kreation Napisano 1 Lipca 2014 Napisano 1 Lipca 2014 Cześć, ostatnio wymieniałem łańcuch i kasetę, jednak zanim dowiedziałem się że bardziej opłaca się kupić lepszy łańcuch np. Connexa (mam 9 rzędową Deore) to kupiłem już HG53 i postanowiłem dokupić drugi taki sam łańcuch zgodnie z tym co piszecie na forum (dwa lub więcej tych samych łańcuchów). Na tzw. używanym łańcuchu przejechałem dotychczas 100km i postanowiłem go wyczyścić (czy 100km to nie zbyt krótki okres na czyszczenie łańcucha, tym bardziej że nie jeżdżę zbyt dużo po terenie) i z ciekawości otwarłem opakowanie fabrycznie nowego łańcucha aby sprawdzić ile mógł się mój rozciągnąć po tych 100km. Okazało się że całkowicie nowy łańcuch był bardziej rozciągnięty od tego używanego. Nie rozumiem kilku rzeczy: jak to możliwe, czemu w łańcuchu w zależności od tego które 10 ogniw mierzę wynik wychodzi nieco inny (oczywiście w mikrometrach używam elektronicznej suwmiarki więc bardzo łatwo mi to zmierzyć) i w ten sposób nowy łańcuch miał np. 137,65, a stary 137,25 zdaje się że tyle wychodzi przy mierzeniu 10 ogniw tak? Czy taki łańcuch mogę oddać na gwarancję? Jest całkowicie nieużywany.
alagor96 Napisano 1 Lipca 2014 Napisano 1 Lipca 2014 Ten z przejechanymi 100 km jest też nowy, więc powinny być niemal takie same. Może przy mierzeniu któryś z łańcuchów był mniej napięty, alo coś w tym stylu. Ciężko mierzyć łańcuch w warunkach domowych z taką dokładnością. Ostateczne możesz iść do sklepu i zobaczyć jak zaragują.
Mod Team Maniak Napisano 1 Lipca 2014 Mod Team Napisano 1 Lipca 2014 Temat był już poruszany w odniesieniu do shimano vs campa, wyszło na to, że niższe modele shimano mają liche tolerancje i faktycznie przymiar może wchodzić głębiej, w np. XT niema takich hitów.
kreation Napisano 1 Lipca 2014 Autor Napisano 1 Lipca 2014 Niestety łańcuch zamawiałem przez internet. Przy ilu milimetrach łańcuch nadaje się do wymiany? Czyli kompletnie nie opłaca się kupować łańcuchów Shimano, może warto gdzieś o tym napisać, żeby ludzie się nie nabierali na to dziadostwo. Spróbuję może skontaktować się z Shimano ciekawe co mi odpiszą. Właściwie to to jest trochę tak jakbym kupił już lekko zjechany łańcuch bo już od nowości jest rozciągnięty.
copone Napisano 1 Lipca 2014 Napisano 1 Lipca 2014 Ten pomiar niewiele daje bo okazuje się że na rolkach są różne luzy, prawdopodobnie inne grubości pinów do tych samych cylindrów. A osie są zachowane. Edit: chociaż to bardziej cylindry mają większą średnicę wewnętrzną
kreation Napisano 2 Lipca 2014 Autor Napisano 2 Lipca 2014 Czyli co, taki łańcuch nie zużyje szybciej moich zębatek? Po przejechaniu 500km wymienić łańcuch na ten drugi nowy, a co po przejechaniu kolejnych 500km kupić jeszcze jeden trzeci taki sam łańcuch?
Herman88 Napisano 2 Lipca 2014 Napisano 2 Lipca 2014 Powieś oba łańcuchy na gwoździu i wtedy zobacz. Moim zdaniem lepsza metoda od mierzenia suwmiarką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.