Skocz do zawartości

[do 2500zł] Crossowy - pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Chciałbym się was doradzić odnośnie wyboru nowego roweru, wzrost 175 waga 120. Mam do wydania do 2500zł roweru chcę używać do jazdy po asfalcie i utwardzonych ścieżkach w lesie wiec wydaje mi się ze crossowy będzie odpowiedni. Interesuje mnie rozmiar kół 28-29" mile widziane hamulce hydrauliczne. Wyszukałem parę interesujących modeli ale nie mogę się zdecydować. 

http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-4-0

http://allegro.pl/cube-analog-29-blue-n-flashred-2014-17-19-21-23-i4355880205.html

http://allegro.pl/cube-aim-sl-29-black-n-white-2014-rozmiar-21-cal-i4350932056.html

http://allegro.pl/rower-merida-crossway-40-d-2014-gratisy-wysylka-0-i4377733494.html

Co o nich sądzicie? Który osprzętowo najlepszy?

Może macie jakieś inne propozycje?

Z góry dziękuje za pomoc.

Napisano

Witam wszystkich! Podepnę się do tematu żeby nie śmiecić.

Mam problem. Zamierzam kupić rower do 2800zł. Idę dziś pochodzić po sklepach ale średnio siędzę w temacie rowerów dlatego nie chciałbym przepłacić za markę czy dać się zmanipulowac sprzedawcy... Będzie to mój drugi rower. Poprzedni odszedł na emeryturę a był to Giant x-sport 4.0  , jeździło się na nim super i służył mi dobre 5-6 lat. Mam 181cm wzrostu i ważę ( za dużo) 95kg.Z Gianta podoba mi się Roam 2 Disc http://www.arkus.sklep.pl/rower-giant-roam-2-disc-2014-p-6574.html lecz czytałem że jest za drogi w stosunku do osprzętu który posiada...Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Chciałem zaproponować byś obejrzał Unibike Zethos, który jest mega popularny tu na forum. Ale po spojrzeniu na miasto jakie podałeś, wątpiłem by był tam sklep. A tu niespodzianka. Na stronie producenta wyskoczył taki:

Auto Centrum Motoryzacyjne Opolska 11 A 47-100 Strzelce Opolskie   vmaxrowery@wp.pl

Jakoś zupełnie nie brzmi na sklep rowerowy, ale może warto zadzwonić i się dowiedzieć :D

Napisano

Nie powiem kusi w nim ten powietrzny amortyzator, ale nie bardzo potrafię rozszyfrować osprzęt. Dużo gorszy niż w unibike'u? Może wiesz gdzie można było by go łatwo utargować z ceny? Mam bezproblemowe połączenie do Warszawy tak samo jak i do Krakowa.

Napisano

Reszta jest na tym samym poziomie. Hamulce są o ząbek gorsze w Romecie, ale nadal dużo lepsze niż standard branżowy w tej kwocie.

A co do salonów Rometa to wydaje mi się, że wszędzie ich pełno, bo oni tam te swoje chińskie motorki poza rowerami sprzedają :) Na pewno da się jakoś wyszukać najbliższy punkt Rometa. Info o wytargowaniu mam z tematów z ostatniego miesiąca/dwóch. Już parę osób próbowało stargować i nie mieli z tym większych problemów. Nie pamiętam jednak gdzie to dokładnie było, ale na pewno były to różne miasta. Popróbuj, do stracenia nic nie masz :)

Napisano

Nooo... Ma dużo lepszy napęd.

Ale za to jedynie taki sobie amortyzator i podstawowe hamulce.

Ogólnie chyba jednak mimo wszystko na plus i się opłaca :) Już chciałem napisać, że najwyżej kiedyś tam zmienisz sobie amortyzator na lepszy, ale zapomniałem, że Giant ma teraz tę śmiszną dożywotnią gwarancję i może nie będziesz jej chciał sobie marnować zmienianiem części na niestandardowe :)

Napisano

Mam pytanie jeszcze odnośnie Rometa, jak wyglada teraz u nich jakość i gwarancja? I jeszcze jedno warto jeszcze dolozyc 200zł do 3.0?

Napisano

Romet po reformach nie ustępuje innym markom obecnym na rynku, a ich tegoroczna kolekcja pod kątem technologicznym jest naprawdę imponująca. W testach w prasie też wypadają dobrze. A z gwarancją pewnie jak wszędzie indziej. Rozpatrzą pozytywnie, chyba że będziesz miał pecha i rozpatrzą negatywnie :)

Gwarancja przy rowerach to raczej kwestia wiary, bo producent praktycznie wszystko może zrzucić na niewłaściwe użytkowanie roweru (liczą się tylko ewidentne wady fabryczne). Poza tym Romet raczej nic w tym rowerze nie wyprodukował sam, wszystko to części innych renomowanych producentów :)

Co do reszty pytania - 3.0 to już naprawdę mocny rower amatorsko-sportowy, prawie bez kompromisów. Dopłacić się pewnie opłaca, choć jest szansa, że nawet 2.0 znacznie przekroczy twoje potrzeby :) Co nie znaczy, że nie można go sobie kupić jako świetnego, zaawansowanego technologicznie gadżetu.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedz, wezme Rometa ze wzgledu na moją wagę bo amortyzator jest znacznie mocniejszy ;)

Napisano

No, myślę, że jeżdżenie po tych utwardzanych ścieżkach wytrzyma :)

Jak uda ci się dostać jakąś dobrą cenę na tego Rometa to się pochwal.

Napisano

Kurde no tak... zawsze coś jest na plus i na minus:/ nie wiem sam ale myslę że skoro przejeździłem na moim Giancie x-sport 4 jakieś 15 tys km przez około 6 lat to ten model tez pociągnie...prawda? hehe

Napisano

Udało mi się wytargować tego Gianta za 2650zł więc myślę że cena ok. Póki co po kilku kilometrach (burza) jestem wręcz oczarowany:) pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...