kartammm Napisano 2 Września 2014 Napisano 2 Września 2014 Niedawno coś w moim rowerze zaczęło mi regularnie, szczególnie pod dużym obciążeniem stukać w okolicy suportu. Jest to rower Northtec Caledon VB http://nrowery.pl/rowery-2014/cross/caledon-28-vb Przejechałem na nim coś 500km. Stuknięcie jest jedno na obrót korby o 360° dokładnie w tym samym miejscu. Na początku myślałem, że jakaś końcówka linki ociera, ale teraz bardziej wydaje mi się, że suport jest za słabo nasmarowany. Czy sklepie rowerowym nasmarują/naprawią to czy konieczna będzie wymiana jakiejś części?
beskid Napisano 2 Września 2014 Napisano 2 Września 2014 Niech Ci dokręcą pedały a jak nie pomoże to trzeba dokręcić suport. Ewentualnie wykręcić, przeczyścić gwinty nasmarować i z powrotem wkręcić. Masz tam pewnie wkład, który nie wymaga smarowania łożysk.
Piehursson Napisano 3 Września 2014 Napisano 3 Września 2014 dokładnie, w pierwszej kolejności sprawdź czy pedały i ramiona korby są dobrze dokręcone (stawiam na ramiona), jeśli to nie pomoże bierz się za suport
Jurekz1978 Napisano 3 Września 2014 Napisano 3 Września 2014 No ciekawe. Ja obecnie sprawdziłem pedały zmieniając na inne i mi to problemu nie rozwiązało. też mam takie puknięcie pod stopą w jednym położeniu. Zamówiłem klucze i jak przyjdą to będę grzebał dalej. Czyli korba (u mnie nie na imbus tylko na zwykłą śrubę (suport na kwadrat), a jak to nic nie da to sam suport będę dokręcał jak radzą tu bardziej doświadczeni koledzy. Przebieg mam chyba podobny. jeszcze coś mi chrupie, na razie stawiam na łańcuch. Ale jako, że przygodę z rowerem zaczynam po latach to nie mam narzędzi w tym przypadku skuwacza na tą chwilę (już zamówiony). Roweru uczę się na nowo po latach - wcześniejsze to rowery z dzieciństwa i tam człowiek nie dbał o łańcuch, piasty się rozbierało smarowało byle czym i jeździł latami. Teraz po miesiącu wakacji i jeździe tylko po suchym już mi chrupie, puka w napędzie. Mam tylko nadzieję, że to nie w napędzie tylnym bo kupiłem rower z przekładnią shimano nexus 7 i to już chyba nie takie proste to ustrojstwo rozebrać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.