Skocz do zawartości

[tylna część napędu] wymiana piasty, przerzutki, łańcucha oraz kasety

maruder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

piszę, ponieważ planuję wybrać się na dłuższą wycieczkę rowerową ~ 1000km we wrześniu i chcę jako tako do tego przygotować swój rowerek Unibike Viper z roku 2013. Kilka dni temu zaczął przeskakiwać łańcuch więc uznałem, że nadszedł czas na wymianę kasety i łańcucha, ponieważ od nowości nie były wymieniane. Zrobiłem na nich jakieś 5-6 kkm. Planuję przeskoczyć na trochę wyższą półkę tzn. XT. Teraz pytanie: którą kasetę lepiej kupić XT M770 11T-34T czy XT M770 11T-32T? Wiem, że zależy to od moich preferencji ale z tego co widzę w nocie katalogowej od shimano to ta pierwsza ma tylko trzy zdejmowane koronki zaś druga ma cztery. Nie ukrywam, że zależy mi na tym aby przykładowo po zajeżdżeniu jednej z koronek wymienić tylko ją zamiast całą kasetę. Myślę, że rozwiązanie to jest optymalne w moim przypa, ponieważ jeżdżę praktycznie w płaskim terenie i zazwyczaj na tym samym przełożeniu. Na allegro wypatrzyłem aukcje do kaset w komplecie z łańcuchem CN7701 BS za 250zł lub z łańcuchem HG93 za 240zł. Z tego co wyczytałem na forum bardziej kompetentni odradzają zakup łańcucha shimano. Jeśli faktycznie jest tak duża różnica to mogę zakupić Campagnolo C9 tyle tylko, że impreza będzie mnie kosztować ~ 280zł. Czy warto, tego nie wiem.

Kolejna sprawa to przerzutka tył. Mam aktualnie Deorkę ale już od dłuższego czasu kiepsko zmienia biegi. Nie ma mowy o jakiejkolwiek precyzji. Pytanie: czy wymiana kółek może znacznie poprawić precyzję zmiany biegów (dodam, że pancerze oraz linki są nówki sztuki a przerzutka była lekko klepnięta po kolizji z autem)? Jeśli konieczna będzie wymiana to zdecyduję się konsekwentnie na XT.

Następna sprawa to wybór piasty. Powierzyłem zaplecenie koła na nowej piaście jednemu z serwisów lecz przerosło ich to zadanie bo ociągali się za długo i wziąłem sprawy w swoje ręce, tzn. sam muszę wybrać odpowiednią piastę a zaplecenie zlecę serwisowi. Budżet ~ 150zł. Piasta ma być pod v-ki i oczywiście kasetę. Głównym powodem wymiany piasty jest to, że aktualne bieżnie po jednym roku miały konkretne wżery a dla moich zastosowań bardziej odpowiednie będą piasty na łożyskach maszynowych. Zastanawiałem się nad novateciem ale sporo osób strasznie krytykuje tę markę i sam już nie wiem co wybrać.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Napisano

Jaki ma sens kupowanie C9 skoro i tak będziesz go mordował na jednej góra dwóch zębatkach?? Kup coś innego i rotacyjnie zmieniaj łańcuch.

Koła bym nie składał jak nie mam zaufanego serwisanta tylko kupił już gotowce.

Napisano

Nikt nie decyduje jaką kasetę masz kupić bo większość tutaj nie ma raczej problemu z wyminą pojedynczych koronek. Następuje degradacja prawie całości i wymienia się na nową.

Tylną zmieniarkę sam wybrałeś więc cóż się rozpisywać.

Co się tyczy piast to nie wiem gdzie Cię poinformowali o padaczce Novateca ale są to gorzej niż brednie. To czołowy producent piast na maszynach ani nie lepszy ani nie gorszy od DT Swiss dla przykładu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...