ellrof Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 Mam dość zniszczone klamkomanetki i postanowiłem je wymienić. Rower: cross author classic. Modelu nie jestem w stanie określić, ale przerzutkę mam Shimano Alivio. Wstępnie wybralem Altus ST-EF51 3x8 - bo zakładam że będa kompatybilne(aktualne tez maja skale do 8). Ale zaczalem sie zastanawiac czy nie kupic jednak Alivio SL M430. Pierwsze pytanie: czy z racji na to że sa 9 rzedowe... to beda dzialac poprawnie w moim aktualnym zestawie? Drugie: czy jest sens doplacac poza do wyższego modelu(20zł)? Trzecie: jakies alternatywy wzgledem dwoch zaproponowanych? Czwarte: czy technicznie jest to jakiś problem podmienić te klamkomanetki?
Jaca911 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 Ale zaczalem sie zastanawiac czy nie kupic jednak Alivio SL M430. jeśli już to ST-M430. Niestety nie będą działać na kasecie 8-rzedowej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie zmienić też kasetę z 8 na 9 rzędów. Ja zmieniłem manetki Altus SL-M310 na Alivio SL-M430 i jest lepiej przynajmniej takie mam wrażenie, możliwe że to placebo... Ale jeśli kupować kasetę 9-rzędów to kupić od razu klamki i manetki rozdzielone - łatwiej wtedy kiedyś tam w przyszłości zmienić hamulce na hydrauliczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.