednia przerzutka też idzie do wymiany

Napisano

aha dzieki za pomoc jednak kupie tylko klamki dla chwytu a manetki i klamki hydrauliczne beda przy mostku 

Moze  w pożniejszym czasie bede bawił sie w wymiane napedu ;)

Napisano

Co do robienia szosy z crossa - jesteś pewien że geometria ramy na to pozwala? Gdybyś przerabiał na fitness to ok, ale z szosą może być nieciekawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...