Skocz do zawartości

[2000-2500 zł] Miasto/teren/szybka jazda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie,

Poszukuje porady w sprawie zakupu roweru. 

Cel: jazda w mieście (rocznie 15 000 km), teren jak lasy, pagórki (12 x w roku weekendowo)

Styl jazdy: stosunkowo szybka, średnio na liczniku 25-28 km/h, gwałtowne startowanie, ostre hamowanie

O mnie: 190 cm, 85 kg

Kwota: 2000-2500 zł

Aktualny rower: aktualnie Kross, 28 cali, opony 1,6, rama chyba 20 cali, narzekam, za mała.

Nie ma znaczenie dla mnie marka, moda czy inne. Rower jest dla mnie praktycznym środkiem transportu i marzeniem jest znalezienie takiego, który pozwala na swobodną, bezawaryjną jazdę. Do szybkiej jazdy potrzebuje większej ilości zębatek z tyłu. Miałem kiedyś 7 biegów brakowało czegoś, teraz mam 9 i jest o niebo lepiej. Hamulce, miałem okazje raz w życiu spróbować tarczowych i jak dla mnie rewelacja. Tego mi potrzeba. Amortyzatory, no cóż pewnie się przyda przedni  :D świetnie gdyby dało się go blokować do jazdy na dłuższe szosowe trasy. 

Znajomy polecił mi 29, mówiąc, że grubsze opony w tym przypadku nie odczuje tak jak na 28. I nadaje się zarówno do szybszej jazdy jak również do jazdy po terenie. Nie wiem też czy ma to być rower typu cross czy lepiej dla mnie mtb. Bardzo chętnie usłyszę porady, w którą stronę pójść.

Nie obserwowałem do tej pory rynku rowerowego, teraz nadrabiam zaległości. Przyznam szczerze, że planuje zakup na wrzesień/październik. Liczę na promocje/wyprzedaże, co pozwoli w moim budżecie na wyhaczenie sprzętu z dzisiejszej półki 2500-2800 zł.

Z góry dziękuje Wam za pomoc w znalezieniu tego jednego na lata :)

Napisano

No to pogadamy we wrześniu :) Nigdy nie wiadomo jakie modele/rozmiary pojawią się w posezonowej wyprzedaży. Wiele modeli już wtedy w ogóle na rynku nie ma (Unibike) albo są w jakichś dziwnych rozmiarach. Nie wywróżysz. Wybierając teraz coś i czekając, możesz sobie zrobić krzywdę. 

Jedyny pewniak na posezonowych wyprzedażach to od paru lat Kross. Z drugiej strony Kross w tym sezonie jest mocno nieopłacalny, więc nawet po obniżce być może nie będzie konkurencyjny do innych promocji, które się wtedy pojawią. 

Na dzień dzisiejszy na twoim miejscu pewnie brałbym coś takiego:

http://www.unibike.pl/evo29.html

Ale z drugiej strony może to się kłócić z twoją chęcią wyciągania wysokich średnich na asfalcie. Za to jak weźmiesz coś do pomykania na asfalcie to w trudniejszym terenie średnią będziesz miał gorszą. Nie ma ideału. 

Tu masz przykładowego korzystnego crossa na tarczach w promocji:

http://www.ceneo.pl/17954001 (raczej zniknie, niż jeszcze bardziej potanieje)

Warto też zauważyć, że skoro obecnie masz 3x9, co sugeruje raczej porządny rower, to aż takiego wielkiego skoku jakościowego, przy rowerach 2-2,5 tys PLN nie będzie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...