Nitty Napisano 24 Czerwca 2014 Napisano 24 Czerwca 2014 Witam, wszystkich miłośników dwóch kółek, tj. mój pierwszy post na tym forum więc z góry przepraszam jeżeli coś nie tak zrobię ;-) A więc do sedna od ok 15 lat nie siedziałem na rowerze ale zawsze mi tego brakowało a że obecnie mam więcej wolnego czasu popołudniami to chciałbym pojeździć sobie trochę dla przyjemności. Chciałbym pokonywać drogi utwardzone i leśne dukty w stosunku ok 70/30. Zacząłem śledzić temat rowerów i odwiedziałem kilka sklepów w którychodniosłem wrażenie że to co akurat jest na sklepie jest najlepsze, a co sklep to prawie zupełnie inne rowery. W związku z czym mam pytanie wpadły mi w oko dwa rowery Specialized Hardrock Sport Disc 29" na którym jeździłem i bardzo podoba mi się z wyglądu, ale ma gorzy osprzęt ale podobno rama jest super. Drugi to taki który znalazłem niedawno ale nie znam kompletnie tej firmy. Z kolei na papierze ten jest o wiele lepszy. Proszę o jakieś opinie na temat tych rowerów, cenowo wypadaja dokładnie tak samo. Linki do konkretnych sztuk: http://www.specializ...t-disc-29#specs http://katalog.bikew...3215/rocker_3_0 1
Tadeus Napisano 24 Czerwca 2014 Napisano 24 Czerwca 2014 Nie ma w nich jakichś ogromnych różnić w podzespołach, ale faktycznie Raleigh ma trochę lepszych części. Między innymi lepiej działający amortyzator. Jeśli i tak masz zamiar je jakoś intensywniej ulepszać, to nie będzie tak źle. Jeśli to jednak ma być rower docelowy, w który już nie chcesz inwestować, to nie wiem, czy bym brał tego Speca. Ewentualnie tylko wymienić mu amortyzator.
Nitty Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Napisano 24 Czerwca 2014 OK, dzięki za odpowiedź, raczej nie chce już inwestować na początek dodatkowej kasy. O specu słyszałem wiele dobrych opinii szczególnie na temat ramy. Raleigh to dla mnie totalna abstrakcja, przypadkowo na niego trafiłem i kompletnie nic nie wiem o tej firmie. Może ktoś jeszcze coś więcej napisze nt. tego Raleigh'a ? Z góry dzięki za odp.
Tadeus Napisano 24 Czerwca 2014 Napisano 24 Czerwca 2014 Raleigh jest na rynku 130 lat, więc podejrzewam, że mogą się trochę znać na rowerach To oni "stworzyli" Meridę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.