micha354 Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Witam wszystkich, jako że w tym sezonie zacząłem przygodę z rowerami polegającą na czymś więcej niż wsiadasz i jedziesz na byle czym postanowiłem wymienić mostek ahead w swoim rowerze na trochę dłuższy. Szukałem czegoś na ten temat ale nic nie mogłem znaleźć (może źle szukam) więc postanowiłem napisać. Problem polega na tym iż zarówno rura amortyzatora jak i zakupiony mostek http://allegro.pl/mostek-aluminiowy-110mm-ahead-25-4-277602-i4390621327.html posiada gładką powierzchnie mocującą i w żaden sposób nie mogę tego skręcić- śruba sterowna przykręcona na maxa chyba aż za bardzo bo trochę się wyrobiła, te dwie śruby niżej też na full. Powoduje to przy silniejszym nacisku skręcenie samej kierownicy bez koła. Proszę o poradę jak to wszystko skręcić aby wszystko grało:)
djzatorze Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Pod mostek daj podkładkę dystansową 5 mm, powinno pomóc. Wygląda mi na to, że obecny mostek ma niższą obejmę niż poprzedni i kapsel opiera się na sterówce. Chociaż zaraz, same boczne śruby powinny mocno trzymać. Daj jakieś zdjęcie, bo nie jestem pewien o co chodzi
micha354 Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Napisano 5 Sierpnia 2014 to mi wygląda tak jakby ta śruba niwelująca luzy która ściska mostek nie mogła go dobrze ścisnąć bo mostek się nie daje bardziej ścisnąć. Za chwilę wrzucę zdjęcia tylko mam problem z odkręceniem śruby sterownej
djzatorze Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Jeżeli tak jak mówisz to leć do sklepu po podkładkę.
micha354 Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie mogę wrzucić zdjęć bo są za duże... Nie mogę wykręcić całości bo śruba odmówiła posłuszeństwa- cały imbus wyrobiony (straszne dziadostwo) będę musiał jakoś inaczej się do tego dobrać. Mówisz podkładka a co to takiego, to jest między mostek a widelec?
micha354 Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Napisano 5 Sierpnia 2014 Już wiem trochę więcej, mianowicie udało mi się zdjąć ten mostek i porównałem go z tym poprzednim. Wychodzi na to że ten nowy jest jakby ciut inaczej wyprofilowany tak ze 3 mm więcej różnicy w obwodzie i przez to on nie może się dobrze zacisnąć, dziwnie ale tak właśnie jest. Sam rozmiar jest na pewno dobry 1 1/8. Czekam na propozycje jak zmniejszyć ten obwód mostka, może jakieś podkładki czy coś jeśli jest takie coś. A najlepiej oddam ten mostek i najwyżej kupie jakiś inny w serwisie.
copone Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Jak 3 mm to masz 1 calową rurę i potrzebujesz calowego mostka
micha354 Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Napisano 5 Sierpnia 2014 kurde, faktycznie, jakbym pomyślał wcześniej to bym to obliczył bo pewnie jest tak jak mówisz:O eh..jak mi coś wlezie do głowy to koniec...dzięki za bardzo szybkie porady (pierwsze forum gdzie przyszła taka szybka i konkretna pomoc)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.