Skocz do zawartości

[Manetki] Problem dotyczący wyboru klamkomanetek

himus11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jakiś czas temu miałem mały wypadek na rowerze. W wyniku kraksy głównie ucierpiały manetki które działają ale są całe porysowane i jedna jest lekko popękana. Dlatego chciałbym je wymienić. Zastanawiam się nad zakupem manetek ST-EF51-8S - 328 w cenie 83 zł lub Shimano Alivio ST-M410 RapidFire 328 za ok 130 zł (nie wiem czy warto dokładać). Przerzutka jaką posiadam to Shimano Altus (na kasecie 8-rządowej. Rower posiada hamulce tarczowe.

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli już to alivio, ale pomyślałbym raczej nad oddzielnymi klamkami i manetkami.

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

Napisano

Jeżeli już to alivio, ale pomyślałbym raczej nad oddzielnymi klamkami i manetkami.

Dzięki

Czy jesteś w stanie coś doradzić tak do 150 zł?

Napisano

Alivio sl-m410 za ok 100 i klamki bl-m421 za 30-40.

Za niecałe 70 zł mogę kupić Alivio SL-M310. Czy te manetki będą dobre?
Napisano

Nie wiem bo nie miałem. Możliwe że różni się tylko obudową, ale głowy nie dam. Z Alivio raczej ciężko chybić więc jak możesz oszczędzić 30 to bym zaryzykował.

Napisano

Nie wiem bo nie miałem. Możliwe że różni się tylko obudową, ale głowy nie dam. Z Alivio raczej ciężko chybić więc jak możesz oszczędzić 30 to bym zaryzykował.

Dzięki w takim razie kupuje.

Napisano

Wstępnie zdecydowałem się na kupno:

Klamkomanetek

http://allegro.pl/klamkomanetki-shimano-alivio-st-m410-3x8-najtaniej-i4373592471.html

Przy okazji zmienię przerzutki z przodu i z tyłu na: 

http://allegro.pl/przerzutka-tyl-alivio-rdm-430-na-8-9-rzedow-pr14-i4413371743.html

http://allegro.pl/przerzutka-przod-fd-m430-alivio-8-9-speed-tanio-i4413362343.html

Czy ten zestaw będzie pasować na kasetę 8 rządową? 

Korba posiada 42 z z tego co wyczytałem w specyfikacji roweru. Z opisu aukcji wynika że te przednie przerzutki Avilo raczej nie będą pasować bo są na 44 z :/. Chyba będę musiał zadowolić się altusem :/. 

Napisano

Powtórzę jeszcze raz - nie kupuj klamkomanetek. Już raz rowaliłeś i pewnie zrobisz to znowu i znowu będziesz musiał wymieniać cały zestaw zamiast jednego elementu. Nie mówiąc o ulepszeniach w przyszłości (tarcze, 3x9-10) albo większych możliwościach regulacji kokpitu. Przednia przerzutka na 90% będzie w stanie obsłużyć i 40T, to milimetr czy dwa różnicy w średnicy tarczy. Upewnij się raczej jaka jest pojemność tylnej bo nie napisali na aukcji a szkoda by było jakby ci nie wybrała całego łańcucha.

Napisano

rd-m430 mam i działa bez zarzutu z manetkami m410 i kasetą 8s. Z tego, co czytałem fd-m430 współpracuje wprawdzie z kasetami 8s i korbami 48-38-28, ale wymaga megaprecyzyjnego montażu i regulacji, inaczej marudzi nawet przy symbolicznych skosach łańcucha (narzekali na to właściciele tegorocznych Kandsów). Jeśli w przyszłości planujesz zmianę napędu na 9-rzędowy, to warto się pomęczyć. Jeśli nie, poszukaj lepiej fd-m412.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...