Skocz do zawartości

[korba] wymiana napędu w rowerze city-trekking

BartekvL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

mam rower Diamant Elan 500 z 2009r - pobieżny opis link

przyszedł już czas na nowy napęd i nie wiem co wybrać, fabrycznie rower ma bardzo dobry łańcuch z kasetą(CN HG73+ CS HG61) i taką sobie korbę FC-M443. Korba ma już mocno wytarte tarcze(48 i 36), łańcuch czasem przeskakuje, kasetę też przydałoby się wymienić.

Kupić coś lepszego czy wystarczy wymienić tarcze w korbie na nowe i kupić zestaw link - jeżeli tak to jakie tarcze?, do FC-M443 nic nie znalazłem.

Rower ma zmienione piasty, z tylu jest Novatec NT-D712SB(podobno na kasety 8,9,10).

Ponieważ jeżdzę głównie po Krakowie, nie używam małej tarczy w korbie, więc myślałem nad zakupem czegoś szosowego np: FC R565 50x34 (ok 350PLN), niestety korba jest na kasety 10rz. Czy znacie jakiś odpowiedniki 9rz., abym nie musiał zmieniać przerzutek( z przodu mam praktycznie nową Alivio FDM430M6). Świetne byłoby coś na octalnik, z własnego doświadczenia, wiem, że sprawdza się znakomicie.

Po przeczytaniu wielu tematów, jestem za wymianą korby na FC-M521 lub FC-M540, obie na octalink(prawdopodobnie zostawiłbym istniejący suport jeszcze na rok lub dwa).

Waga rowerzysty 75kg

Nie mam licznika, ale tygodniowo robię na pewno 200km.

Jeżdzę głównie szybko po mieście, czasem na weekendy robie wypad do domu rodzinnego - ok 70km(95%asfalt)x2.

Jest to mój jedyny i ukochany aluminiowy rumak, więc jestem w stanie przeznaczyć 500-600PLN na modernizację napędu, a nawet więcej, jeśli ktoś zaproponuje coś ciekawego,

Pozdrawiam wszystkich na forum i dzięki z góry za każdą radę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...