Skocz do zawartości

[1500-1700zł] MTB dla początkującego

ginn03

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was.

Jest to mój pierwszy post, ale będzie konkretny.

Mianowicie ostatnio doszedłem do wniosku, że czas przesiąść się z auta na rower i tak poruszać się do pracy.

Dziennie będę robił około 40km. Głównie asfalt ale zdarzy mi się też zapuścić w teren.

Co do moich parametrów: 184cm wzrostu, 76kg wagi.

Istotne jest też to, że rower będę zmuszony wziąć w jakimś stacjonarnym sklepie w POZNANIU. Dzisiaj właśnie miałem okazję zawitać do GoSportu i w tym przedziale cenowym udało mi się znaleźć dwa modele.

Kellys Madman 2014

Kellys TNT 05

Co myślicie o tych rowerach? Czekam na wasze pomocne opinie.

Pozdrawiam

Napisano

Cześć...

Lepiej zrobiłbyś kupując UNIBIKE FUSION DISC 2014

Kupując przez tą stronę masz 5% rabatu zapisując się na Newsletter, więc cena wychodzi 1756,61 zł.. Może przekracza, ale mało

W jakimś stacjonarnym powinieneś go zobaczyć i tam też o jakiś rabacik możesz powalczyć..

Sam szukam roweru i to jest to jeden z moich wyborów. 

Pozdrawiam

Napisano

Kellys Madman 2014

Kellys TNT 05

Co myślicie o tych rowerach? Czekam na wasze pomocne opinie.

Pozdrawiam

tego kellysa TNT od razu bym odrzucił amortyzator jest lipny ze skokiem 75 mm ten Madman  jest lepszy 

możesz napisać jaki rodzaj terenu miałeś na mysli może wystarczyłby Ci rower crossowy

Napisano

Głównie będę jeździł po asfalcie i ścieżkach rowerowych. Raz na jakiś czas wyskoczę sobie w teren (drogi polne i lasy), więc mimo wszystko wolałbym MTB.

Napisano

"to na Twoim miejscu szukałbym roweru crossowego w zupełności wystarczy na na jazdę którą opisujesz koła 28" lepiej pasują na Twój wzrost" - 

rodszyld69

Powiedz mi, bo może nie jestem na czasie, czy zaczęto w świecie rowerowym dobierać WZROST-ROZMIAR KOŁA ???

A teraz poważnie:

ginn03 musisz :

1. Odwiedzić pierwszy -"dobry"- sklep rowerowy i przejechać się na MTB i CROSSie (choć to pojęcie stało się ostatnio niewystarczające tzn. mów MTB koło 28") i wybrać co Ci będzie lepsze.

Ja zgadzając się z kolegą "rodszyld69" wsadzał bym Cię na wspomnianego Crossa.

2. Jak już masz rodzaj roweru to zajmij się wielkością. Tu teoria a praktyka troszkę się rozmywają, ale kieruj się zasadą: rama mniejsza rower zwrotniejszy(teren), a większa to komfort(wycieczki).

3. Jak już masz punkt 1 i 2 to odwiedź sklepy z różnymi markami rowerowymi i przymierzaj każdą firmę ( zobacz która geometria ramy jest dla Ciebie najwygodniejsza; pamiętaj rowery w tym samym rozmiarze np. "M" mają różne kąty i wysokości)

4. Pytaj o gwarancje ma ramę -jaki okres- większość firm wprowadza dożywotnią

5. Na tym etapie masz już wybrany rodzaj roweru, wielkość, markę. Czas na model..... tu zaufaj sprzedawcy bo dużo pisania i stron z których można patrzyć na rower jest tyle co i rowerzystów.

Ja podpowiem - jazda weekendowa - do alivio, zapierniczać po lasach czy to lato czy to zima - do slx, wyczyn -wyżej. Amor jaki będzie aby "markowy".

Ach i zwracaj uwagę na to czego nie widać. Jaki suport, szprychy itd.

Powodzenia i udanych wycieczek.

Napisano

"to na Twoim miejscu szukałbym roweru crossowego w zupełności wystarczy na na jazdę którą opisujesz koła 28" lepiej pasują na Twój wzrost" - 

rodszyld69

Powiedz mi, bo może nie jestem na czasie, czy zaczęto w świecie rowerowym dobierać WZROST-ROZMIAR KOŁA ???

184 cm wzrostu do 26" kół jest troche za wysoki to jest moje zdanie jak spoglądam na wysokich rowerzystów na małych kołach to wydaje mi sie ze dziwnie wyglądają mioże że 29" jest coraz więcej zresztą sam jeżdzę na dużym kole i mam takie skrzywienie wiem żę dobiera sie wzrost - rama :icon_exclaim:  :icon_exclaim:  :icon_exclaim: 

Napisano

Z GoSportu podrzuciłem po prostu cały katalog.

