emcinek Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Witam, nigdzie nie mogę znaleźć porównania obu hamulców. Cenowo jest w zasadzie to samo, pytanie które lepsze?
Mod Team adamos Napisano 15 Lipca 2014 Mod Team Napisano 15 Lipca 2014 Trudno będzie o bezpośrednie porównanie, ale jeśli język nie jest przeszkodą, to możesz trochę w angielskim poczytać o br-cx77:http://www.bikeradar.com/road/gear/category/components/brake-calipers/product/review-shimano-br-cx77-47872/http://www.cyclenews.info/shimano-br-cx77-mechanical-disc-brake-review-review/Używam BB7 z powodzeniem w przełajce (wersja drogowa) i wersję MTB w ninerze.
zadra1965 Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Ja też używam BB7 , przez dwa lata najmniejszych problemów.
emcinek Napisano 15 Lipca 2014 Autor Napisano 15 Lipca 2014 Z artykułu wynika mniej więcej tyle, że shimano jest lżejsze, a co do sprawności hamowania są podobne, z tym że w przypadku avida dostajemy komplet, a shimano daje nam sam zacisk (tarczę trzeba dokupić osobno). Cenowo jest w zasadzie to samo, z tym że do shimano trzeba dołożyć na tarcze.
Mod Team adamos Napisano 15 Lipca 2014 Mod Team Napisano 15 Lipca 2014 Bebecze7 to sprawdzone hamulce, łatwe w regulacji (w przeciwności do BB5). Czy warto pchać się w CX77 dla tych kilkudziesięciu gramów? Wybór należy do Ciebie.
emcinek Napisano 15 Lipca 2014 Autor Napisano 15 Lipca 2014 To raczej kwestia, że lubię mieć wybór:P Wszyscy od góry do dołu stoją za bb7, co w zasadzie uniemożliwiło mi jakiekolwiek pole manewru, tak więc postanowiłem poszukać jakiejś alternatywy. Pytając miałem nadzieję skonfrontować te dwa hamulce ze sobą pod okiem kogoś, kto ma większe pojęcie o tych sprawach. Generalnie sam też się skłaniam w stronę bb7. Dzięki wszystkim.
Gothic Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 BB7 są genialnymi mechanikami, miałem przyjemność ujeżdżać je przez jakiś rok i polecam z czystym sumieniem. Konkurencyjnych Shimano nie znam, jednak po co wyważać otwarte drzwi...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.