wertPL Napisano 14 Lipca 2014 Napisano 14 Lipca 2014 Hej, Zakupiłem unibike flite 27.5 w rozmiarze 17. Zastanawiam się czy nie jest za mały. Możecie skomentować moje wrażenia ? Macie na pewno więcej doświadczenia i możecie ocenić lepiej niż ja. Wzrost 176, waga 63, noga około 77 Przymierzałem 19 (wymiary 48/61 cm) - przy zejściu z siodełka miałem z 1-2 cm prześwitu. Jak nie patrzyłem i schodziłem normalnie z siodła to leciałem do przodu i już uderzałem lekko o ramę - był dyskomfort). Pozycja była bardziej wyciągnięta niż w moim poprzednim levelu a2 (który wydawał mi się lekko za duży - 48/60 cm) - leżałem na nadgarstkach. Przymierzałem 17 (wymiary 435/585), przy zejściu z roweru luz na 5-6cm, już się nie obijam. siedzę bardziej wyprostowany - jest inaczej niż wcześniej, ale nie mogę powiedzieć że źle, inaczej na pewno. Zastanawia mnie jedynie wysunięcie sztycy - metalowa część od obejmy do mocowania jarzma wystaje na 21 cm. Jarzmo jest na wysokości mocowania mostka, siodełko na wysokości kierownicy. Co o tym sądzicie ?
Salvin Napisano 14 Lipca 2014 Napisano 14 Lipca 2014 17 cali to idealna rama na Twój wzrost. Sprawdź długość sztycy i czy nie za mało wchodzi w ramę (powinien być kreska z ogranicznikiem). Jeśli jest ok nie kombinuj tylko ciesz się jazdą
wertPL Napisano 14 Lipca 2014 Autor Napisano 14 Lipca 2014 sztyca jest 30 lub 35, więc minimum 9cm wejdzie do ramy. sprawdzałem jeszcze geometrię scotta aspecta 710 i wychodzi na to że ma takie same wymiary rury głównej i podsiodłowej http://www.scott-sports.com/gb/en/products/234049006/bike-aspect-710-s/. Gdybym miał te kilka cm wiecej wzrostu (~177) powinienem brać rozmiar 19 ? Bo w innym wątkach widzę ludzi mających mniej niż ja, bo 172 którzy biorą unibike w rozmiarze M . zmierzyłem - sztyca 30 i 9 cm rury w ramie zostaje. od razu sprawdziłem ramiona korby 170mm. mam nadzieję że dobrze wybrałem z rozmiarem. po 50 km się okaże, szkoda że wtedy nie da się już wymienić roweru ...
wertPL Napisano 15 Lipca 2014 Autor Napisano 15 Lipca 2014 up . ktoś z was ma flite lub innego unibikea w 27.5 i na jakich ramach jeździcie ?
bzyku86 Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Mam Fusiona 17" przy wzroście 174. Też miałem wątpliwości czy to dobry wybór, ale stwierdzam że chyba ok. Przymierzałem się do 19 i wydawała mi się nieco za duża. A jak Twoje wrażenia?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.