mandybenet Napisano 13 Sierpnia 2014 Napisano 13 Sierpnia 2014 Oczywiście, że warto ;-). Co prawda w różnych miejscach było kilka postów na ten temat, ale nie ma tematu zbiorczego podsumowującego doświadczenia forumowiczów z tym alternatywnym i dosyć rzadkim napędem. Moja przygoda z rowerami na pasku Gates Carbon drive zaczęła się w 2008 r. kiedy kupiłem używanego Treka Soho, od tego czasu nie wyobrażam sobie powrotu do łańcuchów ;-). Krótki tekst znaleziony w necie na temat zalet i wad tego rozwiązania Pasek zamiast łańcucha
mandybenet Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Napisano 13 Sierpnia 2014 Według firmy Gates która produkuje stosowane w rowerach napędy Gates Carbon Drive (zresztą znanego producenta pasków samochodowych i motocyklowych) jeden pasek powinien wystarczyć do przejechania 20.000 km. Ja na wspomnianym Treku (wcześniej używanym, choć nie wiem jak długo) zrobiłem w ciągu 5 lat ponad 20.000 km i choć kupiłem zapasowy pasek (koszt ok. 60 EUR u dystrybutora w Niemczech) to nie miałem okazji paska wymienić.
stefan2810 Napisano 13 Sierpnia 2014 Napisano 13 Sierpnia 2014 Jaki koszt całkowity założenia paska do roweru? Tzn. pasek + zębtka przód i tył.
mandybenet Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Napisano 13 Sierpnia 2014 Niestety paska nie można założyć na ramę, w której stosowany był wcześniej łańcuch, sam producent napędów Gates odradza takie samodzielne modyfikacje (przecinanie i dostosowywanie ramy) choćby ze względów bezpieczeństwa. LINK Trzeba po prostu kupić rower, który fabrycznie ma takie rozwiązanie - a sporo marek ma już w swoim asortymencie takie rowery - Trek, Specialized, Focus, BMC, sporo marek niemieckich takich jak Bergamont, Kriedler, Diamant. TU jest ciekawa strona z dużą ilością przykładów. Czasami rowery z paskiem pojawiają się na "alledrogo", można też sporo znaleźć na ebayu, szczególnie niemieckim - wówczas koszt transportu nie jest zbyt wysoki. kilka aukcji "paskowych" rowerów Trek District Diamant 247 Diamant Focus Planet kilka aukcji "paskowych" rowerów na allegro Trek District Diamant 247 Diamant Focus Planet
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.