Skocz do zawartości

[stery] Nietypowy rozmiar

franiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż zabrałem się za generalny przegląd mojej szosy. Rower używany, w moich rękach 3 lata, ze sklepu wyjechał lat temu 10 pewnie. Jakoś nigdy nie interesowałem się sterami, luzów nie było, chodziło ok. Teraz rozłożyłem i na moje oko łożyska nie wyglądają na pierwszej młodości. Stery są zintegrowane i tu pojawia się problem bo łożyska są w nietypowym rozmiarze 41,8 x 30,5 i kąty 45 x 45. Z tego co wyczytałem jest to system Campagnolo i widzę nie ma szans żeby dostać takie łożyska osobno, a stery w tym systemie są dość drogie - nie chcę inwestować w ten rower nie wiadomo ile. Pytanie czy da się coś z tym fantem zrobić? Czy w ogóle należy coś robić? Górne w całkiem dobrym stanie, dolne dużo gorszym i stawiające wyczuwalnie większy opór przy kręceniu. Fotki w linku

http://imgur.com/a/WGlIl

Napisano

No właśnie na tej stronie znalazłem w takim rozmiarze jaki potrzebuję. Ale jest jeszcze jedno pytanie. Czy takie łożyska można rozbierać i jak to wpływa na ich żywotność? Wiem, że się da, to bardziej zniszczone ma pęknięty wianek w środku i wżery więc jest do odstrzału, ale nie wiem czy ryzykować otwieranie tego ładniejszego. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...