Skocz do zawartości

[2000-2800 mtb cross] Kross level A5 czy Scott Aspect 730

R1910

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie witam wszystkich bo choć forum obserwuję od jakiegoś czasu to jest to mój pierwszy post na tym forum.

Poszukuję roweru dla siebie który miałby służyć do dojazdów do pracy - teren miejski oraz jednodniowe wycieczki po lasach poza miasto. Po obejrzeniu w necie oraz fizycznym w sklepie chodzą mi po głowie modele wymienione w treści tematu.

Czy sądzicie, że to dobry wybór czy może zainteresować się czymś innym? nie ukrywam, że poza danymi technicznymi rower musi mi się podobać wizualnie.

Scott - http://www.sklep.eurorower.pl/pl/p/ROWER-SCOTT-ASPECT-730-M-2014/2857, na wielu fotkach jest w kolorze żółtym, jednak widziałem również zdjęcia kolory zielonego i nie ukrywam, że wolałbym zielony tylko czy na pewno występuje w kolorze zielonym?.

Kross - http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-26quot/level-a5

Sprzedawca sugerował Scotta ponieważ jest na kołach 27.5, dał również na niego 10% rabatu, a końcowej cenie za Krossa nie było mowa także pewnie i tam byłby jakiś rabat.

Napisano

scot to 27,5" więc nijak trochę porównywac do 26" spróbujemy amortyzator z blokadą przy kierownicy lepszy w Krossie korba przerzutki też, rama zależy ile masz wzrostu :icon_question:  ale są narzekakania za jakośc malowania ram w Scottach znowu Kross miał problemy z pękaniem w swych ramach co prawda nie w tym modelu hamulce avidów jak i siemano najniższa półka :icon_question: jak miałbym 175+ wzrostu to przyszłościowym rozwiązaniem były dla mnie scott a jak mniej wybrałbym Krossa

Napisano

Mam 180 cm i 84 kg. Wizualnie bardziej podoba mi się Kross tylko nie wiem czy nie szukać modelu z kołami 27.5. A może jakieś inne propozycje w zakresie podanej ceny maksymalnej?.

Napisano

Przepraszam, że tak męczę ale im więcej szukam tym bardziej mi się wydaje, że znajduję ciekawsze oferty. A co powiecie na rower Kross level R6 w cenie jak w tym linku http://www.top-narty.pl/rowery/mtb-hardtail/level-r6-detail

Czy to sprawdzony sprzedawca?

Krossl level A8 z tego sklepu http://www.goride.pl/kross-level-a8-2014-wysylka-kurierem-dhl-gratis-p-1209.html tylko się zastanawiam czy to nie pomyłka z ta ceną bo model A7 jest droższy.

Reasumując dla laika na podstawie tylko parametrów i obecnych trendów to lepiej brać Kross level R6 czy Kross level A8?.

Musiałbym zamawiać rower przez neta a więc zapytam jeszcze czy przy wzroście 180, 84 kg i w kroku do klejnotów 85 brać rozmiar M czy L?.

Napisano

Niestety ale cena za model Kross level  A8 była pomyłką na stronie sprzedawcy, już poprawili i teraz kosztuje 3639 a to dla mnie już za dużo.

Miałem już kupić a tu niestety trzeba zacząć prawie od zera.

Jak według Was wypada porównanie między Krossem leveal A5 a R6 bo moża je dostanieć w podobnej cenie.

Przypomnę jeszcze, że szukam roweru na dojazdy do pracy oraz jednodniowe , kilkudzisięciokilometrowe wycieczki za miasto. Myślałem jeszcze nad Kross Evado 4.0 ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Dla przypomnienia moje wymiary 180cm, 85kg, 84 do klejnotów, przymierzałem w sklepie się do ramy M i pasuje idealnie.

Napisano

kolega wcześniej dobrze radził- jak nie patrzysz na przyszłość i ściganie oraz nie zależy ci na szybkości na szlakach, to normalne koło będzie ok. ten na 26 ma racingową geometrię więc i tam pośmigasz:) jeśli chcesz trochę szybkości na szlaku ale bez zbędnej napinki na wynik i trochę komforu bierz na 27.5 a nuż się wciągniesz i będziesz psioczył że wybrałeś nieprzyszłościowy rower.

Fakt, Evado jest przyjemny ale to cross, musialby się ostatecznie określić co go bardziej kręci. Cross niestety ugnie się w pewnych sytuacjach.

Napisano

autor tematu  się określił jak będzie jeździł do pracy i kilku dziesięciokilometrowe wycieczki więc rower mtb niespecjalnie nadaje się do takiej jazdy zwłaszcza że do crossa można założyć bagażnik

Napisano

wiem:) ale to czasem jest tak że jak nam doradzą na dzień dzisiejszy to za miesiąc już nie będzie takie fajne. Swoje wybory planuję już bardziej "agresywnie" a nie że mi coś wystarczy bo wlaśnie cross mi jakoś zaczął nie wystarczać jak chciałam pojezdzić i to ciekawe- po Mazowszu. Nie zawsze pociagnął tam gdzie chcialam a 27,5 o któych zresztą wspomina:) są bardziej przyszłościowe- ale decyzja do niego należy. Również ta co będzie robił z tym rowerem za miesiąc, 2 ,3 itd.

pozdro.

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Ostatnie pytanie i miło by było jakby kilka osób się wypowiedziało - który i dlaczego, bo jutro zamawiam rower. Zostały dwa na placu boju - który wybrać?.

Kross Level R6 czy Kross Level A5?.

Napisano

Zamówiełem R6, tylko chciałem dopytać, piszesz, że ma amortyzator powietrzny, czy na pewno?.

level R6 ma lepszy amortyzator powietrzny i golenie ma grubsze 32 mm co daje większą sztywność lepsza przednia przerzutka i koła 27,5" na 180 cm są idealne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...