wieloiksiasty Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Chciałbym trochę pozmieniać mój rower, bo szkoda kasy na nowy Szczegóły roweru, jeśli potrzeba: http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/2012/archive/trek/7100_e/#/us/en/archive-model/details?url=us/en/bikes/2012/archive/trek/7100_e Mam aktualnie Shimano Acera z 7 biegami z tyłu oraz klamkomanetki Shimano kompatybilne z przerzutką. Chciałbym zapytać: 1. Czy mogę zmienić klamkomanetkę na taką z roweru szosowego, czy nie będzie z tym problemów? Jakie tanie klamkomanetki polecacie (koniecznie szosowe, na baranka)? 2. Czy nie zmieniając tylnej przerzutki mogę kupić klamkomanetkę na 8/9/10 biegów oraz wymienić tylko kasetę? 3. Jak się instaluje klamkomanetki szosowe do kierownicy oraz czy można to zrobić samemu. I jeszcze tak BTW, jak myślicie, czy zakładanie szosowej kiery do taniego crossa ma sens? Chcę tak zrobić, ponieważ aktualna kiera jest niewygodna i zbyt szeroka, a i tak 95% czasu spędzam na asfalcie. Zauważyłem też, że czesto odruchowo chwytam kierę za manetki, bo tak jest bardziej ergonomicznie. Chciałbym uzyskać coś na kształt cyklocrossa. Dzięki za pomoc
alagor96 Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Mógłbyś tańszym kosztem uciąć kawałek kierownicy i dać rogi. 1. Raczej się da ale nie jestem pewien. Chyba nie ma tanich, dobrych szosowych klamkomanetek 2.8 powinno obsłużyć, potem może być problem no i warto zmienić łańcuch. Nie wiadomo też czy korba i piasta dadzą radę. 3Zwyczajnie, wszystko można zrobić samemu.
wieloiksiasty Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 Najprostsze rozwiązania są najlepsze (strasznie drogie te klamkomanetki są) Ale pytania wciąż aktualne, chciałbym mieć pełen obraz sytuacji.
alagor96 Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Z tym łapaniem za manetki miałem tak samo jak Ty, rogi poprawiły sytuację.
wieloiksiasty Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 A musiałeś ja zwężać lub obniżać? Bo wsiadałem na kolarkę i strasznie spodobała mi się kierownica - w odróżnieniu od całej kolarki - praktyczna, uniwersalna i wygodna.
beskid Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Od takich regulacji są odpowiednie mostki, kierownice i dedykowane rogi a nie kombinacje z barankiem. Jak to w ogóle będzie wyglądać. Ale jak wkładali baranka do MTB to i tu się da tyle, że to ..... pomysł.
wieloiksiasty Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 Ten cross to ma bardzo daleko to MTB. Jakby mu założyć tego baranka, cienkie gumy i zdjąć ten bezsensowny amortyzator, który jest tak kiepski, że odczuwasz go tylko stając na pedały, to różniłby się od taniej (~2k PLN) kolarki tylko hamulcami i niestety geometrią ramy (może to i wygodniej?). Poza tym, wciąż uważam, że baranek jest niesamowicie praktyczny. Jak z tą kompatybilnością manetek i przerzutek?
beskid Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Tak samo ma daleko do szosy ale to Twoja zabawka więc nie ma o co się spierać. Co do zmieniarek i manetek to wszystko co nie jest Dyna-Sys można mieszać. Jak coś się nie zgadza to niech mnie ktoś poprawi. Masz z tyłu 7 rzędów a miałem kiedyś w rękach klamkomanetki szosowe Tourney 2x7 http://www.cyklotur.com/czesci/manetki-klamkomanetki-rowerowe/klamkomanetki-szosowe/p,klamkomanetka-tourney-st-a070-czarna-shimano,165486.html Trzeba by tylko zmienić korbę na szosowa z dwoma blatami. Chcąc mieć więcej na kasecie też się da ale i cena będzie wyższa.
djzatorze Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 W kwestii ergonomii, spróbuj najpierw pożonglować ustawieniami mostka i kierownicy. Jeżeli taj jak na zdjęciu masz regulowany mostek, ustaw go np. 5 stopni poniżej ustawienia poziomego. Potem poluzuj kierownicę w mocowaniu mostka i obróć ją tak, aby gięcie było skierowane prosto w tył. Poobracaj aktualne manetki i klamki. Pozycja się znacząco zmieni i odrobinę zbliży do "szosowej".
wieloiksiasty Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Policzyłem koszty i chyba rzeczywiście zrezygnuję z baranka. Szkoda, że hamulce nie są kompatybilne z tymi klamkami A skoro już jesteśmy na dziale napędu, to upewnię się: gdybym kupił sobie manetkę na 8/9/10 biegów to wystarczy wymienić ją i kasetę?
djzatorze Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Będzie konieczna również wymiana piasty w przypadku 9 i 10 rzędów - bębenek od kasety 7-rz jest za krótki. 8-rzędowa kaseta ma zaś taką samą szerokość jak 7-rzędowa. Dodatkowo, przy 9 i 10 rzędach konieczny jest dedykowany (wąski) łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.