Ale tak teraz jeszcze myśląc o wyborze crossu/mtb. Górski odradzacie mi dlatego, że będzie mi się nim ciężej po asfalcie śmigać? Szczerze? Nawet by mi to odpowiadało, bo im ciężej tym mięśnie dostają lepszy wycisk, a to też mi chodzi.

Napisano

rowery crossowe lepiej sie nadaja na jazde po drogach utwardzonych ale jak ci nie będzie robiło żadnego znaczenia to mozesz jeźdżić i po asfalcie rowerem Mtb założysz opony slicki bądź semi slick i mozna jeździc

Napisano

A jeszcze druga kwestia. Kupując rower no siłą rzeczy zwracamy też uwagę na wygląd. Tutaj nie ukrywam, że MTB z racji na na czarne i szersze koła wydają mi się atrakcyjniejsze.

Napisano

W grę wchodzi tylko sklep stacjonarny dlatego też podrzuciłem wcześniej opcje, które udało mi się znaleźć. Chcę mieć możliwość spokojnego pójścia do sklepu osobiście w przypadku gdyby z rowerem coś się stało. Nie uśmiechało by mi się wysyłanie go do sprzedawcy.

Dzisiaj przejadę się do 2-3 sklepów stacjonarnych i zdam relację.

Napisano

ten Kellys to nie specjalna oferta tylna przerzutka alivio hamulce mechaniczne mozna znalęźc lepszy rower w tej cenie 

szukaj po sklepach roweru w przedziale 2000 zl od tej ceny jeszcze masz moźliwośc dostac rabat 

Napisano

Byłem i mierzyłem.

Generalnie chce się jednak zdecydować na MTB. Pomyślałem o tym, że będę chciał wystartować w jakichś maratonach MTB, a na asfalcie sobie poradzę.

Ponad godzine spędziłem na rozmowę ze sprzedawcą z GoSportu. Koleś widać, że zna się na fachu.

Nakręcił mnie strasznie na ten model: http://www.go-sport.pl/go-sport/kampanie/katalog/rowery-2014/g-rskie-326/bnine-40d rama 19' i koła 29' (w sklepie kosztuje 1999zł).

A jeżeli chcę koniecznie zostać przy 1600zł to : http://skleprowerowy.bydgoszcz.pl/kellys-tnt-05-titanium-2014 tutaj już bardziej rekreacyjnie

Miałem też okazję posiedzieć na ramie 19' i 21'. Zdecydowanie lepiej było mi jednak na tej 19tce.

Co myślicie o tej Meridzie?

Napisano

osprzęt najnizszej klasy altus niżej jest jeszcze  pozaklasowy tourney hamulce hydrauliczne bardzo niskiej klasy amortyzator standardowy w tej cenie na plus za duże koło i przełożenia 3x9 za dużo danych technicznych nie napisali 

ten kellys ma amortyzator z nedznym skokiem 75 mm to bardziej crossowy a nie mtb

Napisano

Przeglądałem jeszcze internet i natrafiłem na świetny sklep, który mieści się właśnie w Poznaniu.

Oto co tam znalazłem:

http://www.stylowyrower.com.pl/pl/koloa-275-/282-northtec-makalu-al.html

http://www.stylowyrower.com.pl/pl/kola-29-/279-northtec.html

http://www.stylowyrower.com.pl/pl/mtb-gorskie/150-merida-big-seven-20-md.html

http://www.stylowyrower.com.pl/pl/koloa-275-/162-merida-big-seven-40-md.html

Warte uwagi? Fakt, że trochę przekracza już mój budżet, ale skoro biorę już na raty to te 2-3 stówki więcej aż tak nie zabolą :)

Napisano

Meridy odbiegają ospzętowo od Northtec-ów ale przecierz trzeba dopłacać za napis na ramie Merda ^_^   jeżeli miałbym wybierać to zdecydowanie wybierałbym między Makalu a Cayonem mają podobny do siebie osprzęt czyli są tej samej klasy tylko róźnia się wielkością koła czym się róźnią od Merid :icon_question:  

1 napęd o klasę wyżej od 20 i dwie od 40 na plus dla tej Meridy za napęd 3x9

2. hamulce hydrauliczne kontra mechaniczne w Meridach

3 Northtec opony Schwalbe dobrej firmy a nie produkt własny u Meridy

4 piasty firmowe Srama lepsze do Meridowskich

to chyba wszystko rowery Northtec są hitem w internecie oferują w miarę dobry osprzęt za nie duże pieniądze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...