Skocz do zawartości

[napęd]łancuch przeskakuje.

sciner906

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pewien problem. Od czasu kiedy zmieniłem ramę z Panica na kross Fr1 to łancuch przeskakiwał na kasecie. Problem był spowodowanym tym, że dałem nowy łancuch pod starą kasetę. Teraz kupiłem nową kasetę i zauważyłem, że łancuch przeskakuje tylko przy mocniejszym nacisku na pedały (szybszym przykorbowaniu). Czym może być to spowodowane ? Nie wydaje mi się, że zębatka z przodu bo niedawno była zmieniana wiec raczej się nie wyrobiła. Wózek w przezutce jest troche pokrzywiony (przerzutka shimano deore) ale gdy kolega ją miał w swoim rowerze to nie miał z tym problemów. Czekam na jakieś rady. Z góry dzieks.

Napisano

Nie chwile. Jak już to robiłem z roweru hulajnoge. czasami krobowałęm ale ogólnie prawie nic nie jeżdzony łancuch. Lecz kolega jeżdził na nim prawie miesiąc ale nic się nie działo.

Napisano

Tak jak napisał turysta, łańcuch musi się zaprzyjaźnić z zębatkami :) Wszystko zależy ile już masz rower i jak mocno go eksploatujesz, poszczególne części się wycierają więc nie dziw się że po założeniu nowego łańcucha zauważalne są jakieś problemy.

Napisano

Jak masz jeszcze stara kasetę, to po przejechaniu ok 200km (jak nie to już się nie ułoży) łańcuch powinien się na niej ułożyć - ja robiłem takie "eksperymenty" po przejechaniu 5000km (kaseta miała 5000km i na to wkładałem nowy łańcuch) z powodzeniem. Mozę być tak ze masz zbyt twardy łańcuch do stępionej kasety i już ci To nie wyjdzie. Na nowej musisz zaobserwować czy skacze Ci na kasecie czy na korbach... Jak na korbach to wymiana blatu pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...