KasiaNiew Napisano 20 Sierpnia 2014 Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam wszystkich zainteresowanych moim pierwszym na tym forum postem. Problem dotyczy sztycy siodełka amortyzowanego. Trudno stwierdzić przez co dokładnie, ale nie mogę zakręcić takiego plastiku.. Być może został on całkowicie odkręcony, a nie powinien i już nie ma możliwości zakręcić, ale to raczej nie jest właściwy tok myślenia, później stwierdziłam że może gwint został naruszony, ale jak to sprawdzić? na tym widocznym nic nie zauważyłam niepokojącego,a ten od środka nie jest wystarczająco widoczny. Problem może nie byłby nurtujący, ale zastanawia mnie to czy nie ma to wpływu na miękkość amortyzatora. odkąd zauważyłam że jest odkręcony, mam wrażenie że jest twardziej na siodełku, ale może to złudne? Przecież reguluje się za pomocą klucza ampulowego na dole sztycy. Jeśli ktoś rozumie mój problem i potrafi mi pomóc będę bardzo wdzięczna
szybkilopez Napisano 20 Sierpnia 2014 Napisano 20 Sierpnia 2014 Wstaw może jakieś zdjęcie, napisz jaki to model sztycy będzie wtedy coś łatwiej powiedzieć
KasiaNiew Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Napisano 21 Sierpnia 2014 Witam wszystkich zainteresowanych moim pierwszym na tym forum postem. Problem dotyczy sztycy siodełka amortyzowanego. Trudno stwierdzić przez co dokładnie, ale nie mogę zakręcić takiego plastiku.. Być może został on całkowicie odkręcony, a nie powinien i już nie ma możliwości zakręcić, ale to raczej nie jest właściwy tok myślenia, później stwierdziłam że może gwint został naruszony, ale jak to sprawdzić? na tym widocznym nic nie zauważyłam niepokojącego,a ten od środka nie jest wystarczająco widoczny. Problem może nie byłby nurtujący, ale zastanawia mnie to czy nie ma to wpływu na miękkość amortyzatora. odkąd zauważyłam że jest odkręcony, mam wrażenie że jest twardziej na siodełku, ale może to złudne? Przecież reguluje się za pomocą klucza ampulowego na dole sztycy. Jeśli ktoś rozumie mój problem i potrafi mi pomóc będę bardzo wdzięczna http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=9476 Sztyca ZOOM SP-352 nie jestem pewna czy na pewno taki model, ale ZOOM na 100%
KasiaNiew Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Napisano 23 Sierpnia 2014 http://www47.zippyshare.com/v/14951701/file.html Na podanej wyżej stronie umieściłam zdjęcie.
szybkilopez Napisano 23 Sierpnia 2014 Napisano 23 Sierpnia 2014 Z tego co widać i zasady działania tej sztycy to zapewne żeby dokręcić tą nakrętkę trzeba od góry czyli przez siodełko docisnąć do dołu żeby łatwiej można było skręcić nakrętką bo tak jak jest praktycznie nie ma siły żeby to skręcić. Poproś kogoś niech ci ściśnie, a Ty spróbuj to skręcić jeśli gwint nie jest już zerwany przy próbie skręcania to powinno się udać. Najwyraźniej jest to regulacja twardości tej sztycy.
KasiaNiew Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Napisano 23 Sierpnia 2014 Tylko ta nakrętka nie jest taka że nie dochodzi do gwinta, ona normalnie cały ten gwint zakrywa, no ale spróbuję tak jak napisałeś. Za moment dam odpowiedź czy się udało . Jeszcze jedno, od dołu jest możliwość także regulacji poprzez klucz ampulowy. Niestety, nic to co pisałeś nie pomogło, przypomniałam sobie że jak wykręciłam ten bolec od dołu to wtedy siodełko dodusiłam i próbowałam dokręcić, wtedy się nie udało i złożyłam do stanu pierwotnego,a teraz z naciskiem to też dokręcenie nie złapało.
szybkilopez Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Tak na odległość trudno poradzić co tam może być z nią , bo trzeba byłoby to obejrzeć. Zajedź do jakiegoś serwisu i niech zobaczą bo może się gwint ukręcił czy co i szkoda się męczyć bo i tak nic to nie da
KasiaNiew Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 W najgorszym wypadku jeśli gwint, to nie da się już nic zrobic, prawda? Wymiana sztycy czy całego siodełka?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.