vernix Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Witam, poszukuję roweru do krótki przejażdżek, głównie po asfalcie, ścieżkach rowerowych, ubitych polnych drogach. Rower będzie służył jako narzędzie do spalania zbędnego tłuszczu - mam 185 cm wzrostu, 120 kg wagi. Jeśli chodzi o rower crossowy to znalazłem coś takiego: - http://allegro.pl/mocny-cross-lazaro-integral-v2-acera-suntour-alu-m-i4458771195.html - http://allegro.pl/rower-scud-crossland-28-aluminium-shimano-alivio-i4434486107.html Z MTB też byłby jakiś SCUD lub Lazaro. Czy w/w rowery będą mnie w stanie utrzymać? Obecnie posiadam jakiegoś makrokesza ze stalową ramą i daje radę, niestety osprzęt jest mocno zużyty.
lederfox34 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Cześć kolego, budżet do 1000? bo koledzy zaraz zapytają drugi jest w większości na lepszym osprzęcie, przy wadze ciała ważna jest twardość owej sprężyny w amortyzatorze:) na to zwróć uwagę, piasty w kołach i obręcze też muszą cię utrzymać, Scud lepszy(?)moim zdaniem..na Alivio w większości. Ważny jest suport. jak depniesz nie może zostać na ziemi:) nic z używek? nic z 29 nie szukasz? Jeździłam na składanym Airline Autora rama świetna koła solidne(pod sakwy brałam)solidne szprychy, teraz tata użytkuje 110 kg. i daje chłopak radę z jego ciężarem także nie oszczędzaj bo dwa razy zapłacisz:) a wciągniesz się od wycieczki do wycieczki i zaczniesz się wkurzać że coś ci skrzypi itd.
vernix Napisano 29 Lipca 2014 Autor Napisano 29 Lipca 2014 Cześć, tak do 1000 zł, więcej nie jestem w stanie teraz wysupłać, a sezon powoli dobiega końca. Ta twardość sprężyny jest tak istotna, da się jakoś to przeliczyć, żeby zobaczyć który amortyzator będzie dobry? Zawsze myślałem, że rama to podstawa. Szukanie używanych raczej nie wyjdzie mi na dobre, z braku wiedzy pewnie mnie w konia zrobią 29? Dla mnie już 28" wygląda na duże, a Ty proponujesz jeszcze większy
lederfox34 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 A nie powinno cię tak szokować z tą większością 29 koła. Do wtedy-mojego- autora włożyłam na przód gaexa akę 29x2.2 a tył jako że widełki nie przyjęły nic większego Smart Sama 1.75- bodajże. Amortyzator zrobił mi się dodatkowy i wybierało wszystko pięknie(amort. nrx powietrze). Tylko wtedy trzeba uważać na podniesienie się przekroku w ramie:) Ale- gumy to najprostszy dodatek.U ciebie możesz zapytać sprzedawcę o rodzaj sprężyny lub organoleptycznie-jeśli masz możliwość podjechać gdzieś i sprawdzić działanie amorka przejeżdżając trochę rowerem- gwarantuję że poczujesz o co chodzi. Najczęściej wkładają na sklepy średniaki z mocą. Ale z tego co wiem sprężynę zawsze można wymienić, tudzież ścisnąć by działała twardziej. Lepiej bierz z twardszą bo szybciej się średniak wyrobi. Rama to podstawa, masz rację nie są cieniowane ani wylajtowane wagę zniosą, wybadaj jeśli możesz suport (oba chyba Acera?) jak się czujesz przy depnięciu.
rodszyld69 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 w budżecie 1 tys 29-i to Ty raczej nie kupisz ten scud z napędem klasy alivio w zupełności starczy na Twój rodzaj jazdy a z czasem jak rozwinie się u Ciebie cykloza i zaczniesz odładać kasę możesz pomyśleć o lepszym rowerze ale jak masz w planach tylko taką jazde jak napisałeś to scud
vernix Napisano 29 Lipca 2014 Autor Napisano 29 Lipca 2014 @rodszyld69 Cykloza już się rozwija, dlatego potrzeba nowego roweru Dziękuję Wam za pomoc. Mam jeszcze pytanie o wielkość ramy. Brać 19" czy 21" przy moim wzroście (185 cm)? Obecnie jeżdżę MTB 26" z ramą 19" i jest ok, a jak to ma się przy crossach?
rodszyld69 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 ja mam wzrostu 180 cm i jeżdzę na crosie 21" i tobie też ten rozmiar polecam, 19" dobre by było na rower mtb
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.