Skocz do zawartości

[2600] unibike flite - jaka rama

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Zakupiłem unibike flite 27.5 w rozmiarze 17. Zastanawiam się czy nie jest za mały.

Możecie skomentować moje wrażenia ? Macie na pewno więcej doświadczenia i możecie ocenić lepiej niż ja.

Wzrost 176, waga 63, noga około 77

Przymierzałem 19 (wymiary 48/61 cm) - przy zejściu z siodełka miałem z 1-2 cm prześwitu. Jak nie patrzyłem i schodziłem normalnie z siodła to leciałem do przodu i już uderzałem lekko o ramę - był dyskomfort). 

Pozycja była bardziej wyciągnięta niż w moim poprzednim levelu a2 (który wydawał mi się lekko za duży - 48/60 cm) - leżałem na nadgarstkach.

Przymierzałem 17 (wymiary 435/585), przy zejściu z roweru luz na 5-6cm, już się nie obijam. siedzę bardziej wyprostowany - jest inaczej niż wcześniej, ale nie mogę powiedzieć że źle, inaczej na pewno.

Zastanawia mnie jedynie wysunięcie sztycy - metalowa część od obejmy do mocowania jarzma wystaje na 21 cm. Jarzmo jest na wysokości mocowania mostka, siodełko na wysokości kierownicy.

Co o tym sądzicie ?

Napisano

17 cali to idealna rama na Twój wzrost.

Sprawdź długość sztycy i czy nie za mało wchodzi w ramę (powinien być kreska z ogranicznikiem). Jeśli jest ok nie kombinuj tylko ciesz się jazdą :)

Napisano

sztyca jest 30 lub 35, więc minimum 9cm wejdzie do ramy. 

sprawdzałem jeszcze geometrię scotta aspecta 710 i wychodzi na to że ma takie same wymiary rury głównej i podsiodłowej http://www.scott-sports.com/gb/en/products/234049006/bike-aspect-710-s/.

Gdybym miał te kilka cm wiecej wzrostu (~177) powinienem brać rozmiar 19 ? Bo w innym wątkach widzę ludzi mających mniej niż ja, bo 172 którzy biorą unibike w rozmiarze M :).

zmierzyłem - sztyca 30 i 9 cm rury w ramie zostaje. od razu sprawdziłem ramiona korby 170mm. mam nadzieję że dobrze wybrałem z rozmiarem. po 50 km się okaże, szkoda że wtedy nie da się już wymienić roweru ...

QGIQ8tB.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam Fusiona 17" przy wzroście 174. Też miałem wątpliwości czy to dobry wybór, ale stwierdzam że chyba ok. Przymierzałem się do 19 i wydawała mi się nieco za duża.

A jak Twoje wrażenia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...