badkratos Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Witam wszystkich Bardzo chciałbym poprosić o pomoc w wyborze roweru mam 183cm wzrostu i 83 kg wagi. 2-3 razy w tygodniu dojeżdżam do pracy 40 km w obie strony po asfalcie i ścieżkach rowerowych Ale w weekendy staram się robic około 100 - 150km po trochę trudniejszym terenie wokół Warszawy (Kampinos, Lasy w Falenicy szlaki wokół Wisły etc.) Do tej pory jeździłem na Crossie i o ile na asfalcie jest świetnie to w terenie mu dużo gorzej wychodzi. Dlatego chciałbym zmienić na MTB niestety ze względów lokalowych nie mogę trzymać dwóch rowerów dlatego zostanie mi tylko MTB także w jeździe do pracy. Zastanawiam się nad więlkością kól 27,5 czy 29. Nie boje się zmniejszenia prędkości na 27,5 względem 29 a zależy mi na trochę większej zwrotności. Gdyż katując mojego Crossa w lasach (chociaż wiem że to nie jest najlepszy pomysł) był trochę za duży i mało zwrotny dla mnie w niektórych sytuacjach. Dlatego wydaje mi się że najlepszym pomyłem będzie 27,5 i teraz jaki byłby najlepszy według was w cenie 3500. Zależy mi aby był dostępny w Warszawie w sklepie stacjonarnym Z góry dziękuje za pomoc
erzurum Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-275/author/instinct-275-2014
Sagitt77 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Ten Author to całkiem dobra opcja. Dla Ciebie najlepiej rozmiar 19'.
elton29 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 No elegancki, prawie 4 koła a osprzęt deore i slx, mega okazja...proszę Cię..po za tym szczerze wątpię że waży mniej niż 13 kg. Jeśli będziesz szukał 27.5 to liczy się że jest to teraz najdroższa opcja jednocześnie oferująca niższej klasy sprzęt niż np 26 czy nawet 29 za te same pieniądze Poszukaj może jakiegoś unibike-a w rozmiarze np 26 cali, myślę że na podobnych gratach zaoszczędzisz 1000 zł. Ja jeżdżę na rowerze 26 calowym i naprawdę nie narzekam:) Zerknij ile kosztują opony, amory, itd pd standard 27.5 a zmienisz zdanie na pewno:)
Sagitt77 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Elton, zaproponuj coś konkretnego, jakąś lepszą opcję. Niestety, jeśli nie chcesz tracić prędkości na każdej nierówności to trzeba przesiadać się na większe koła... Też nadal jeżdżę na 26-calowym ale mam już dosyć. Buduję duże koło bo chcę jeździć i szybko i komfortowo.
elton29 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Ostatnio widziałem taki rower, osprzęt lepszy odrobinę, zdecydowanie lepsze hamulce, amor rs a nie rst... http://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-unibike-expert-2012.html Można go jeszcze taniej wyjąć. Wiesz ja nie jestem jakimś przeciwnikiem tych rowerów 27.5 ale widzę czasem bike na ramie 6061 i Alivo za cztery koła lub więcej to czuję że z nas robią idiotów Po za tym sam pewnie już się przekonałeś że kupa gratów jest droższa niż ich odpowiedniki do 26 -kółek. Pomijam już fakt że jak ktoś sam Sobie chce poskładać to za każdym razem jeśli kupuje klamoty ze średniej bądź wyższej półki wyjdzie mu taniej i ma to co chciał
modelarz Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 elton29Ten unibike może i ma rockshox'a ale sprężynowego, a ten author powietrznego. Sam rower jest dobry, ale coraz więcej jest takich promocji na rowery z kołami 26 i trzeba wybrać czy chce 26 czy coś nowszego. Nie wiesz jak będzie z dostępnością części za rok czy dwa. Ja zaproponuję romet'a rambler'a 29ER R-line 4.0, który jest do kupienia już za 3500zł. A osprzęt ma lepszy niż oba wyżej podane rowery.
badkratos Napisano 18 Lipca 2014 Autor Napisano 18 Lipca 2014 Dziękuje za odpowiedzi, mam jeszcz epytanie jak wygląda kwestia zwrotności 29 versus Cross (jżdze na Wheeler 1600) i jak pisałem na troche cięższym sprzęcie jest mało zwrotny - czy 29 zachowują się podobnie czy się troche lepiej kręcą co do tego Authora to jest fajny ale trochę ponad mój budżet myślałem o: http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-275/author/context-275-2014 lub http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-275quot/level-r6
Gien Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Authora spokojnie kupisz o kilka stówek taniej. Tegoroczny model Instinct 29 proponowano z rabatem 400-500 zł od ceny katalogowej bez specjalnych negocjacji.
erzurum Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 przecież budżet masz 3,5k a za tyle lub nawet mniej to spokojnie tego authora kupisz.
elton29 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Wydawało i mi się że był montowany tk air no ale ok ten tego nie ma co nie zmienia faktu że można go wyrwać taniej, sprzedać nowy amori kupić np. nowego epicona i tak wyjdzie taniej. Ja bym 29 kijem nie tykał ale to moje zdanie bo według moje oceny ten typ radzi sobie trochę lepiej w piachu i łatwiej na takich kołach utrzymać prędkość ale na prostej po za tym trzeba to rozpędzić.. Dla mnie to jest duża, mało zwrotna krowa i ja bym za 3500 tysia nie kupił tego sprzętu a to że ma przerzutkę x7 , ja w levelu za 1400 zł też miałem... Przylukaj ze korba ma rozstaw 96/64 więc żadna inna zębatka w typowym standardzie 104 nie podejdzie do niej. Poza tym od kiedy to 505 jest lepsze niż 666?? Co do dostępności części to wątpię żeby wciągu 2 lat wszystkie elementy pod 26 cali zniknęły z rynku. Ten wcześniejszy author był ciut lepszy bo sam widzisz ponad 3000 zł a osprzęt alivio i piast joytech...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.