krzych777 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Witam, chciałbym zapytać o kilka spraw związanych z oponami/dętkami. 1. Odkąd pamiętam zawsze po napompowaniu dętki na stacji do 4,0-4,2 atmosfery (na oponie napisane, że mogę do 4,5) powietrze schodzi mi po kilku dniach jazdy/stania do + - 2,5 atm. i się tak już utrzymuje. Czy to normalne? Wyrównuje ciśnienie z otoczeniem itp.? Czy to wina słabej dętki? 2. Kupuję dętki (rzadko i tylko po flaku) za 5-10 zł w marketach. Raz miałem conti czy coś podobnego) i zawsze te same objawy. Ostatni zakup w markecie za 6 zeta i gdy trzymam rower w pokoju jedzie gumą masakrycznie - ewidentnie schodzi powolutku powietrze - jak zwykle do 2,5-3 atmosfery. 3. Opony mam od 4 lat antyprzebiciowe khany 1,75, koło 26 ale kiedyś na innych gumach też schodziło. Antyprzebiciowe ale przed wadami dętki nie chronią W ciągu 2 tygodni wymieniłem dwie dętki na obu kołach. Raz puszczało centymetr od wentyla (dziura, skąd się wzięła?) a raz sam wentyl nagle zaczął puszczać i z dnia na dzień miałem flaka. Czy wentyle w dętkach to taki słaby punkt dętek czy ja kupuję jakieś badziewie? 5. Co zrobić aby ciśnienie 4,0 atmosfery trzymało tydzień/miesiąc? Dramatu nie ma, raz na 2 tygodnie zajadę na stację dopompować do 4,0 ale chciałbym wiedzieć czy jest to konieczne. Lubię 4,0 bo twardo i teoretycznie lepiej się jeździ po asfalcie niż na 2,0-2,5. Liczę na jakieś podpowiedzi Pozdrawiam!
Mod Team durnykot Napisano 29 Lipca 2014 Mod Team Napisano 29 Lipca 2014 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.