sciner906 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Mam pewien problem. Od czasu kiedy zmieniłem ramę z Panica na kross Fr1 to łancuch przeskakiwał na kasecie. Problem był spowodowanym tym, że dałem nowy łancuch pod starą kasetę. Teraz kupiłem nową kasetę i zauważyłem, że łancuch przeskakuje tylko przy mocniejszym nacisku na pedały (szybszym przykorbowaniu). Czym może być to spowodowane ? Nie wydaje mi się, że zębatka z przodu bo niedawno była zmieniana wiec raczej się nie wyrobiła. Wózek w przezutce jest troche pokrzywiony (przerzutka shimano deore) ale gdy kolega ją miał w swoim rowerze to nie miał z tym problemów. Czekam na jakieś rady. Z góry dzieks.
turysta Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Długo jeździłeś na nowym łańcuchu i starej kasecie?Według mnie wszystko się ułoży z biegiem kilometrów.
sciner906 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 Nie chwile. Jak już to robiłem z roweru hulajnoge. czasami krobowałęm ale ogólnie prawie nic nie jeżdzony łancuch. Lecz kolega jeżdził na nim prawie miesiąc ale nic się nie działo.
sachem Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisano 14 Sierpnia 2014 Tak jak napisał turysta, łańcuch musi się zaprzyjaźnić z zębatkami Wszystko zależy ile już masz rower i jak mocno go eksploatujesz, poszczególne części się wycierają więc nie dziw się że po założeniu nowego łańcucha zauważalne są jakieś problemy.
sciner906 Napisano 16 Sierpnia 2014 Autor Napisano 16 Sierpnia 2014 a nawet jak jest wyrobiona zębatka z przodu to dostosuje się po jakimś czasie łancuch ?
rodszyld69 Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 zębatke z przodu można podpiłować okrągłym pilnikiem ale jest przy tym troche zabawy sam osobiście tego nie robiłem ale na forum były takie tematy
epawel Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Jak masz jeszcze stara kasetę, to po przejechaniu ok 200km (jak nie to już się nie ułoży) łańcuch powinien się na niej ułożyć - ja robiłem takie "eksperymenty" po przejechaniu 5000km (kaseta miała 5000km i na to wkładałem nowy łańcuch) z powodzeniem. Mozę być tak ze masz zbyt twardy łańcuch do stępionej kasety i już ci To nie wyjdzie. Na nowej musisz zaobserwować czy skacze Ci na kasecie czy na korbach... Jak na korbach to wymiana blatu pomoże.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.