Skocz do zawartości

[ Korba] 1 rzędowa do MTB?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawiam się czy do szeroko pojętego MTB nadaje się korba 1 rzędowa? Wpadł mi taki pomysł do głowy ponieważ właściwie jeżdzę tylko na 2 blacie i pewnie nie płakałbym po utracie 1 i 3.

Czy ktoś z was stosuje takie rozwiązanie? Czy są korby w rozsądnej cenie do takiego rozwiązania?

Napisano

Chcesz mieć napęd 1x10. Proszę bardzo:

http://www.forumrowerowe.org/topic/157988-prowadnica-lancucha-jak-zrobic-prowadnice-lancucha-do-napedu-1x10-za-10-zl/

Nie potrzebujesz zmieniać korby. Potrzebujesz zdjąć mnóstwo niepotrzebnego sprzętu i dołożyć tylko prowadnicę.

Ja od pół roku śmigam na takiej konfiguracji ... i na wąsko i na szeroko ... jak popadnie.

Napisano

Niestety mam korbe połączoną nitami więc cienko będzie ją przerobić. Czy macie jakieś przykładowe do kupienia? Czy napinacz jest koniecznie potrzebny?

Napisano

Kaseta i przerzutka Acera ( 8 rzędów).

Na razie jest to plan, jeżeli dojdzie do skutku będę wprowadzał go poza sezonem. Będę wymieniał hamulce na hydrauliczne a co za tym idzie zmieniał klamki i manetki ( teraz mam klamkomanetki) a bez sensu jest kupowanie manetki po to żeby za miesiąc ją wyjąć bo nie jest potrzebna.

Roznitować? A co z tym elementem ( korba na kwadrat) gdzie blaty są połączone przy miejscu na suport? Wygląda to jak zagniecione brzegi żeby zębatki nie odpadły od siebie.

Czy np taka korba nadaje się do czegoś ( pomijaj kwestię ilości zębów)?

http://ambike.pl/mechanizm-korbowy-octane-one-dh.html

Napisano

Ok, w takim razie jakiś trop na korbę mam, suport to nie problem. Pozostaje kwestia czy opłaca się pchać w to mając 8 rzędów z tyłu?

Napisano

Wstawisz z czasem przerzutkę Shimano ZEE (obsługuje 9 i 10 rzędów) + kasetę i będzie kompletny nowy napęd. Żadna zmiana w rowerze nie jest opłacalna, jesli rower jeździ, ale chyba nie o to chodzi w takich zmianach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...