mala09 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Witam, mam nowy rower i kilku dniach jazdy zaczęły mi tak jakby przeskakiwać (?) pedały, nie bardzo wiem jak to opisać, czy to bardziej przeskakiwanie czy "chrupanie" ? w każdym bądź razie, mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumiał, bo zależy mi na tym, żeby dowiedzieć się co może być przyczyną i jak temu zaradzić.
mala09 Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 a czy może mi ktoś powiedzieć jak to sprawdzić? kiedyś byłam w serwisie z podobnym problemem i Pan nawet nie obejżał problemu, a od razu stwierdził, że to łożyska w pedałach- tym się zasugerowałam.. ale skoro inne opcje wchodzą w grę to może ktoś mi powie jak to sprawdzić? bo jeżeli mam znowu jechać do serwisu, gdzie z góry usłyszę, że muszę wymienić pedały to wolę sama poszukać przyczyny
copone Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Zakręć powoli pedałem dłonią, jeżeli nie kręci się luźno tylko "skacze" to padło łożyskowanie - czyli pedały do wymiany
mala09 Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 kręcąc dłonią wszystko jest ok, dopiero podczas jazdy, pod ciężarem ciała jest odczuwalne przeskakiwanie
copone Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 kręcąc dłonią wszystko jest ok, dopiero podczas jazdy, pod ciężarem ciała jest odczuwalne przeskakiwanieKorby są dokręcone ? Jeżeli tak, to możliwe, że suport jest źle przykręcony albo łożyska uszkodzone .
mala09 Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 a jak mogę sprawdzić gdzie leży problem? rozkręcić wszystko i skręcić ponownie?
copone Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Jak masz odpowiednie narzędzia to byłoby idealne rozwiązanie
mala09 Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 a jakieś nietypowe narzędzie (tzn. konkretnie rowerowe) będzie mi potrzebne? wolę się dowiedzieć, zanim zacznę kombinować
copone Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Ściągacz do korb, klucz do suportu plus parę podstawowych jak imbus 8 - najlepiej przejrzyj Youtube pod hasĺem wymiana suportu
leniwyzaskroniec Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Można zobaczyć jeszcze gwint w korbie. U mnie gwint powodował takie chrupanie pod naciskiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.